IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM je tako s krajem prošle godine prijavio čak 6478 novih patenata, pokazuju posljednji objavljeni podaci američkog patentnog ureda. Veliki plavi to čini već dvadeset godina zaredom, pobjeđuju po broju patenata, te je tako od 1993. godine do danas skupio više od 67 tisuća patenata.

Kako tvrde iz IBM-a novi patenti koji su na listu ušli u 2012. godini trebali bi omogućiti novi razvoj trenutno najzanimljivijih tehnoloških rješenja u usponu kao što su analitika velike količine podataka, cyber sigurnosti, cloud computinga, rješenja za mobilne telefone, tablete i poslovanje, ali i uobičajene industrijske sektore kao što su maloprodaja, financijska industrija i bankarstvo, zdravstveni sustavi i transport.

Ovako veliki broj patenata u IBM-u objašnjavaju i broje od čak 8 tisuća zaposlenika koji se bave inovacijama i stvorili su ih u prošloj godini, a oni rade u IBM-ovim kompanijama širom svijeta.

Od 1993. do 2012. godine IBM-ovi inovatori primili su ukupno 67 tisuća patenata od Patentnog ureda Sjedinjenih Država. Taj broj veći je od ukupnog broja svih patenata koje su dobile tvrtke Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle/SUN i Symantec.

Osim IBM-a na listi su se našli Samsun, Nokija, Canon i mnogi drugi tehnološki divovi. Na drugom mjestu iza IBM-a smjestio se korejski tehnološki div Samsung s 5081 patentom, koji osim patentnog rata s Appleom prošlu će godinu pamtiti i po patentima. Taj patentni rat i pokušaji Applea da zaustavi prodaju određenih modela pametnih telefona i tableta u pojedinim državama zapravo govore koliko kompanije ozbiljno shvaćaju svoje patente. Za Samsung je značajno da je Nokiju s prvog mjesta po prodaji pametnih telefona, a s druge strane da je mnogo bolji od Apple koji ih tuži i hvali svojim patentima Apple je tek na 22 mjestu s nešto više od 1000 patenata.

Na trećem mjestu ove ljestvice našao se Canon s 3174 patenta koji su se prije svega smjestili u nišu printing sustava, te digitalne fotografije po kojima je ova kompanija i najpoznatija. Prvu petorku zaokružuju dva velika proizvođača potrošačke i druge elektronike Sony s 3032 i Panasonic s 2769 patenata. Zanimljivo je da iako biste očekivali da su više na top listi 50 najvećih inovacijskih kompanija smjestili mnoge velike kompanije poput Microsofta, Toshibe, LG-a, HP-a, Intela-a, Googla mnogo su niže.

 

Popis prvih deset tvrtki po broju dobivenih patenata američkog Patentnog ureda tijekom 2012.:

1          IBM                               6,478

2          Samsung                        5,081

3          Canon                           3,174

4          Sony                             3,032

5          Panasonic                      2,769

6          Microsoft                       2,613

7          Toshiba                         2,446

8          Hon Hai                         2,013

9          General Electric              1,652

10         LG Electronics                1,624

Još iz kategorije

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

17.01.2020. komentiraj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je plan poduzetničkog financiranja (quasy-equity loan) Bolta s 50 milijuna eura, estonskom platformom za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te najnovijem pojačanju Osijeku. Financiranje podržava Europski fond za strateško ulaganje, glavni stup Plana ulaganja za Europu poznatim pod nazivom Junckerov plan.

Nova prilika za novac iz EU

Nova prilika za novac iz EU

17.01.2020. komentiraj

EIT InnoEnergy, europski investicijski fond koji je posvećen promicanju inovacija, poduzetništva i obrazovanja na području održive energije, čiste tehnologije, pametnih gradova i mobilnosti, pokreće novi ciklus ulaganja u potrazi za najperspektivnijim tvrtkama srednjoistočne Europe, tzv. „jednorozima“. Pored financijskih ulaganja, InnoEnergy start-up tvrtke čini uspješnijima te malim i srednjim poduzećima omogućuje rast i kroz pružanje stručnog znanja, suradnju sa stručnjacima iz industrije te kroz podršku respektabilne mreže partnera.

PlanRadar udvostručio prihode u 2019., a planira rast od 300 posto u 2020.

PlanRadar udvostručio prihode u 2019., a planira rast od 300 posto u 2020.

16.01.2020. komentiraj

Tvrtka PlanRadar koja se bavi rješenjima digitalizacije poslovanja u građevinskoj industriji i tržištu nekretnina nastavila je rasti u 2019. godini te je udvostručila prihode u usporedbi s prošlom godinom. Također, tvrtka je povećala broj zaposlenika na 80 uključujući i prodajni tim koji se udvostručio u usporedbi s 2018.