Huawei pretekao Qualcomm kao najveći prozvođač mobilnih čipova u Kini

Huawei pretekao Qualcomm kao najveći prozvođač mobilnih čipova u Kini

Foto: DepositPhotos

Huawei se trudi na sve načine postati neovisan u svakom smislu, a po pitanju proizvodnje procesora za mobilne uređaje, čini se da je uspio. Jer, po prvi put u povijesti na kvartalnoj je razini prestigao Qualcomm na kineskom tržištu.

Konkretnije, Huawei sad čini udio od 43,9 posto tržišta u Kini, a Qualcomm je pao na 32,8 posto. Može se slobodno kazati kako je kroz prva tri mjeseca ove godine Huawei uspio "oteti" dio proizvođača američkoj kompaniji. Jer, na godišnjoj razini udio je Qualcommu pao za točno pet posto, a Huaweiju je porastao za 7,4 posto.

Velike veze ima svakako činjenica da Huawei ima podršku kineskih vlasti pa su se razni proizvođači morali okrenuti njemu po ovom pitanju, umjesto prema američkom proizvođaču. Jer, zna se odnos koji imaju američka politika i Huawei. Svejedno, da ti procesori nisu kvalitetni, ne bi se bilježio takav uspjeh.

Dakle, s obzirom da je Huawei megakompanija, koja unutar "kuće" nudi cijeli asortiman proizvoda, svoju proizvodnju čipova usmjerio je kroz brend i podružnicu HiSilicon. Stručnjaci koji rade u njemu godinama su proučavali najveće, učili od njih i na kraju iznjedrili proizvod dovoljno moćan ne sam da se nadmeće, već i da dostigne te prestigne nekadašnje "učitelje". Svakako, jedan od njih jest Qualcomm, svjetski lider na mobilnom tržištu, kompanija koja postavlja i pomiče granice.

No, čak se ni Qualcomm nije mogao nositi s ovom pandemijom, koja snosi podosta odgovornosti za ovaj pad na kineskom tržištu. Bilo bi pregrubo reći da mu je sve oteo Huawei. Koji se snašao i isporučio 22,21 milijun procesora za pametne telefone, što je 400.000 više nego u istom razdoblju lani. Time je HSilicon postao jedini brend koji nije doživio pad na ovom tržištu.

Koliko je to sjajno govore podaci o kineskom tržištu. Pametni telefoni slabije se prodaju, na godišnjoj razini isporuke su pale za 34,67 posto, na 47,7 milijuna uređaja. Istovremeno, ukupne isporuke procesora za pametne telefone pale su za 44,5 posto. No, Huawei je svejedno uspio izaći iz svega kao pobjednik, što govori dovoljno samo za sebe...

Još iz kategorije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

27.05.2020. komentiraj

Zaposleni diljem svijeta jako su se brzo navikli na nove prilike, izazvane pandemijom koronavirusa, te se u velikoj mjeri ne žele vraćati na radna mjesta ako ne moraju. Konkretnije, prema istraživanju kompanije Okta, oko 75 posto njih voljelo bi ostati u ovoj situaciji, odnosno, voljeli bi nastaviti raditi na daljinu.

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

26.05.2020. komentiraj

Huawei se nalazi u ozbiljnijim problemima no što se moglo misliti jer američke sankcije ostavljaju sve jasniji trag. I to ne na 5G poslovanje te kineske kompanije, već na poslovanje s pametnim telefonima.