IBM iX Hrvatska otvara ured u Osijeku

IBM iX Hrvatska otvara ured u Osijeku

Digitalna agencija tehnološkog giganta IBM-a, IBM iX, svoj će 57. ured u svijetu te treći u Hrvatskoj, ove godine otvoriti u Osijeku. Dio tima već radi udaljeno iz svojih osječkih domova, a najkasnije do prosinca formalno će otvoriti i ured koji će biti smješten u poslovnom centru „Eurodom“.

Otvaranje nove podružnice predstavnici IBM-a iX najavili su na druženju s novinarima u Osijeku, a tom su im se prigodom pridružili predstavnici lokalne ICT zajednice te lokalnih vlasti. Premda ističu da, sukladno politici korporacije, ne vole govoriti o broju zaposlenih, čelnici domaće podružnice ove globalne tvrtke ipak su otkrili kako do 2026. očekuju zapošljavanje stotinjak djelatnika na osječkoj lokaciji. A što se njihovih zaposlenika tiče, svakako je zanimljivo istaknuti da u tom segmentu iX bilježi velik rast. Tako u posljednjih pet godina bilježe velik porast broja djelatnika od čak 450%.

„Više je razloga zbog čega dolazimo u grad na Dravi. Ali, svakako bih istaknuo to što u Osijeku postoje etablirani tehnički fakulteti koji iz godine u godinu stvaraju visokoobrazovane stručnjake. Profesionalce kakvi nama trebaju. Uz to, Osijek je izgradio jaku IT zajednicu i postao regionalni centar, što nam je jako važno, čestitamo svima koji su tome pridonijeli. Vjerujemo da su ljudi iz Osijeka i Baranje sjajan izbor za našu kompaniju“, rekao je voditelj Adobe digitalnih platformi u IBM-u iX Hrvatska Daniel Strmečki.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić koji je pozdravio dolazak još jedne globalne tvrtke u grad na Dravi: „Izuzetno mi je drago što ste prepoznali Osijek kao grad pozitivnih gospodarskih kretanja. Trenutačno bilježimo najveću zaposlenost u zadnjih 10 godina. Želimo biti partneri svakoj tvrtki, neovisno o veličini, zbog čega smo u proračunu osigurali 4,5 milijuna kuna za male i srednje poduzetnike. Dolazak IBM-a iX govori u prilog tome u kojem smjeru želimo razvijati Grad Osijek“, izjavio je Radić.

Osijek je posljednjih godina postao iznimno primamljiva destinacija globalnim ICT igračima, a velik doprinos izvrsnom imidžu grada dale su lokalne tvrtke sa svojom udrugom Osijek Software City, ali i sve snažnije sveučilište koje trenutačno na nekoliko fakulteta provodi kurikulume usko vezane uz suvremene tehnologije. Veliku ulogu u dolasku globalnih tvrtki ima i činjenica da se u neposrednoj blizini Osijeka nalaze granice s tri države te nekoliko većih gradova, ali i to što je najveći grad na istoku Hrvatske godinama trpio odlazak stanovnika, ima infrastrukturu koja može podnijeti i značajnije povećanje broja žitelja te dovoljno mjesta za širenje postojećih gradskih naselja.

Još iz kategorije

Izvoz ICT industrije povećan 27 posto, softver rastao čak 52,13 posto

Izvoz ICT industrije povećan 27 posto, softver rastao čak 52,13 posto

27.06.2022.

Podaci o poslovanju domaćih ICT tvrtki pokazuje kako je ukupni izvoz domaće ICT industrije dosegao 11,26 milijardi kuna. Prema podacima koje je pripremio Dun & Bradstreet Hrvatska, a analizirala ekipa ICTbusiness.info  vidljivo je da u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu izvoz povećan ukupno 27,05 post

Neto dobit tvrtki u ICT sektoru porasla 27,38 posto, softverskih čak 43,59 posto

Neto dobit tvrtki u ICT sektoru porasla 27,38 posto, softverskih čak 43,59 posto

27.06.2022.

Podaci o poslovanju domaćih ICT tvrtki pokazuje kako je neto dobit cijelog sektora u prošloj godini dosegla 3,94 milijarde kuna odnosno gotovo milijardu kuna više negoli godinu dana ranije. Prema podacima koje je pripremio Dun & Bradstreet Hrvatska, a analizirala ekipa ICTbusiness.info  vidljivo je da u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu neto dobit povećana je 27,38 posto.

Electronic Arts u potrazi za kupcem

Electronic Arts u potrazi za kupcem

27.06.2022.

Electronic Arts jedna je od najmoćnijih kompanija u gaming svijetu, a vrlo kako i najmoćnija, zbog čega čude navodi da traži nekoga tko bi je preuzeo. A kao potencijalne vlasnike žele Disney, Amazon, Apple ili Comcast-NBCUniversal.