Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Foto: Shutterstock

Novi udarac zadali su predstavnici češkog ministarstva financija nakon što su zbog izvješća njihove agencije za cyber sigurnost (NUKIB ) zbog sigurnosnih prijetnji koje bi se mogle dogoditi zbog Huaweijeve opreme isključili ovog kineskog proizvođača iz mogućnosti natjecanja za novi porezni portal.

Riječ je o poreznom portalu čije se vrijednost procjenjuje na oko 22 milijuna dolara, gdje su se prema izvješću medija trebale koristiti Huaweijeve tehnologije.

Češko ministarstvo financija izmijenilo je ponudu za novi porezni portal, a ministarstvo je priopćilo kako bi natječaj mogao "ne dopustiti natjecanje proizvođačima koji podliježu aktualnom upozorenju NUKIB-a", pozivajući se na češku agenciju za cyber sigurnost. Agencija je u prosincu upozorila mrežne operatore i ostale ključne institucije koje koriste softver ili hardver Huaweija ili ZTE-a tvrdeći da mogu predstavljati prijetnju sigurnosti.

"Upozorenje (NUKIB) je po zakonu obvezujuće za Financijsku upravu i mi smo dužni to provesti", rekao je glasnogovornik Općeg financijskog direktorata Ministarstva financija.

Upozorenje NUKIB-a ne predstavlja izravnu zabranu, već 160 javnih i privatnih operatera kritične infrastrukture mora provesti analizu rizika i djelovati u skladu s tim. Huawei je smatran favoritom na natječaju za porezni portal.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.