I Intel krenuo u otpuštanja zaposlenika

I Intel krenuo u otpuštanja zaposlenika
DepositPhotos

Američki tehnološki gigant Intel samo je jedna u nizu kompanija koja se odlučila na rezove i uštede unazad nekoliko mjeseci, što znači da će vući nepopularan potez smanjenja broja radnih mjesta.

Prema službenim informacijama, otpuštanja počinju 31. siječnja iduće godine i riječ je o njih najmanje 201. U odnosu na poteze koje su povukli Meta, Netflix ili Twitter, to je uistinu mali broj otkaza. Ali...

Intel nudi tisućama drugih u proizvodnom lancu mogućnost tromjesečnog neplaćenog dopusta kako bi se smanjio pritisak nastao slabim poslovnim rezultatima zbog makroekonomske situacije na globalnoj razini. Iako nije idealno, kroz ta tri mjeseca zaposleni mogu naći drugi posao ili čekati povratak na staro radno mjesto.

Ukupno, američka kompanija ovim metodama želi uštedjeti na godišnjoj razini oko tri milijarde američkih dolara, odnosno, između osam i deset milijardi dolara do kraja 2025. Nažalost, za Intel, kao i brojne druge, pod troškove se navode i zaposlenici. Što piše u službenom izvještaju.

"Uštede će u velikoj mjeri stići od "ljudskih troškova" iz odjela operacija i prodaje", navode u Intelu.

Posljedica je to situacije izazvane nestašicama komponentni na globalnoj razini kroz posljednje dvije do tri godine, a sve skupa se samo pogoršalo kad je počela ruska invazija na Ukrajinu u veljači ove godine, kao i novi lockdown u Kini ni mjesec dana kasnije. Nitko u tehnološkom sektoru nije ostao imun na sve to. Niti je bio pripremljen...

Isprva se nije činilo da će poveće povlačenje američkih kompanija iz Kine, a kasnije i Rusije, imati toliko negativni efekt, ali izgubiti takva unosna tržišta očito je bilo previše. Barem u tako kratkom vremenu. I žrtve su, kao toliko puta do sada, oni najmanje zaštićeni.

Stoga, nadajmo se da će svi ovi potezi pomoći velikim kompanijama da se ustabile pa ponovno krenu sa zapošljavanjima.