Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

Riječ je o odličnoj trgovini aplikacijama koja postoji još od 2009. godine i temelji se na Androidu, ali nije vezana uz Google. Stoga, osim već postojećih aplikacija, na Aptoide se mogu pronaći aplikacije koje nisu dozvoljene na Google Play Storeu, ili tamo jednostavno ne postoje. Također, Aptoide je odlična alternativa u zemljama kao Kina, gdje Google nema pristup.

I upravo zato Huawei razmatra tu suradnju, Aptoide ima iskustva i na tržištima gdje su korisnici ipak ovisni o aplikacijama koje se pronalaze u Google Play Storeu, potrebna je kvalitetna alternativa. Uz to, besplatna! I, što je ipak najbitnije, Aptoide je iz Portugala, pa američke zabrane ne mogu utjecati na njegovo poslovanje. Ima i iskustvo rada s Oppo, koja će sasvim sigurno pomoći Huaweiju u tranziciji, ako bude potrebno.

Nije ni to sve, iako Huawei ima svoju alternativu za Google Play, pod imenom App Gallery, Aptoide ima veću bazu aplikacija. Njih više od 900 tisuća, uz spomenuto iskustvo. Također, stotinu milijuna korisnika Huaweija voljelo bi alternativu za Google Play vrlo brzo.

S obzirom da partnerstvo s Aptoide ne može stići preko noći, Huawei dogovara s europskim operaterima predinstalaciju App Gallery na Huawei i Honor mobilne uređaje, kako bi se korisnici priviknuli i sami vidjeli ima li im smisla ta alternativa ili će ipak bez Google Play Storea.

Sve u svemu, Huawei će napraviti potez koji bi mogao prodrmati tržište. Ukoliko odustane od Aptoidea, to znači da se želi okrenuti svojim proizvodima, a oni uz App Gallery mogu uključivati i potpuno nov operativni sustav, konkurenciju za iOS i Android. Već se nagađa da je brži od Androida i da troši manje resursa uređaja, pa ako je to istina, Google bi mogao itekako žaliti što ostaje bez kineskog giganta...

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.