Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

Riječ je o odličnoj trgovini aplikacijama koja postoji još od 2009. godine i temelji se na Androidu, ali nije vezana uz Google. Stoga, osim već postojećih aplikacija, na Aptoide se mogu pronaći aplikacije koje nisu dozvoljene na Google Play Storeu, ili tamo jednostavno ne postoje. Također, Aptoide je odlična alternativa u zemljama kao Kina, gdje Google nema pristup.

I upravo zato Huawei razmatra tu suradnju, Aptoide ima iskustva i na tržištima gdje su korisnici ipak ovisni o aplikacijama koje se pronalaze u Google Play Storeu, potrebna je kvalitetna alternativa. Uz to, besplatna! I, što je ipak najbitnije, Aptoide je iz Portugala, pa američke zabrane ne mogu utjecati na njegovo poslovanje. Ima i iskustvo rada s Oppo, koja će sasvim sigurno pomoći Huaweiju u tranziciji, ako bude potrebno.

Nije ni to sve, iako Huawei ima svoju alternativu za Google Play, pod imenom App Gallery, Aptoide ima veću bazu aplikacija. Njih više od 900 tisuća, uz spomenuto iskustvo. Također, stotinu milijuna korisnika Huaweija voljelo bi alternativu za Google Play vrlo brzo.

S obzirom da partnerstvo s Aptoide ne može stići preko noći, Huawei dogovara s europskim operaterima predinstalaciju App Gallery na Huawei i Honor mobilne uređaje, kako bi se korisnici priviknuli i sami vidjeli ima li im smisla ta alternativa ili će ipak bez Google Play Storea.

Sve u svemu, Huawei će napraviti potez koji bi mogao prodrmati tržište. Ukoliko odustane od Aptoidea, to znači da se želi okrenuti svojim proizvodima, a oni uz App Gallery mogu uključivati i potpuno nov operativni sustav, konkurenciju za iOS i Android. Već se nagađa da je brži od Androida i da troši manje resursa uređaja, pa ako je to istina, Google bi mogao itekako žaliti što ostaje bez kineskog giganta...

Još iz kategorije

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

12.06.2019. komentiraj

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.