Hollywood napada mobilne aplikacije

Hollywood napada mobilne aplikacije

Foto: Fotolia

Nakon što su se godinama borili protiv mnogobrojnih web stranica koje su objavljivale filmove, najmoćnija svjetska filmska industrija smještena u Hollywoodu okrenula se mobilnim aplikacijama nakon što su napokon shvatili da je mobilno tržište mnogo snažnije nego što su očekivali.

Tako su Googlu zajedničko pismo poslali Time Warner, Walt Disney, Sony, Viacom, i Twentieth Century Fox da se uklone sve aplikacije koje imaju likove iz filmova u svojim spotovima, filmićima ili logićima. Ovakav potez Hollywoodski velikana razumljive je s jedne strane što pokušavaju zaštiti svoje intelektualno vlasništvo, no pritom zaboravljaju kako je tržište brzo rastuće i kako se takvi napadi neće tolerirati. Pritom analitičari upozoravaju da je riječ o tržištu koje vrijedi više od 20 milijardi dolara samo u ovoj godini, te da će takav potez razljutiti mnoge.

Hollywoodski studiji traže primjerice da se uklone se Googleova Play, njihova online dućana aplikacijama, sve one koje imaju wallpapere i druge dodatke u kojim se koriste likovi iz novih Hobbita, Spidermana, i drugih nedavno izašlih filmova. Pritom su od Googla zatražili da obavijesti tvrtke i pojedince koji stoje iza tih aplikacija da ih mogu nastaviti koristiti ako plate određenu naknadu za korištenje autorskog djela.

Kako je izjavio Marc Mille potpredsjednik Motion Picture Association of America zadužen za zaštitu autorskih prava na Internetu mnoge aplikacije vode na nelegalan sadržaj kojeg je moguće naći na Internetu, ali i donose nesiguran sadržaj za razliku od aplikacija koje donose kvalitetan i provjeren sadržaj s osiguranim autorskim pravima.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.