IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM je tako s krajem prošle godine prijavio čak 6478 novih patenata, pokazuju posljednji objavljeni podaci američkog patentnog ureda. Veliki plavi to čini već dvadeset godina zaredom, pobjeđuju po broju patenata, te je tako od 1993. godine do danas skupio više od 67 tisuća patenata.

Kako tvrde iz IBM-a novi patenti koji su na listu ušli u 2012. godini trebali bi omogućiti novi razvoj trenutno najzanimljivijih tehnoloških rješenja u usponu kao što su analitika velike količine podataka, cyber sigurnosti, cloud computinga, rješenja za mobilne telefone, tablete i poslovanje, ali i uobičajene industrijske sektore kao što su maloprodaja, financijska industrija i bankarstvo, zdravstveni sustavi i transport.

Ovako veliki broj patenata u IBM-u objašnjavaju i broje od čak 8 tisuća zaposlenika koji se bave inovacijama i stvorili su ih u prošloj godini, a oni rade u IBM-ovim kompanijama širom svijeta.

Od 1993. do 2012. godine IBM-ovi inovatori primili su ukupno 67 tisuća patenata od Patentnog ureda Sjedinjenih Država. Taj broj veći je od ukupnog broja svih patenata koje su dobile tvrtke Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle/SUN i Symantec.

Osim IBM-a na listi su se našli Samsun, Nokija, Canon i mnogi drugi tehnološki divovi. Na drugom mjestu iza IBM-a smjestio se korejski tehnološki div Samsung s 5081 patentom, koji osim patentnog rata s Appleom prošlu će godinu pamtiti i po patentima. Taj patentni rat i pokušaji Applea da zaustavi prodaju određenih modela pametnih telefona i tableta u pojedinim državama zapravo govore koliko kompanije ozbiljno shvaćaju svoje patente. Za Samsung je značajno da je Nokiju s prvog mjesta po prodaji pametnih telefona, a s druge strane da je mnogo bolji od Apple koji ih tuži i hvali svojim patentima Apple je tek na 22 mjestu s nešto više od 1000 patenata.

Na trećem mjestu ove ljestvice našao se Canon s 3174 patenta koji su se prije svega smjestili u nišu printing sustava, te digitalne fotografije po kojima je ova kompanija i najpoznatija. Prvu petorku zaokružuju dva velika proizvođača potrošačke i druge elektronike Sony s 3032 i Panasonic s 2769 patenata. Zanimljivo je da iako biste očekivali da su više na top listi 50 najvećih inovacijskih kompanija smjestili mnoge velike kompanije poput Microsofta, Toshibe, LG-a, HP-a, Intela-a, Googla mnogo su niže.

 

Popis prvih deset tvrtki po broju dobivenih patenata američkog Patentnog ureda tijekom 2012.:

1          IBM                               6,478

2          Samsung                        5,081

3          Canon                           3,174

4          Sony                             3,032

5          Panasonic                      2,769

6          Microsoft                       2,613

7          Toshiba                         2,446

8          Hon Hai                         2,013

9          General Electric              1,652

10         LG Electronics                1,624

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.