Huawei preskočio Apple i sada je drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Huawei preskočio Apple i sada je drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu

Kineski Huawei još je prije tri godine zacrtao cilj - postati najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu do 2020. godine. Kad se gleda brojka isporuka. I korak je do toga jer s druge pozicije izguran je veliki Apple! Dakle, ispred je samo Samsung, rival kojeg Huawei trenutno nadmašuje samo u Kini te njenoj okolici.

Konkretno, prema podacima o prodaji pametnih telefona, Huawei je u drugom kvartalu ove godine dosegao brojku isporuka od 54,2 milijuna i udjelom od 15,8 posto, dok je trećeplasirani Apple na 41,3 milijuna i udjelu od 12,1 posto. Također, iako je Samsung prvi s udjelom od 20,9 posto i 71,5 milijuna isporuka, doživio je pad od 10,4 posto, što je zabrinjavajuća situacija kad se vidi da je Huawei porastao za 40,9 posto, a četvrti Xiaomi za 48,8 posto sa svojih 31,9 milijuna isporuka, ali i udjelom od 9,3 posto.

Takav uspjeh Huaweija može se zahvaliti iznimno popularnoj P20 i Nova seriji jer ljudima su pristupačni, moćni su u hardverskom smislu, kvalitetni u softverskom, ali imaju i neke zgodne dodatke - kao kamera kakvoj se konkurencija može nakloniti i dual SIM karticu. Korisnicima tako nešto treba, posebno ako često putuju.

Zatvoreniji, skuplji i očito preopušteni Samsung i Apple zanemarili su detalje, pomislili su da mogu krojiti tržište, ali praksa pokazuje da ipak ljudi imaju želju dobiti natrag ono što su izgubili. Neki proizvođači zbog toga ne uklanjaju zamjenjive baterije, neki utore za slušalice od 3,5mm, a neki dvostruke utore za SIM kartice. Huawei je s tim uspio.

Na samom kraju treba napomenuti da je do vrha lakše doći no na njemu ostati što znači da Huawei mora nastaviti biti inovativan, cjenovno prihvatljiviji no konkurencija, ali ne i performansama slabiji. Također, kineska kompanija sad se shvaća još ozbiljnije, što se vidi po Samsungovoj odluci da Note 9 stigne već 9. kolovoza na tržište i time dobije prednost pred Mate 20 koji dolazi kasnije.

Još iz kategorije

Dodijeljeno 15,2 milijuna kuna za poticanje inovacija

Dodijeljeno 15,2 milijuna kuna za poticanje inovacija

11.12.2018. komentiraj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Čakovcu je predstavila rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC7). Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelili su ugovore za 54 korisnika u vrijednosti 15,2 milijuna kuna.

Novi poticaji za inovacije stižu iz Europskog investicijskog fonda i PBZ-a

Novi poticaji za inovacije stižu iz Europskog investicijskog fonda i PBZ-a

11.12.2018. komentiraj

Europski investicijski fond podržat će Privrednu banku Zagreb ugovorom o garanciji za portfelj od 25 milijuna eura novih kredita za inovativna mala i srednja poduzeća te manja srednje kapitalizirana poduzeća koja broje do 500 zaposlenih.

Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

Hrvatske tvrtke planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

10.12.2018. komentiraj

Hrvatske tvrtke u idućim godinama planiraju povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, pokazuje istraživanje tvrtke Deloitte. Deloitteovo izvješće o istraživanju i razvoju u korporacijama u srednjoj Europi pokazuje da više od dvije trećine tvrtki iz srednje Europe (67 posto) namjerava povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u sljedeće tri do pet godina, a 80 posto hrvatskih tvrtki je navelo kako planira povećati svoje rashode za istraživanje i razvoj u tom periodu.