HNB odobrio, FINA provodi novi platni sustav NKSIns koji donosi trenutne međubankarske transakcije

HNB odobrio, FINA provodi novi platni sustav NKSIns koji donosi trenutne međubankarske transakcije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Dosadašnji NKS radio je u nekoliko iteracija dnevno, ali je počinjao ujutro i završavao popodne nakon čega više transakcije između različitih banaka nisu išle. Primjerice zbog toga aplikacije poput KeksPaya i nisu imale previše smisla jer lova je putovala između korisnika u različitim bankama nakon 15 h popodne od sljedćeg jutra.

NKSIns, kojim će upravljati FINA, sada će na tržište, a sve prema postojećim regulativama koje definiraju bankarski promet trenutne međubankarske transakcije.

NKSInst platni sustav omogućuje sudionicima sustava - pružateljima platnih usluga izvršenje instant platnih transakcija u kunama, kontinuirano, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini.

Novi instant platni sustav omogućavat će prijenos novčanih sredstava s jednog računa za plaćanje na drugi u roku od svega nekoliko sekundi s trenutnom dostupnošću sredstava primatelju plaćanja.

NKSInst platni sustav u potpunosti je usklađen s pravilima europske SCTInst platne sheme te nacionalne HRK SCTInst platne sheme za instant plaćanja.

Podsjetimo, Fina već upravlja platnim sustavima NKS i EuroNKS. NKS – Nacionalni klirinški sustav – je međubankovni platni sustav za multilateralni obračun po neto načelu većeg broja platnih transakcija u kunama koje glase na relativno male iznose. Sudionici NKS-a su Hrvatska narodna banka, kreditne institucije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje su od HNB-a dobile odobrenje za rad te Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

U ovom trenutku, Fina je zajedno sa sudionicima u završnoj fazi testiranja rada NKSInst platnog sustava te se u narednom periodu očekuje početak produkcijskog rada. U svakom slučaju NKSIns bit će osvježenje i ono najvažnije – lova s firme na firmu, s čovjeka na čovjeka odmah. Neće biti ono platio sam, sjest će sutra, a sutra nikad ne dolazi kao što znate.

Još iz kategorije

Microsoft Azure je najbrže rastuća Cloud platforma

Microsoft Azure je najbrže rastuća Cloud platforma

03.04.2020. komentiraj

Microsoft Azure vodi žestoku bitku s Amazon Web Services (AWS) na tržištu cloud platformi i iako još uvijek podosta gleda konkurentu u leđa, može se slobodno kazati da je najbrže rastući u ovom trenutku, što postiže privlačenjem kvalitetne radne snage. Naime, na tržištu nitko ne ostvaruje takav rast, pa ni AWS.

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

02.04.2020. komentiraj

U veljači je, neposredno prije eskalacije epidemije izazvane koronavirusom i uvođenja restriktivnih mjera koje su potpuno ili djelomično zaustavile poslovanje mnogih gospodarskih djelatnosti, tržište rada imalo uobičajen sezonski ritam. Prije masovnijeg zapošljavanja u sezonskim djelatnostima, broj zaposlenih nastavio je padati sedmi uzastopni mjesec s vidljivim usporenjem u odnosu na dinamiku iz prethodnih zimskih mjeseci.

Novi certifikat za Canon printing segment

Novi certifikat za Canon printing segment

02.04.2020. komentiraj

Tvrtka Canon Production Printing objavila je kako je 3M certificirao Colorado 1650 i njegovu tintu UVgel 460 svojim jamstvom performansi. 3M je testirao tinte UVgel 460 na širokom rasponu svojih medija. Taj certifikat dokazuje da primjene otisnute na stroju Colorado 1650 u kombinaciji s odobrenim medijima tvrtke 3M postižu najviše standarde kvalitete.