Grupno financiranje još uvijek ne pokazuje znakove usporavanja

Grupno financiranje još uvijek ne pokazuje znakove usporavanja

Foto: Fotolia

Grupno financiranje još uvijek ne pokazuje znakove usporavanja unatoč glasnom negodovanju nakon prošlogodišnjih kontroverznih događaja. Veliki potres izazvala je Facebookova akvizicija Oculus Rifta koji je upravo crowdfundingom prikupio više od 2.5 milijuna dolara, ali i sumnjive kampanje poput Anonaboxa (prikupljeno pola milijuna dolara) čiji proizvodi nisu ispunjavali obećane karakteristike.

Crowdfunding u svijetu

Unatoč tome, procjenjuje se da je u 2014. putem različitih crowdfunding platformi prikupljeno ukupno 10 milijardi dolara. Kickstarter je nedavno objavio i pregled 2014. u kojem je objavljeno kako je samo na njihovoj platformi u protekloj godini pokrenuto 22.252 projekata za koje je 3.3 milijun korisnika uplatilo preko pola milijarde dolara.

Osim financiranja projekata pokrenutih na platformama i same crowdfunding platforme u protekloj godini bile su meta investitora. Prema podacima investicijskih savjetnika Crowdfund Capital Advisors u protekloj godini 250 milijuna dolara investirano je u kompanije koje se bave grupnim financiranjem.

Crowdfunding u Hrvatskoj

Da se nastavio uzlazni trend grupnog financiranja (crowdfunding) i u Hrvatskoj pokazuju podaci istraživanja provedenog na najpopularnijim svjetskim crowdfunding platformama za projekte koji su završili u 2014. godini.

Autor bloga Crowdfunding.hr i stručnjak za crowdfunding Hrvoje Hafner pripremio je pregled  projekata koje smo financirali u 2014.

U Hrvatskoj je na različitim crowdfunding platformama pokrenuto 45 projekta koji su imali barem jednog podržavatelja. Prijavljeni projekti imali su poprilično ambiciozni postavljene ciljeve pa je tako ukupan traženi iznos domaćih projekata premašuje 7.5 milijuna kuna. Od 45 projekta tek njih 14 ostvarilo je zadani financijski cilj i uspješno završilo kampanju. Za domaće projekte tako je prikupljeno nešto više od 2 milijuna kuna koje je uplatilo 6636 podržavatelja.

Projekt koji je obilježio godinu je računalna video igra The Red Solstice koja je prikupila 380.000kn sa najviše podržavatelja, njih čak 1504. Zagrebački inkubator poduzetništva imao prvu hrvatsku i za sada jedinu investicijsku (za vlasničke udjele) kampanju u kojoj je prikupljeno najviše novca, preko 660.000kn. Najambiciozniji projekt protekle godine je S3TR urbano električno vozilo za koje je traženo skoro 2 milijuna kuna, a u kojem je prikupljeno tek 16 tisuća.

Tragedija godine je računalna video igra Kaptain Brawe 2 koja je u 2 pokušaja na Kickstarteru oba puta zakazala unatoč velikom broju podržavatelja.

Najviše domaćih projekata bilo je u kategoriji računalnih igara, što je u skladu sa trendom na Kickstarteru, a najviše kampanja završilo je u svibnju i prosincu.

Najveći promotor crowdfundinga iz Hrvatske sa najviše podržanih projekata je developer i serijski poduzetnik Edi Budimilić iz Rijeke suosnivač WhoAPIja sa 24 podržana projekta na Kickstarteru i 5 na Indiegogo.

Ako će 2015. biti bolja od prošle, a trendovi to pokazuju, pred nama su zanimljive crowdfunding kampanje.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.