Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

Foto: DepositPhotos

Huawei posluje u skladu s načelima otvorenosti, inoviranja, suradnje i dijeljenog uspjeha, i odlučan je u namjeri da svim pojedincima, kućanstvima i organizacijama pruži digitalna rješenja za potpuno povezan i inteligentan svijet, ističu iz ovog kineskog proizvođača mobitela i mrežne opreme.

U kineskom gradu Chengdu održan je peti Dan inovacija u azijsko-pacifičkoj regiji u organizaciji tvrtke Huawei. Tema ovogodišnjeg izdanja Dana inovacija sažeta je u sloganu Inovacija omogućuje digitalizaciju azijsko-pacifičke regije. Više od 200 predstavnika vlasti, industrije i akademske zajednice zemalja u azijsko-pacifičkoj regiji okupilo se na jednom mjestu kako bi razgovarali o inovativnim 5G tehnologijama i aplikacijama, održivom razvoju, tehnologiji, ljudskom rodu i prirodi.

5G predstavlja sveprisutnu tehnologiju i temelj pametnog svijeta u kojem je sve povezano. Osim što ulazimo u doba 5G tehnologije, trenutno se nalazimo u ključnoj fazi transformacije industrija diljem svijeta. Industrijski razvoj napredovao je od mehanizacije i elektrifikacije do automatizacije i digitalizacije. Obraćajući se sudionicima događanja, William Xu, predsjednik Uprave tvrtke Huawei i čelni čovjek Instituta za strateško istraživanje, izjavio je sljedeće: „5G nam stiže u pravom trenutku. Naime, 5G nam može pružiti veliku pokrivenost i propusnost te nisku latenciju na temelju klasičnih veza. Sa širenjem 5G tehnologije, javljat će se sve više aplikacija koje funkcioniraju uz njezinu pomoć, a koje će promijeniti svijet. Istovremeno, 5G, umjetna inteligencija i internet stvari unaprjeđuju svakodnevno življenje i prirodu, i tako svijet čine boljim.“

Azijsko-pacifička regija svjetski je predvodnik kada je riječ o uvođenju 5G tehnologije. Južna Koreja prva je na svijetu postigla opsežnu komercijalnu uporabu 5G tehnologije. Od njezina uvođenja početkom travnja, broj 5G pretplatnika u toj je zemlji premašio brojku od dva milijuna. Tako je Južna Koreja postala mjerilo za komercijalnu uporabu 5G tehnologije. Kina je istovremeno izgradila golemu 5G mrežu za pokusnu komercijalnu uporabu. Tri velika telekoma uvela su 5G mreže u gradovima poput Pekinga, Šangaja, Guangzhoua, Shenzhena i Chengdua. Silazna brzina (downlink) dostiže 1 Gbps, što znači da ćete film visoke razlučivosti (1080p) preuzeti u tek nekoliko sekundi. 5G tehnologija postaje stvarnost. Ukupno 35 telekoma u 20 zemalja diljem svijeta uveli su 5G tehnologiju, dok se 33 druge zemlje mogu pohvaliti 5G spektrom.

Huawei je diljem svijeta sklopio više od pedeset komercijalnih ugovora o 5G tehnologiji te isporučio više od 200.000 aktivnih antena (AAU) s masivnom MIMO tehnologijom. Zahvaljujući golemom iskustvu u pokusnom komercijalnom korištenju 5G tehnologije i aktivnom istraživanju inovativnih 5G aplikacija, Huawei je odlučan u namjeri da omogući najsigurnije i najsuvremenije 5G proizvode i rješenja, te scenarije njihove primjene. U toj tvrtki stoga nastoje pomoći telekomima u azijsko-pacifičkoj regiji da što brže uvedu 5G i u potpunosti iskoriste sve prednosti te tehnologije. Krajnji je cilj ojačati brojne tehnologije, poboljšati društvenu učinkovitost i ubrzati industrijsku digitalizaciju.

Na spomenutom su događanju tvrtke China Mobile Sichuan i Huawei predstavile 5G mrežu sa stereo-pokrivenošću, koja se sastoji od temeljne razine pokrivenosti, capacity experience razine te pokrivenosti u zatvorenom prostoru (indoor coverage) za visokovrijedne scenarije, čime se postiže besprijekorna pokrivenost 5G tehnologijom. Osim toga, Huawei je sklopio partnerstva s brojnim telekomima te surađuje i s drugim industrijskim partnerima kako bi predstavio različite inovativne aplikacije, kao što su 5G+VR (virtualna stvarnost), 5G+8K video zapisi, 5G+dronovi, 5G telemedicina i 5G vozila hitne pomoći. Sve to ukazuje na moguću beskonačnu komercijalnu primjenu 5G tehnologije.

Predstavnici vlada, industrije i akademske zajednice na događanju su održali govore iz različitih perspektiva, uključujući kreiranje politika i regulativa te digitalizaciju industrija. Nadalje, govorili su o tome na koji način inovativne tehnologije mogu pomoći razvoj tzv. kulturnih industrija te omogućiti prirodnu ekološku zaštitu, te istaknuli uobičajene primjere jačanja brojnih industrija kroz primjenu rješenja 5G+AI (umjetna inteligencija).

Tehnologija i dobrobit – korištenje novih tehnologija otvara vrata boljem inteligentnom svijetu

StorySign je aplikacija koja radi uz primjenu umjetne inteligencije, a koristi tehnologije prepoznavanja slika i prikaza te optičkog prepoznavanja znakova kako bi prevela dječje knjige na znakovni jezik i tako pomogla gluhonijemoj djeci da nauče čitati.

U Kostarici je tvrtka Rainforest Connection na području od 2.500 četvornih kilometara prašume instalirala opremu za nadzor i praćenje na solarni pogon. Zahvaljujući golemim mogućnostima pohrane podataka i njihova inteligentnog analiziranja koje posjeduje Huawei Cloud, spomenuta oprema može obraditi složene audio podatke iz prašume u stvarnom vremenu te prepoznati zvukove motornih pila i kamiona iznimno precizno i pravovremeno, i na taj način spriječiti nezakonitu sječu.

Problemi koji se tiču svih članova nekog društva uključuju pomaganje ugroženim skupinama, zaštitu planeta i razvoj koji je usklađen s potrebama ljudi i prirode. Nove tehnologije poput 5G mreža, oblaka, interneta stvari i umjetne inteligencije oblikuju svijet u kojem će sve moći osjećati te biti povezano i inteligentno. Inteligentni svijet uskoro će biti na raspolaganju svim pojedincima, tvrtkama i industrijama. Tehnologije svijet čini boljim mjestom.

Još iz kategorije

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.