Humanitarnim rješenjem Splićani pomeli konkurenciju

Humanitarnim rješenjem Splićani pomeli konkurenciju

Foto: Dražen Tomić

Nakon osvojenog Imagine Cupa studenti splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i zagrebačkog Fakulteta elektronike i računalstva ostvarili su još jedan zavidan uspjeh svojim projektom AuThink, pobijedivši u finalu Software Startup Academy.

U napetom finalu odlučivali su detalji, a pobjedu splitsko-zagrebačkoj studentskoj kombinaciji donijela je činjenica da je njihovo rješenje bilo najkompletnije, najinovativnije, a i tim je samu aplikaciju već razvio do stadija pilot projekta i visokog stupnja razvoja.

S preko 600 studenata iz svih krajeva Hrvatske i 22 tima koja su se borila za ulazak u finale, pet najboljih jučer se predstavilo stručnom žiriju koju su sačinjavali predsjedavajući Draško Ivanišević, voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska, Tomislav Tipurić, specijalist za tehnologiju u Microsoftu Hrvatska, Adis Jugo, Technology Advisor i Lead Architect tvrtke PlanB te Luka Abrus, Direktor tvrtke 5 Minuta.

„Software Startup Akademijom željeli smo iskoristiti postojeći kurikulum sveučilišta i veleučilišta te ga u suradnji s njima nadograditi i primijeniti u razvoju startupa, jer smo uvidjeli da taj dio na sveučilišnom obrazovanju nedostaje, to jest nedovoljno je dinamičan. Naša je namjera nastaviti Akademiju, proširiti partnersku mrežu te kroz naše inovacijske centre privući još veći broj studenata iz cijele Hrvatske. Ciljeve Akademije naslanjaju se na Microsoftovu inicijativu u Hrvatskoj kojoj je zadaća cjeloživotno obrazovanje, razvoj ljudskih potencijala i stvaranje novih radnih mjesta“, naglasio je Draško Ivanišević.

Podsjetimo, osnovna namjena AuThink rješenja je pomoći rehabilitaciji djece s autizmom, pomažući, na zabavan i intuitivan, ali i stručno pripremljen način, roditeljima i terapeutima putem web i mobilnih aplikacija.

„Nismo očekivali pobjedu i bili smo sretni što smo se uopće našli u finalu. Kada smo saznali da smo pobijedili preplavile su nas emocije. No već sutra nastavljamo dalje hladnih glava jer aplikacija je u testnoj fazi u splitskom rehabilitacijskom centru pa ćemo, nastavno na njihove povratne informacije, dodatno nadograditi sustav kako bi bio što primjenjiviji i korisniji u svakodnevnom radu. Na ideju smo došli nakon razgovora s kolegicom koja se bavi radom s djecom i koju smo pitali jednostavno pitanje kako bi tehnologija mogla najviše pomoći tvojem poslu?“, objasnio je Ivan Pavičić, voditelj tima AuThink.

Tim AuThink rješenja prvim mjestom ostvario je potporu za implementaciju rješenja u iznosu od 40.000 kuna, a svih pet timova koji su imali priliku boriti se u finalu dobili su mogućnost sudjelovanja na Shift konferenciji podržanoj od strane Microsofta, koja će se održati od 22. do 24. svibnja u Splitu. Bit će to prilika za prezentaciju projekata i rješenja i suradnju s dvadesetak vrhunskih predavača i mentora iz regije i svijeta te natjecanje za bespovratna sredstva za razvoj projekta u iznosu od 10.000 američkih dolara.

U finalu su se nadmetali i zagrebački studenti aplikacijom Beaver Cleaner, čija je namjena pomoći komunalnim službama da pravodobno detektiraju onečišćenja ili uništenja javne površine i imovine. U tome bi im mogli pomoći građani koji putem ove aplikacije mogu jednostavno poslati fotografije i koordinate uništene lokacije, koja se zatim obrađuje i sprema u bazu dostupnu svim gradskim službama. Varaždinske boje branio je tim koji je izradio cQuest, zabavnu društvenu i geolokacijsku RPG igru koja za cilj ima promicanje druženja, učenja i otkrivanja novih interesantnih mjesta u hrvatskim gradovima. Zanimljivost ove igre upravo je u kombinaciji suvremene tehnologije i društvenih igara u „stvarnom svijetu“.

U potpuno drugačijim vodama okušali su se studenti iz Osijeka koji svojim projektom CroPTA namjeravaju pomoći poslodavcima pri testiranju novih kandidata za posao. CroPTA je web aplikacija koja na vrlo brz i intuitivan način omogućuje poslodavcima da slože set pitanja koja će im najviše pomoći izabrati idealnog kandidata. Pet najboljih zatvorio je još jedan tim iz Osijeka koji aplikacijom LegalTie pokušava vrlo brzo i učinkovito spojiti odvjetnike s osobama koje trebaju odvjetničke usluge. Osim samog pronalaženja odvjetnika, web aplikacija omogućuje i interakciju odvjetnika i klijenta, izradu pravnih dokumenata i upravljanje odvjetničkim uredom „na daljinu“.

Još iz kategorije

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.