Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Foto: Shutterstock

Novi udarac zadali su predstavnici češkog ministarstva financija nakon što su zbog izvješća njihove agencije za cyber sigurnost (NUKIB ) zbog sigurnosnih prijetnji koje bi se mogle dogoditi zbog Huaweijeve opreme isključili ovog kineskog proizvođača iz mogućnosti natjecanja za novi porezni portal.

Riječ je o poreznom portalu čije se vrijednost procjenjuje na oko 22 milijuna dolara, gdje su se prema izvješću medija trebale koristiti Huaweijeve tehnologije.

Češko ministarstvo financija izmijenilo je ponudu za novi porezni portal, a ministarstvo je priopćilo kako bi natječaj mogao "ne dopustiti natjecanje proizvođačima koji podliježu aktualnom upozorenju NUKIB-a", pozivajući se na češku agenciju za cyber sigurnost. Agencija je u prosincu upozorila mrežne operatore i ostale ključne institucije koje koriste softver ili hardver Huaweija ili ZTE-a tvrdeći da mogu predstavljati prijetnju sigurnosti.

"Upozorenje (NUKIB) je po zakonu obvezujuće za Financijsku upravu i mi smo dužni to provesti", rekao je glasnogovornik Općeg financijskog direktorata Ministarstva financija.

Upozorenje NUKIB-a ne predstavlja izravnu zabranu, već 160 javnih i privatnih operatera kritične infrastrukture mora provesti analizu rizika i djelovati u skladu s tim. Huawei je smatran favoritom na natječaju za porezni portal.

Još iz kategorije

Gdje je nestao rast Xiaomija?

Gdje je nestao rast Xiaomija?

20.11.2019. komentiraj

Xiaomi je imao odličnu 2018. no nekako se čini da je po pitanju prodaje pametnih telefona situcija krenula pomalo nizbrdo s tekućom godinom, barem tako pokazuje IDC u svom izvješću o rezultatima prodaje za velikog kineskog proizvođača, koji je u svoju prisutnost istaknuo i u Hrvatskoj.

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.