Huawei podnosi tužbu protiv SAD-a

Huawei podnosi tužbu protiv SAD-a

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei više ne misli stajati po strani i trpjeti što Sjedinjene Američke Države bacaju pred njega pa se odlučio na tužbu, koja je podnesena u Teksasu i to direktno protiv američke Vlade. Ta savezna država nije izabrana slučajno, u njoj je kineska kompanija locirana na američkom tlu te s njega ne misli otići bez borbe.

Skoro godinu dana sve se promatralo mirno, tražila su se kompromisna rješenja, angažirali nezavisni stručnjaci kako bi dokazali nevinost, ali pomaka nije bilo. Bez obzira što se nevinost Huaweija i dokazala. Dapače, američke vlasti su u sklopu trgovinskog rata s Kinom odlučile ne samo pokazati zube njenoj ponajvećoj kompaniji, već su stvarale pritisak na druge zemlje i pokušavale ih uplesti u sukob.

Donekle se uspjelo u tome jer Huawei nema pristup rada na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Australiji, kao i na mrežnoj infrastrukturi u Kanadi, Češkoj i Danskoj, s tim da su suradnju s Huaweijem otkazali Apple, British Telekom, Deutsche Telekom i Cisco Systems. Zajednički razlozi jesu špijunaža, ne isključivo ona na državnim razinama već industrijska. Stiglo je vrijeme za uzvrat...

Šansu Huawei vidi u osporavanju Zakona o odobrenju za nacionalnu obranu (NDAA), koji je donesen prošle godine i služi strožoj kontroli kineskih kompanija u SAD-u. No, američki Ustav ne priznaje takvu ulogu zakona kao "nalogodavca" i samim time Kongres ga nije smio prihvatiti u takvom obliku, koji onemogućava kineskim kompanijama normalno poslovanje. Ili im ga potpuno onemogućava. Naravno, to tvrde Kinezi u tužbi, ali tek treba vidjeti imaju li osnove za nju.

Činjenica jest da su krenuli u bitku, što ukazuje da se ne misle predati samo tako. Istovremeno, slučajno ili ne, Huaweijeva direktorica financija Meng Wanzhou podigla je tužbu protiv kanadskih vlasti i policije zbog kršenja njezinih ljudskih prava te smatra da je riječ o političkom incidentu, pri čemu negira sve optužbe koje su podignute protiv nje.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.