Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Huawei pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.

Rezultati možda jesu imali veze s pandemijom koronavirusa, ali to nimalo ne umanjuje uspjeh kineskog proizvođača, koji se nalazi pod američkim sankcijama pa svoje pametne telefone isporučuje bez Google Mobile Services (GMS), odnosno, bez standardnog Android operativnog sustava i svih aplikacija koje dolaze s njim. Ili, bolje rečeno, koji dolaze s Google Play Store.

Takav teret nije nimalo lak, za mnoge bi značio konačni kraj, ali za Huawei je označio očito novi početak. U Kini i njenoj okolici prodaja je postala izraženija nego ikad, kao i u zemljama istočne Europe, Afrike, Južne Amerike... Primjerice, Samsung koji ima mogućnost isporuke u cijelom svijetu, ne snalazi se tijekom koronakrize.

Ali, to je nešto dublji problem, njegova skupocjena S20 serija jednostavno nije naišla na dovoljno zanimanje tržišta i to se više ne može negirati. Sama pandemija kroz ožujak i dio travnja svakako je bila problematična za sve osim Huaweija, ali sve nakon ipak se nekako unormalilo pa se Huaweiju ne može oduzeti uspjeh ni u kojem slučaju.

Kako god, Canalys u svom izvješću navodi da je Huawei isporučio 55,8 milijuna uređaja tijekom drugog kvartala. To je zapravo pet posto slabije no prošle godine. Ali, Samsung je isporučio čak 30 posto manje i završio kvartal na 53,7 milijuna isporučenih pametnih telefona. Jasno, korejski proizvođač nije imao strategiju za situaciju koja se zbila u svijetu.

Također, iako u Samsungu navode da nisu zabrinuti i da su isporuke S20 serije diljem svijeta krenule s početkom trećeg kvartala u punom smislu, teško će se nešto značajnije promijeniti. Prvenstveno jer Samsung u Kini jedva da ima ikakvu prisutnost, a kinesko tržište je u naletu, posljedice koronavirusa jedva se mogu primijetiti...

Još iz kategorije

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

18.09.2020. komentiraj

Amazon bi mogao dobiti konkurenciju na području e-trgovine jer Facebook i Google žele što veći dio “kolača”, podosta velikog “kolača”. Prvenstveno, riječ je o sjevernoameričkom tržištu, ali Google i Facebook brzo će se početi širiti globalnije, dok ne postanu Amazonova konkurencija u svakom kutku planete. Jer, mjesta uistinu ima za sve i nekako se čini čudno da jedna kompanija kontrolira toliki dio tržišta, kao što kontrolira Amazon.

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

18.09.2020. komentiraj

Podaci o poslovanju za prošlu 2019. godinu pokazuju kako ona nije bila uspješna kada je riječ o novostvorenoj vrijednosti jer je na godišnjoj razini zabilježen pad o 2,66 posto na 10,204 milijarde kuna. Ipak, kada se pogleda prema prosječnom rast u posljednjih sedam promatranih godina koji je dosegao 13,85 posto ukupnog ICT tržišta.

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

17.09.2020. komentiraj

GDi Solutions Day 2020 je ove godine okupio više stotina eminentnih sudionika iz Hrvatske i regije. Na GDi Solutions Day-u su također bile predstavljene novosti u ESRI svijetu i kako je GDi koristeći njihovu platformu izradio besplatne javne portale za integraciju informacija o stanju epidemije COVID-19 te na koji način je pomogao građanima Zagreba za prijavu šteta od potresa u ožujku.