Huawei zabilježio rast prihoda 23,2 posto i prodao 24 posto više telefona

Huawei zabilježio rast prihoda 23,2 posto i prodao 24 posto više telefona

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Tvrtka Huawei objavila je poslovne rezultate za prvu polovicu 2019. godine prema kojim je ostvareno 401,3 milijarde kineskih juana (oko 58,23 milijarde dolara), što je rast od 23,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Nadalje, u istom je razdoblju zabilježena i neto profitna marža od 8,7 posto.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora tvrtke Huawei Lianga Huaa, poslovanje teče besprijekorno i organizacija je zdrava kao i uvijek. Uz učinkovito upravljanje i sjajne rezultate prema svim financijskim pokazateljima, Huaweijevo poslovanje u prvoj polovici 2019. godine i dalje je solidno.

Što se tiče Huaweijeva carrier poslovanja, prihodi od prodaje tijekom prve polovice ove godine dosegli su 146,5 milijardi kineskih juana (oko 21,29 milijardi dolara), zahvaljujući stalnom rastu proizvodnje i isporuke opreme za bežične mreže, optički prijenos, podatkovnu komunikaciju, IT i povezane kategorije proizvoda. Do danas je Huawei sklopio 50 komercijalnih ugovora o 5G mreži te isporučio više od 150 tisuća baznih stanica na tržišta diljem svijeta.

Istovremeno je Huaweijevo enterprise poslovanje zabilježilo prihod od prodaje u iznosu od 31,6 milijardi juana (oko 4,59 milijardi dolara). Tvrtka nastavlja obogaćivati svoj portfelj u više kategorija, uključujući rješenja u oblaku, umjetnu inteligenciju, kampusne mreže, podatkovne centre, internet stvari (IoT) te inteligentno računalstvo. Osim toga, i dalje je pouzdan partner vladama i komunalnim tvrtkama, kao i klijentima iz komercijalnih sektora poput financija, prijevoza, energetike i automobilske industrije.

Naposlijetku, Huaweijevo je consumer poslovanje ostvarilo prihod od prodaje u iznosu od 220,8 milijardi juana (oko 32,08 milijardi dolara). Isporučeno je ukupno 118 milijuna pametnih telefona (uključujući i telefone Honor), što je skok od 24 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Zabilježen je i brzi rast broja isporuka tablet računala, osobnih računala i nosive tehnologije. Osim toga, Huawei je započeo s prilagodbom svog ekosustava uređaja kako bi isporučivao dosljednije iskustvo u svim važnijim korisničkim scenarijima. Ekosustav Huawei Mobile Services trenutno ima više od 800 tisuća registriranih developera te 500 milijuna korisnika diljem svijeta.

„Prihod je vrlo brzo rastao sve do kraja svibnja“, izjavio je Liang.

„S obzirom na temelje koje smo postavili u prvoj polovici godine, nastavljamo bilježiti rast, čak i nakon što smo dodani na popis poznat kao entity list. To ne znači da nas u budućnosti ne očekuju određeni problemi. Očekuju nas, i vjerojatno će utjecati na brzinu našeg kratkoročnog rasta“, tvrdi Liang.

„No, ostajemo na zacrtanom putu. Samouvjereni smo što se tiče budućnosti i svega što nam donosi. Osim toga, nastavit ćemo ulagati kao što je i planirano – to uključuje i ovogodišnje ulaganje od 120 milijardi juana (oko 17,43 milijarde dolara) u istraživanje i razvoj. Pobijedit ćemo sve izazove, a Huawei će započeti novu fazu rasta nakon što najgori problemi budu iza nas“, dodao je Liang.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.