Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Foto: Shutterstock

Novi udarac zadali su predstavnici češkog ministarstva financija nakon što su zbog izvješća njihove agencije za cyber sigurnost (NUKIB ) zbog sigurnosnih prijetnji koje bi se mogle dogoditi zbog Huaweijeve opreme isključili ovog kineskog proizvođača iz mogućnosti natjecanja za novi porezni portal.

Riječ je o poreznom portalu čije se vrijednost procjenjuje na oko 22 milijuna dolara, gdje su se prema izvješću medija trebale koristiti Huaweijeve tehnologije.

Češko ministarstvo financija izmijenilo je ponudu za novi porezni portal, a ministarstvo je priopćilo kako bi natječaj mogao "ne dopustiti natjecanje proizvođačima koji podliježu aktualnom upozorenju NUKIB-a", pozivajući se na češku agenciju za cyber sigurnost. Agencija je u prosincu upozorila mrežne operatore i ostale ključne institucije koje koriste softver ili hardver Huaweija ili ZTE-a tvrdeći da mogu predstavljati prijetnju sigurnosti.

"Upozorenje (NUKIB) je po zakonu obvezujuće za Financijsku upravu i mi smo dužni to provesti", rekao je glasnogovornik Općeg financijskog direktorata Ministarstva financija.

Upozorenje NUKIB-a ne predstavlja izravnu zabranu, već 160 javnih i privatnih operatera kritične infrastrukture mora provesti analizu rizika i djelovati u skladu s tim. Huawei je smatran favoritom na natječaju za porezni portal.

Još iz kategorije

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

25.08.2019. komentiraj

Honor, brand Huaweia, službeno je na sajmu Gamescom 2019 u Kölnu objavio svoju novu gaming strategiju. S ciljem unapređenja mobilnog gaminga putem tehnologije, e-sportova i zajedničkog razvoja, HONOR se pozicionirao kao predvodnik industrije mobilnih igara nudeći u svojim pametnim telefonima moćnu gaming tehnologiju, inovativnu opremu, planove za e-sportove i izuzetnu suradnju s programerima.

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.