SURADNJA

Huawei i Xiaomi postižu sporazum o međusobnom licenciranju patenata

Huawei i Xiaomi postižu sporazum o međusobnom licenciranju patenata
Depositphotos

Huawei i Xiaomi objavili su da su postigli globalni sporazum o unakrsnom licenciranju patenata koji pokriva više komunikacijskih tehnologija, uključujući 5G. Tijekom pregovora, par je postigao nagodbu oko spora oko kršenja patenta.

U zajedničkoj izjavi, čelnik Xiaomijevog korporativnog poslovnog razvoja i strategije intelektualnog vlasništva Ran Xu istaknuo je da sporazum pokazuje međusobno poštovanje i priznanje njihove intelektualne svojine. Huaweijev voditelj odjela za intelektualno vlasništvo Alan Fan izjavio je da je ugovor pokazao priznanje industrije za njezin doprinos komunikacijskim standardima, dodajući da će im pomoći povećati ulaganja u istraživanje budućih mobilnih komunikacijskih tehnologija.

Tvrtke su primijetile da su počele aktivno pregovarati o ugovoru o licenciranju nakon što je Huawei podnio tužbu za kršenje u Kini koja pokriva četiri patenta. Naveli su da su koristili razne mehanizme posredovanja kako bi pomogli u postizanju dogovora.

Huawei je prošlog mjeseca sklopio dugoročni ugovor o licenciranju s Ericssonom i prethodno dogovorio aranžmane s Oppom, svojim najvećim kineskim nositeljem licence po broju patenata i ukupno prodanih uređaja. Kineski dobavljač opreme tvrdi da je potrošio 845 milijardi kineskih juana (116 milijardi dolara) na istraživanje i razvoj tijekom proteklog desetljeća i da je bio na vrhu ljestvice za podneske Europskom patentnom uredu 2022. s 4505 prijava.