Hiperskalirani podatkovni centri glavni motor rasta prihoda od sustava za pohranu podataka

Hiperskalirani podatkovni centri glavni motor rasta prihoda od sustava za pohranu podataka

Foto: Fotolia

Prihodi od sustava za pohranu podataka u industriji rastu na godišnjoj razini zahvaljujući sve boljoj prodaji hardvera za hyperscale podatkovne centre, pokazalo je izvješće IDC-a. Kad se pogleda malo detaljnije, tržištem vladaju ponajviše HPE i Dell, koji drže većinu udjela ispred kompanija kao IBM i NetApp, ali i sve jačem Huweiju te uglednom Hitachiju.

Ukupno, svi proizvođači uprihodili su 13,56 milijardi američkih dolara samo u posljednjem kvartalu prošle godine, što je rast od 13,7 posto u odnosu na 2016., kad se uprihodilo 11,92 milijarde dolara. Od toga, 2,8 milijardi uprihodili su ODM (Original Design Manufacturers) proizvođači, 4,2 milijarde stiglo je od pohrane vezane uz servere i 6,6 milijardi došlo je od eksternih sustava za pohranu podataka.

Na prvom mjestu je spomenuti HPE s 2,56 milijardi dolara prihoda, udjelom od 18,9 posto na tržištu i rastom od 2,9 posto. Tu prvu poziciju uvelike može zahvaliti padu Della, koji je zabilježio prihode od 2,43 milijarde dolara, što je pad od 11,4 posto u odnosu na 2016. godinu. Zatp i ima 18 posto udjela na tržištu.

Samo, nema straha da bi tu poziciju mogao dogodine izgubiti s obzirom da trećeplasirani IBM ima 5,5 posto udjela i ostvario je prihode od 744,6 milijuna dolara, ali pozitivno je da se pritom radi o rastu. I to od 8,6 posto na godišnjoj razini. Odmah malo ispod je i NetApp sa 735,3 milijuna dolara prihoda, udjelom od 5,4 posto i rastom od 14,5 posto naa godišnjoj razini.

Sveprisutni Huawei je na 517,7 milijuna dolara prihoda, udjelu od 3,8 posto na tržištu i rastu od 28,9 posto. No, također treba reći da ima sreću u tuđoj nesreći. Hitachi je, naime, pao za 2,1 posto i ostvario 453,1 milijuna dolara prihoda, što je dovoljno za 3,3 posto udjela na tržištu i gledanje u leđa kineskom rivalu.

Sve ove brojke samo pokazuju da će na ovom tržištu biti još pozitivnih vijesti narednih mjeseci, kvartala i godina...

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.