Hrvatski proizvođači računalnih igara muku muče s nedostatkom IT kadra

Hrvatski proizvođači računalnih igara muku muče s nedostatkom IT kadra

Foto: Fotolia

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore održala se konferencija “Računalne igre – pokretač ekonomskog rasta” koja je organizirana u suradnji s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara i inicijativom Europske komisije “eSkills for Jobs”. Njen glavni cilj bila je rasprava o nedostatku IT kadra, problemima s kojima se susreće industrija računalnih igara i samom potencijalu te industrije.

Nastojimo upoznati donositelje odluka s tim da domaći proizvođači računalnih igara izvoze 99% svojih proizvoda što znači da je Hrvatska kao igrač prepoznata na svjetskom tržištu koje po ukupnoj vrijednosti nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju.“, izjavio je Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije.

Primarni fokusi prvog panela pod imenom ‘Kako ojačati ljudske potencijale u ICT industriji’ bili su nedostatak radne snage s potrebnim obrazovanjem u industriji računalnih igara te nepostojanje odgovarajućih obrazovnih programa i obrazovnog kadra na sekundarnoj i tercijarnoj razini.

Samo tijekom 2015. godine objavljeno je oko 2.000 oglasa za radno mjesto u ICT sektoru, dok godišnje u prosjeku oko 1.500 studenata završi neku vrstu računalnog fakulteta. Unatoč toj informaciji, zanimljivo je da tvrtke koje su u potrazi za novom radnom snagom uopće ni ne traže tu diplomu jer traženo znanje i iskustvo mogli su u većini situacija jedino samostalno ostvariti, kao što je to i napomenuo Davor Hunski, osnivač hrvatskog studija Croteam.

Mene ne zanima ima li netko završenu osnovnu školu ili sedam doktorata. Mene zanima koje si ti vještine do sada stekao.”

Sudeći po izjavama dopredsjednika Udruženja za IT i HGK, Tomislava Bronzina, problem je prisutan i u današnjem “zaostalom” sistemu stručne prakse u srednjim školama i fakultetima zbog njene kratkotrajnosti te činjenice što ona nije obavezna tijekom više godina obrazovanja pojedinca.

Predstavnik inicijative eSkills for Jobs, Hrvoje Balen, istaknuo je potrebu za cjeloživotnim obrazovanjem zaposlenika, a time i profesora u srednjim školama i fakultetima jer se informacije u ovoj industriji te razni programi mijenjaju iz godine u godinu. S tom idejom složila se i Vedrana Miholić, predstavnica tvrtke CROZ.

Nitko od nas ne može zaista pretpostaviti koje će znanje biti bitno kroz XY godina, ali znamo koje će nam vještine trebati. To je rješavanje problema, kreativno razmišljanje, učenje itd. Nama je bitno da informatički kurikulum pokriva ono što će djecu pripremiti da kroz cijeli život uče da se snalaze te da budu kreativni.

Zamjenik ministra znanosti, Hrvoje Šlezak, izjavio je kako uz pomoć uvođenja predmeta izborne informatike u prvi razred osnove škole planira pomoći ovoj industriji jer su današnja djeca upoznata s mnogobrojnim tehnologijama puno prije prvih službenih satova informatike. Ta reforma je tek u fazi stručne rasprave što znači da još mora proći kroz period javne rasprave i eksperimentalne provedbe koja bi po njegovom mišljenju trebala biti gotova do ove jeseni.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore je nadodao kako su svjesni da u Hrvatskoj nema dovoljno stručnjaka za razvoj računalnih igara te da neki proizvođači otvaraju tvrtke i traže radnu snagu u drugim državama kao što je to Rumunjska. Zbog ovakvih problema, Hrvatska Gospodarska Komora pokrenula je projekt dualnog obrazovanja s kojim planiraju kroz sljedećih nekoliko godina postići smanjenje broja nezaposlenih mladih na pola.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore smatra da će ova konferencija doprinijeti usmjerenju današnje mladeži u budućem školovanju te njihovom ostanku u Hrvatskoj koji će pridonijeti razvoju ove grane industrije.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.