Huawei podnosi tužbu protiv SAD-a

Huawei podnosi tužbu protiv SAD-a

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei više ne misli stajati po strani i trpjeti što Sjedinjene Američke Države bacaju pred njega pa se odlučio na tužbu, koja je podnesena u Teksasu i to direktno protiv američke Vlade. Ta savezna država nije izabrana slučajno, u njoj je kineska kompanija locirana na američkom tlu te s njega ne misli otići bez borbe.

Skoro godinu dana sve se promatralo mirno, tražila su se kompromisna rješenja, angažirali nezavisni stručnjaci kako bi dokazali nevinost, ali pomaka nije bilo. Bez obzira što se nevinost Huaweija i dokazala. Dapače, američke vlasti su u sklopu trgovinskog rata s Kinom odlučile ne samo pokazati zube njenoj ponajvećoj kompaniji, već su stvarale pritisak na druge zemlje i pokušavale ih uplesti u sukob.

Donekle se uspjelo u tome jer Huawei nema pristup rada na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Australiji, kao i na mrežnoj infrastrukturi u Kanadi, Češkoj i Danskoj, s tim da su suradnju s Huaweijem otkazali Apple, British Telekom, Deutsche Telekom i Cisco Systems. Zajednički razlozi jesu špijunaža, ne isključivo ona na državnim razinama već industrijska. Stiglo je vrijeme za uzvrat...

Šansu Huawei vidi u osporavanju Zakona o odobrenju za nacionalnu obranu (NDAA), koji je donesen prošle godine i služi strožoj kontroli kineskih kompanija u SAD-u. No, američki Ustav ne priznaje takvu ulogu zakona kao "nalogodavca" i samim time Kongres ga nije smio prihvatiti u takvom obliku, koji onemogućava kineskim kompanijama normalno poslovanje. Ili im ga potpuno onemogućava. Naravno, to tvrde Kinezi u tužbi, ali tek treba vidjeti imaju li osnove za nju.

Činjenica jest da su krenuli u bitku, što ukazuje da se ne misle predati samo tako. Istovremeno, slučajno ili ne, Huaweijeva direktorica financija Meng Wanzhou podigla je tužbu protiv kanadskih vlasti i policije zbog kršenja njezinih ljudskih prava te smatra da je riječ o političkom incidentu, pri čemu negira sve optužbe koje su podignute protiv nje.

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.