Hollywood napada mobilne aplikacije

Hollywood napada mobilne aplikacije

Foto: Fotolia

Nakon što su se godinama borili protiv mnogobrojnih web stranica koje su objavljivale filmove, najmoćnija svjetska filmska industrija smještena u Hollywoodu okrenula se mobilnim aplikacijama nakon što su napokon shvatili da je mobilno tržište mnogo snažnije nego što su očekivali.

Tako su Googlu zajedničko pismo poslali Time Warner, Walt Disney, Sony, Viacom, i Twentieth Century Fox da se uklone sve aplikacije koje imaju likove iz filmova u svojim spotovima, filmićima ili logićima. Ovakav potez Hollywoodski velikana razumljive je s jedne strane što pokušavaju zaštiti svoje intelektualno vlasništvo, no pritom zaboravljaju kako je tržište brzo rastuće i kako se takvi napadi neće tolerirati. Pritom analitičari upozoravaju da je riječ o tržištu koje vrijedi više od 20 milijardi dolara samo u ovoj godini, te da će takav potez razljutiti mnoge.

Hollywoodski studiji traže primjerice da se uklone se Googleova Play, njihova online dućana aplikacijama, sve one koje imaju wallpapere i druge dodatke u kojim se koriste likovi iz novih Hobbita, Spidermana, i drugih nedavno izašlih filmova. Pritom su od Googla zatražili da obavijesti tvrtke i pojedince koji stoje iza tih aplikacija da ih mogu nastaviti koristiti ako plate određenu naknadu za korištenje autorskog djela.

Kako je izjavio Marc Mille potpredsjednik Motion Picture Association of America zadužen za zaštitu autorskih prava na Internetu mnoge aplikacije vode na nelegalan sadržaj kojeg je moguće naći na Internetu, ali i donose nesiguran sadržaj za razliku od aplikacija koje donose kvalitetan i provjeren sadržaj s osiguranim autorskim pravima.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.