Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Huawei isključen s natječaja u Češkoj

Foto: Shutterstock

Novi udarac zadali su predstavnici češkog ministarstva financija nakon što su zbog izvješća njihove agencije za cyber sigurnost (NUKIB ) zbog sigurnosnih prijetnji koje bi se mogle dogoditi zbog Huaweijeve opreme isključili ovog kineskog proizvođača iz mogućnosti natjecanja za novi porezni portal.

Riječ je o poreznom portalu čije se vrijednost procjenjuje na oko 22 milijuna dolara, gdje su se prema izvješću medija trebale koristiti Huaweijeve tehnologije.

Češko ministarstvo financija izmijenilo je ponudu za novi porezni portal, a ministarstvo je priopćilo kako bi natječaj mogao "ne dopustiti natjecanje proizvođačima koji podliježu aktualnom upozorenju NUKIB-a", pozivajući se na češku agenciju za cyber sigurnost. Agencija je u prosincu upozorila mrežne operatore i ostale ključne institucije koje koriste softver ili hardver Huaweija ili ZTE-a tvrdeći da mogu predstavljati prijetnju sigurnosti.

"Upozorenje (NUKIB) je po zakonu obvezujuće za Financijsku upravu i mi smo dužni to provesti", rekao je glasnogovornik Općeg financijskog direktorata Ministarstva financija.

Upozorenje NUKIB-a ne predstavlja izravnu zabranu, već 160 javnih i privatnih operatera kritične infrastrukture mora provesti analizu rizika i djelovati u skladu s tim. Huawei je smatran favoritom na natječaju za porezni portal.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.