Hrvatska na listi poreznih rajeva zauzela 79. mjesto

Hrvatska na listi poreznih rajeva zauzela 79. mjesto
DepositPhotos

Međunarodna organizacija Tax Justice Network objavila je rezultate novog istraživanja „Indeks financijske tajnosti 2018“ koje je otkrilo koja zemlja najviše pomaže bogatima da sakriju imovinu i izbjegnu platiti poreze, u kojem je obuhvaćeno 112 zemalja, a među njima je i Hrvatska.

Prema istraživanju, Švicarska je najkorumpiranija zemlja u svijetu, jer ima najčvršću financijsku tajnu. Druga zemlja po korumpiranosti je Sjedinjene Američke Države, a zatim slijede Kajmanski Otoci, Hong Kong i Singapur.

Na šestom mjestu plasiran je Luksemburg, a iza njega se nalaze Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati te otok Guernsey. Hrvatska se plasirala tek na 79. mjestu od 112 zemalja na ljestvici, što je povoljan rezultat.

Organizacija je ocijenila kako je Švicarska „djed“ poreznih rajeva u svijetu, kao i jedan od najvećih svjetskih off-shore financijskih središta te jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje financijskih tajni. Njezini financijski stručnjaci sastavljali su ovu crnu ljestvicu godinu dana, koristeći podatke OECD-a, MMF-a, vlada i ostalih institucija.