IBM pokazuje vještinu u transformaciji usred promjena na tržištu

IBM pokazuje vještinu u transformaciji usred promjena na tržištu

Foto: DepositPhotos

Tehnologija kojoj se IBM okrenuo otkriva strategiju te kompanije za nadolazeći period od pet ili više godina. Riječ je o blockchainu i kvantnom računalstvu, čiji temelji su postavljeni okretanjem prema cloudu te potom i umjetnoj inteligenciji (AI). Zbog tih čestih promjena, IBM ostaje lider u tehnološkom svijetu, ali ih i poprilično bezbolno obavlja.

"Ova kompanije zna kako se transformirati na način koji druge ne znaju i zato ne preživljavaju. Posebno se to vidi u jeku ekonomskih promjena i nesigurnosti", naglasila je Harriet Green, nova izvršna direktorica i predsjednica IBM-a Azijsko-pacifičke regije.

Uvelike je u pravu, vidi se to po načinu na koji se IBM razvija, ali i kako posluje bez obzira na neke kritike. Najsvježija je svakako po pitanju mainframe tehnologije, za koju se vjerovalo da će s cloudom iščeznuti, a ona samo dodatno jača jer je praktičnija i uhodana pa velikim kompanijama nije problem implementirati novije sustave na one postojeće. Stoga, IBM dobiva na dvije strane, onoj koja se tiče clouda i onoj koja se tiče mainframea.

Naravno, mainframe tehnologija koristi se od strane banaka i sličnih velikih sustava, zbog čega se IBM ne može opuštati pa traži načina kako se razvijati i osvajati tržište na nekoliko strana. Upravo zbog toga se kompanija napokon uspjela pohvaliti da je kvartal završila s plusom. Konkretno, u siječnju se za posljednji kvartal 2017. objavio dobitak po prvi put nakon 22 kvartala u minusu. Riječ je o 3,6 posto. Nažalost po IBM, na godišnjoj je razini došlo do pada od jedan posto i to je šesta godina zaredom da se to događa.

"Postojimo više od stotinu godina i malo je takvih. Opstali smo zbog sposobnosti transformacije i sitne prepreke po putu neće nas udaljiti s njega. A da idemo u dobrom smjeru potvrđuje podatak da 46 posto svih prihoda ostvarujemo na tržištu vezanom uz AI, kvantno računalstvo i blockchain", napomenula je Green.

Njene riječi treba uzeti ozbiljno, preslika su onoga što IBM jest i kroz nju ta kompanija i govori. Što nije često, lideri te kompanije rijetko se odlučuju istupati u javnost.

Još iz kategorije

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

SAD i kineski ZTE postigli sporazum oko zabrane poslovanja

13.07.2018. komentiraj

Vlada Sjedinjenih Američkih Država postigla je sporazum s kineskom kompanijom ZTE, koji kad se kompletira, zaustavit će aktualnu zabranu kojom taj tehnološki gigant iz najmnogoljudnije zemlje svijeta ne može surađivati s američkim dobavljačima. Time će ZTE izbjeći gubitke koji su se brojali u milijardama američkih dolara.