IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM i dalje vodeći u „proizvodnji“ patenata

IBM je tako s krajem prošle godine prijavio čak 6478 novih patenata, pokazuju posljednji objavljeni podaci američkog patentnog ureda. Veliki plavi to čini već dvadeset godina zaredom, pobjeđuju po broju patenata, te je tako od 1993. godine do danas skupio više od 67 tisuća patenata.

Kako tvrde iz IBM-a novi patenti koji su na listu ušli u 2012. godini trebali bi omogućiti novi razvoj trenutno najzanimljivijih tehnoloških rješenja u usponu kao što su analitika velike količine podataka, cyber sigurnosti, cloud computinga, rješenja za mobilne telefone, tablete i poslovanje, ali i uobičajene industrijske sektore kao što su maloprodaja, financijska industrija i bankarstvo, zdravstveni sustavi i transport.

Ovako veliki broj patenata u IBM-u objašnjavaju i broje od čak 8 tisuća zaposlenika koji se bave inovacijama i stvorili su ih u prošloj godini, a oni rade u IBM-ovim kompanijama širom svijeta.

Od 1993. do 2012. godine IBM-ovi inovatori primili su ukupno 67 tisuća patenata od Patentnog ureda Sjedinjenih Država. Taj broj veći je od ukupnog broja svih patenata koje su dobile tvrtke Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle/SUN i Symantec.

Osim IBM-a na listi su se našli Samsun, Nokija, Canon i mnogi drugi tehnološki divovi. Na drugom mjestu iza IBM-a smjestio se korejski tehnološki div Samsung s 5081 patentom, koji osim patentnog rata s Appleom prošlu će godinu pamtiti i po patentima. Taj patentni rat i pokušaji Applea da zaustavi prodaju određenih modela pametnih telefona i tableta u pojedinim državama zapravo govore koliko kompanije ozbiljno shvaćaju svoje patente. Za Samsung je značajno da je Nokiju s prvog mjesta po prodaji pametnih telefona, a s druge strane da je mnogo bolji od Apple koji ih tuži i hvali svojim patentima Apple je tek na 22 mjestu s nešto više od 1000 patenata.

Na trećem mjestu ove ljestvice našao se Canon s 3174 patenta koji su se prije svega smjestili u nišu printing sustava, te digitalne fotografije po kojima je ova kompanija i najpoznatija. Prvu petorku zaokružuju dva velika proizvođača potrošačke i druge elektronike Sony s 3032 i Panasonic s 2769 patenata. Zanimljivo je da iako biste očekivali da su više na top listi 50 najvećih inovacijskih kompanija smjestili mnoge velike kompanije poput Microsofta, Toshibe, LG-a, HP-a, Intela-a, Googla mnogo su niže.

 

Popis prvih deset tvrtki po broju dobivenih patenata američkog Patentnog ureda tijekom 2012.:

1          IBM                               6,478

2          Samsung                        5,081

3          Canon                           3,174

4          Sony                             3,032

5          Panasonic                      2,769

6          Microsoft                       2,613

7          Toshiba                         2,446

8          Hon Hai                         2,013

9          General Electric              1,652

10         LG Electronics                1,624

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.