HP planira otpustiti 6 tisuća radnika

HP planira otpustiti 6 tisuća radnika
DepositPhotos

Posljednja u nizu velikih kompanija koja je najavila masovne otkaze jest HP, čiji rezultati prodaje računala nisu najbolji, kao ni u cijeloj PC industriji. Stoga, poseže se za nepopularnom mjerom rezova, zbog čega će između 4000 i 6000 ljudi ostati bez posla do kraja fiskalne 2025.

Riječ je o 7,8 do 11,8 posto ukupne radne snage HP-a, koji na globalnoj razini broji 51.000 zaposlenih. Nažalost, prostora za zadržati ih nema jer su PC pošiljke u trećem kvartalu pale za čak 19,5 posto na godišnjoj razini. Što se HP-a tiče, pad je sa 17,6 milijuna isporuka na 12,7 milijuna.

Kad je u fokusu posljednji kvartal ove godine, u HP-u tvrde da će ga završiti s padom od 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kad je riječ o prihodima. Kad se pak radi o isporukama prijenosnih računala, pad će biti teži - 26 posto. Stolna računala su pak na podosta stabilnih tri posto pada.

Sve ovo ne bi bilo toliko problematično da HP nije drugi najveći proizvođač računala na svijetu. Jer, to je potvrda da situacija nije ni najmanje dobra, niti joj se ne nazire završetak, što potvrđuje planiranje rezova sve do kraja 2025. Stoga ne čudi ni što drugim najvećim dobavljačima ne ide. Pali su i Lenovo, Dell, Asus, Acer... Iznimka je, pogađate, Apple.

Taj tehnološki gigant je u trećem kvartalu isporučio 10,1 milijuna računala, gotovo tri milijuna više od prošlogodišnjih 7,2 milijuna. Dakle, dojam je da Apple ne može biti pogođen krizama, čak ni kad se kombiniraju kao u posljednje vrijeme s pandemijom koronavirusa i posljedičnim lockdownom u Kini, ruskom invazijom na Ukrajinu i nestašicom ključnih komponenti kao što su poluvodiči...

Takvu poziciju na tržištu sanjaju njegovi konkurenti, ali masovno tržište od kojeg žive nosi sa sobom i povremene turbulencije, koje se u ovakvim globalnim krizama itekako osjećaju...