IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

Foto: Dražen Tomić

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Kognitivna rješenja, poslovna jedinica pod kojom se nalaze Watson i druga nova rješenja, u proteklom je tromjesečju ostvarila rast od 3,9 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu zabilježila pad prodaje. Ukupan prihod iznosio je 19,15 milijardi dolara što je gotovo jednako kao i prošle godine, ali je osjetno više od prognoza analitičara koji su očekivali 18,6 milijardi.

Premda je prodaja pala već 22. kvartal za redom, IBM je došao najbliže pozitivi još od trećeg kvartala 2016. Povratak u pozitivne poslovne vode glavni je zadatak koji si je zadala generalna direktorica Ginny Rometty, ali i signal kojeg brojni investitori nestrpljivo čekaju kao znak da kompanija konačno izlazi iz višegodišnjeg kriznog razdoblja.

"U Kognitivna rješenja smo pojačano ulagali u posljednje vrijeme. Kada pogledamo izvedbu, jasno je da su se ta ulaganja isplatila te pokazuju ključna područja kojima se okrećemo poput analitike, računalne sigurnosti i zdravstvenih rješenja koja pokreće Watson. Bilježimo prilično širok rast u svim elementima Kognitivnih rješenja", izjavio je glavni financijski direktor Martin Schroter.

Operativna dobit, koja ne uključuje sve stavke, na kraju kvartala koji je okončan 30. rujna iznosila je 3,30 dolara po dionici. To je nešto više od očekivanja analitičara koji su predviđali dobit od 3,28 dolara po dionici. IBM je poboljšao margine bruto dobiti što je u skladu sa Schroterovim najavama o smjeru u kojem se kreće financijsko stanje kompanije.

Od kada je Rometty došla na čelo IBM-a kao glavni si je cilj postavila povećanje dobiti iz segmenta poslovanja u oblaku. Sada udio tog segmenta u ukupnim rezultatima iznosi više od 40 posto ukupne prodaje, ali stari segmenti poslovanja s hardverom negativno utječu na ukupne rezultate. Rometty je također povećala ulaganja u rješenja umjetne inteligencije pod brendom Watson za koje smatra da predstavljaju budućnost tvrtke. Ipak, Watson je u konačnici morala pripojiti Kognitivnim rješenjima što je pokazalo da taj brend još uvijek nema dovoljnu snagu kako bi funkcionirao kao samostalna jedinica.

Još iz kategorije

Google dogovorio partnerstvo s Renault-Nissan-Mitsubishi za ugradnju Androida u milijune automobila

Google dogovorio partnerstvo s Renault-Nissan-Mitsubishi za ugradnju Androida u milijune automobila

21.09.2018. komentiraj

Google donosi Android operativni sustav direktno u automobile, bez potrebe korištenja pametnih telefona, što je već podosta poznata stvar. A da bi to izveo kako treba, sklapa partnerstva s proizvođačima automobila, među kojima je posljednje ono s Renault-Nisan-Mitsubishi. Riječ je o savezu proizvođača koji vodi u svijetu po broju prodanih vozila s njih 5,5 milijuna samo kroz prvih šest mjeseci ove godine, a Android će u svojim automobilima imati kroz sljedeću generaciju, a to će biti 2021.

Umjetna inteligencija će stvoriti 13 bilijuna dolara vrijednosti do 2030.

Umjetna inteligencija će stvoriti 13 bilijuna dolara vrijednosti do 2030.

21.09.2018. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 13 bilijuna američkih dolara. Tvrdi tako u svom izvješću McKinsey i uspoređuje umjetnu inteligenciju s izumom parnog stroja, ali u smislu da čak ni on u 19. stoljeću nije imao toliki utjecaj na čovječanstvo.

Prilika za predstavljanje inovacija na CES-u 2019. u Las Vegasu

Prilika za predstavljanje inovacija na CES-u 2019. u Las Vegasu

21.09.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom snažno podržava razvoj startup zajednice na našem podneblju. Kao partner organizatora, tech mjesečnika Bug sudjelovat će i na nadolazećem Idea Knockoutu (powered by T) 2018, regionalnom natjecanju tehnoloških ideja koje će se održati u četvrtak, 27. rujna 2017. u zagrebačkom coworking prostoru HUB385 s početkom u 10 sati.