Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

Riječ je o odličnoj trgovini aplikacijama koja postoji još od 2009. godine i temelji se na Androidu, ali nije vezana uz Google. Stoga, osim već postojećih aplikacija, na Aptoide se mogu pronaći aplikacije koje nisu dozvoljene na Google Play Storeu, ili tamo jednostavno ne postoje. Također, Aptoide je odlična alternativa u zemljama kao Kina, gdje Google nema pristup.

I upravo zato Huawei razmatra tu suradnju, Aptoide ima iskustva i na tržištima gdje su korisnici ipak ovisni o aplikacijama koje se pronalaze u Google Play Storeu, potrebna je kvalitetna alternativa. Uz to, besplatna! I, što je ipak najbitnije, Aptoide je iz Portugala, pa američke zabrane ne mogu utjecati na njegovo poslovanje. Ima i iskustvo rada s Oppo, koja će sasvim sigurno pomoći Huaweiju u tranziciji, ako bude potrebno.

Nije ni to sve, iako Huawei ima svoju alternativu za Google Play, pod imenom App Gallery, Aptoide ima veću bazu aplikacija. Njih više od 900 tisuća, uz spomenuto iskustvo. Također, stotinu milijuna korisnika Huaweija voljelo bi alternativu za Google Play vrlo brzo.

S obzirom da partnerstvo s Aptoide ne može stići preko noći, Huawei dogovara s europskim operaterima predinstalaciju App Gallery na Huawei i Honor mobilne uređaje, kako bi se korisnici priviknuli i sami vidjeli ima li im smisla ta alternativa ili će ipak bez Google Play Storea.

Sve u svemu, Huawei će napraviti potez koji bi mogao prodrmati tržište. Ukoliko odustane od Aptoidea, to znači da se želi okrenuti svojim proizvodima, a oni uz App Gallery mogu uključivati i potpuno nov operativni sustav, konkurenciju za iOS i Android. Već se nagađa da je brži od Androida i da troši manje resursa uređaja, pa ako je to istina, Google bi mogao itekako žaliti što ostaje bez kineskog giganta...

Još iz kategorije

Inovacije u industriji donose nagrade

Inovacije u industriji donose nagrade

13.07.2020. komentiraj

Inovativna naponska tehnologija srednjenaponskih postrojenja kompanije Schneider Electric, koja umjesto SF6 koristi čisti zrak nominirana je za najprestižniju svjetsku industrijsku nagradu HERMES. Novo srednjenaponsko postrojenje koje koristi čisti zrak umjesto u industriji standardnog stakleničkog plina SF6, među tri je kandidata za ovogodišnje poželjno priznanje. Uz to, nova tehnologija srednjenaponskih postrojenja ušla je u 15 finalista za Nagradu za energetsku učinkovitost u industriji.

Huawei i drugi mjesec zaredom drži mjesto najvećeg proizvođača pametnih telefona

Huawei i drugi mjesec zaredom drži mjesto najvećeg proizvođača pametnih telefona

12.07.2020. komentiraj

Counterpoint je potvrdio iznenađujuće rezultate vezane za tržište pametnih telefona jer i nakon travnja Huawei ostaje najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu! To znači da je uspio zadržati Samsung iza sebe, što je izniman uspjeh za kineskog giganta, posebno u situaciji kad se nalazi pod američkim sankcijama pa mu je ograničena mogućnost poslovanja u svim dijelovima svijeta. Ima 19,7 posto udjela u svibnju, a Samsung je na 19,6 posto.

Kriza potaknula nove načine poslovanja

Kriza potaknula nove načine poslovanja

11.07.2020. komentiraj

Ubrzanje potrošačkih trendova i ponašanja koja su postojala i prije izbijanja COVID-19 učinilo je još jedan korak naprijed, a potaknut će kompanije koje imaju kontakt s potrošačima i trgovce na ponovno kreiranje svog načina poslovanja, navodi se u novom izvješću PwC-a.