IDC objavio predviđanja za digitalnu transformaciju

IDC objavio predviđanja za digitalnu transformaciju

Foto: Fotolia

Digitalna transformacija još uvijek nije obavljena, što u prognozama za sljedećih nekoliko godina naglašava IDC u svom FutureScape for Worldwide Digital Transformation. Pritom će do 2021. biti investirano 5,5 bilijuna američkih dolara kako bi ona bila provedena na adekvatan način.

Kako bi prognoza bila relevantnija, IDC je detaljno analizirao situaciju u 800 organizacija kroz 16 industrija i osam funkcionalnih područja. A zaključci kroz deset prognoza su sljedeći.

Prognoza 1: Do 2020. godine barem 55 posto organizacija bit će digitalizirno, čime će transformirati tržišta i buduće poslovanje obavljati kroz nove modele i digitalne proizvode te usluge.

Prognoza 2: Do 2022., titula direktora razvoja (CDO) bit će u padu jer "digitalno" će biti u potpunosti ugrađeno u poslovanje. Ujedno, 60 posto izvršnih direktora (CEO) bit će u situaciji da većinu svoju karijere moraju usmjeriti prema digitalnim inovacijama.

Prognoza 3: Potrošači, klijenti i korisnici bit će bitniji nego ikad prije, prema njima će se sve krojiti. Konkretnije, do kraja 2020. godine će 60 posto B2C (busines-to-customer) brendova svoj uspjeh temeljiti na odnosu s njima.

Prognoza 4: Do 2020. će 80 posto kompanija imati sposobnost upravljanja podacima i znati kako ih monetizirati, što znači da će imati nove izvore prihoda.

Prognoza 5: Do 2020. će 30 posto G2000 kompanija implementirati napredne digitalne "blizance" svojih operativnih procesa, što će rezultirati s trećinom manje stručne radne snage i organiziranijim poslovnim okruženjem.

Prognoza 6: Do 2023. će 35 posto zaposlenih početi raditi s botovima i drugim formama umjetne inteligencije, što će zahtijevati promjenu strategije na najvišim razinama.

Prognoza 7: Do 2020. će 30 posto G2000 kompanija preusmjeriti minimalno deset posto budžeta u digitalne strategije.

Prognoza 8: Do 2021. će blockchain biti implementiran u poslovanje kompanije i time smanjiti troškove obavljanja transakcija za 35 posto.

Prognoza 9: Do 2021. će oko 30 posto proizvođača i preprodavača također prijeću na blockchain usluge, što će korisnicima omogućiti uvid u povijest određenog proizvoda i dobiti odgovore na sve što ih zanima s poslovnog aspekta i konkretnih brojki.

Prognoza 10: Do 2023., 95 posto organizacija će se okrenuti prema novom digitalnom KPI setu i fokusirati na inovacije proizvoda i usluga, kapitalizaciju podataka, iskustva korisnika... te na taj način lakše "navigirati" digitalnom ekonomijom.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.