Grad Zagreb prodaje svoj udjel u APIS IT-u državi za više od 160 milijuna kuna

Grad Zagreb prodaje svoj udjel u APIS IT-u državi za više od 160 milijuna kuna

Foto: DepositPhotos

Ovog tjedna bi se na zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak trebala donijeti odluka o pokretanju prodaje udjela kojeg u Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama - APIS IT drži grad Zagreb. Prema procjenama riječ o transakciji koja će državu koštati između 160 i 180 milijuna kuna i to za 49 postotni udjel koliko sada u kompaniji drži Grad Zagreb. Ovime država postaje 100-tni vlasnik APIS IT-a.

Pojasnimo kako je nastao APIS IT. Trgovačko društvo Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama  - APIS IT osnovano je krajem 2005. ugovorom između Vlade RH i Grada Zagreba kako bi na pozitivnim iskustvima Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka (GZAOP-a) obavljalo poslove razvoja i podrške ključnim informacijskim sustavima Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Što se tiče poslovanja u 2017. godini APIS IT je ostvario 209,31 milijun kuna prihoda, dobit od 6,63 milijuna kuna. Broj zaposlenih na kraju prošle poslovne godine bio je 375.

Podsjetimo, o prodaji udjela Grada Zagreba u APIS IT-u pričalo se još 2014. godine kada su donesene i takve odluke no to se na kraju ipak nije dogodilo. Sada se cijela priča ponovno aktualizirala. U  vrijeme kada država želi objedinjenu informacijsku infrastrukturu, sve baze na jednom mjestu, jednostavnije upravljanje IT resursima u vrijeme kada je postalo jasno kako je potreban državni cloud ovakva odluka da se kupi udjel koji ima grad u APIS IT-u je sasvim logičan i očekivan. I da nije prvi put, treba vidjeti hoće li se sada i dogoditi. Međutim u prvoj potencijalnoj transakciji politički odnosno su bili sasvim drugačiji što u cijeloj ovoj transakciji treba uzeti u obzir.

I na IT tržištu se može čuti kako je ova transakcija gotova stvar, ali i da je opet riječ o trgovini između državne vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, i zagrebačkim gradonačelnikom Milan Bandićem.

Iz sfere politike vratimo se onome što APIS IT danas nudi na tržištu i neki ga na IT tržištu smatraju velikom konkurencijom, pa i onom nelojalnom domaćem privatnom IT tržištu i tvrtkama koje na njemu posluju. To je neka sasvim druga tema. Među uslugama koje APIS IT danas nudi svojim korisnicima je i APIS IT u svojoj ponudi ima modernu virtualiziranu cloud infrastrukturu namijenjenu vanjskim korisnicima. APIS IT virtualizirana cloud infrastruktura izgrađena je na pouzdanom visoko-performansnom hardveru pri čemu su sve hardverske komponente izvedene redundantno.

Neki od najpoznatijih projekata na kojima je APIS IT posljednjih godina radio je projekt e-Građani, e-poreza, fiskalizacija, ali i centar dijeljenih usluga i objedinjavanje svih baza koje postoje u državnim institucijama na kojima se i dalje radi.

Još iz kategorije

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.

Američki MBA studenti o globalnom poslovanju uče od hrvatskog Q Softwarea

Američki MBA studenti o globalnom poslovanju uče od hrvatskog Q Softwarea

14.03.2019. komentiraj

Jedna od najbrže rastućih IT tvrtki u Europi, Q Software, ugostila studente američkog Sveučilišta Quinnipiac u svojim novim zagrebačkim uredima. Sveučilište Quinnipiac, točnije njihov MBA program, proglašen je trećim najboljim u SAD-u od strane “The Princeton Reviewa”.