IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM je tako s krajem prošle godine prijavio čak 6478 novih patenata, pokazuju posljednji objavljeni podaci američkog patentnog ureda. Veliki plavi to čini već dvadeset godina zaredom, pobjeđuju po broju patenata, te je tako od 1993. godine do danas skupio više od 67 tisuća patenata.

Kako tvrde iz IBM-a novi patenti koji su na listu ušli u 2012. godini trebali bi omogućiti novi razvoj trenutno najzanimljivijih tehnoloških rješenja u usponu kao što su analitika velike količine podataka, cyber sigurnosti, cloud computinga, rješenja za mobilne telefone, tablete i poslovanje, ali i uobičajene industrijske sektore kao što su maloprodaja, financijska industrija i bankarstvo, zdravstveni sustavi i transport.

Ovako veliki broj patenata u IBM-u objašnjavaju i broje od čak 8 tisuća zaposlenika koji se bave inovacijama i stvorili su ih u prošloj godini, a oni rade u IBM-ovim kompanijama širom svijeta.

Od 1993. do 2012. godine IBM-ovi inovatori primili su ukupno 67 tisuća patenata od Patentnog ureda Sjedinjenih Država. Taj broj veći je od ukupnog broja svih patenata koje su dobile tvrtke Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle/SUN i Symantec.

Osim IBM-a na listi su se našli Samsun, Nokija, Canon i mnogi drugi tehnološki divovi. Na drugom mjestu iza IBM-a smjestio se korejski tehnološki div Samsung s 5081 patentom, koji osim patentnog rata s Appleom prošlu će godinu pamtiti i po patentima. Taj patentni rat i pokušaji Applea da zaustavi prodaju određenih modela pametnih telefona i tableta u pojedinim državama zapravo govore koliko kompanije ozbiljno shvaćaju svoje patente. Za Samsung je značajno da je Nokiju s prvog mjesta po prodaji pametnih telefona, a s druge strane da je mnogo bolji od Apple koji ih tuži i hvali svojim patentima Apple je tek na 22 mjestu s nešto više od 1000 patenata.

Na trećem mjestu ove ljestvice našao se Canon s 3174 patenta koji su se prije svega smjestili u nišu printing sustava, te digitalne fotografije po kojima je ova kompanija i najpoznatija. Prvu petorku zaokružuju dva velika proizvođača potrošačke i druge elektronike Sony s 3032 i Panasonic s 2769 patenata. Zanimljivo je da iako biste očekivali da su više na top listi 50 najvećih inovacijskih kompanija smjestili mnoge velike kompanije poput Microsofta, Toshibe, LG-a, HP-a, Intela-a, Googla mnogo su niže.

 

Popis prvih deset tvrtki po broju dobivenih patenata američkog Patentnog ureda tijekom 2012.:

1          IBM                               6,478

2          Samsung                        5,081

3          Canon                           3,174

4          Sony                             3,032

5          Panasonic                      2,769

6          Microsoft                       2,613

7          Toshiba                         2,446

8          Hon Hai                         2,013

9          General Electric              1,652

10         LG Electronics                1,624

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.