Grad Zagreb prodaje svoj udjel u APIS IT-u državi za više od 160 milijuna kuna

Grad Zagreb prodaje svoj udjel u APIS IT-u državi za više od 160 milijuna kuna

Foto: DepositPhotos

Ovog tjedna bi se na zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak trebala donijeti odluka o pokretanju prodaje udjela kojeg u Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama - APIS IT drži grad Zagreb. Prema procjenama riječ o transakciji koja će državu koštati između 160 i 180 milijuna kuna i to za 49 postotni udjel koliko sada u kompaniji drži Grad Zagreb. Ovime država postaje 100-tni vlasnik APIS IT-a.

Pojasnimo kako je nastao APIS IT. Trgovačko društvo Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama  - APIS IT osnovano je krajem 2005. ugovorom između Vlade RH i Grada Zagreba kako bi na pozitivnim iskustvima Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka (GZAOP-a) obavljalo poslove razvoja i podrške ključnim informacijskim sustavima Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Što se tiče poslovanja u 2017. godini APIS IT je ostvario 209,31 milijun kuna prihoda, dobit od 6,63 milijuna kuna. Broj zaposlenih na kraju prošle poslovne godine bio je 375.

Podsjetimo, o prodaji udjela Grada Zagreba u APIS IT-u pričalo se još 2014. godine kada su donesene i takve odluke no to se na kraju ipak nije dogodilo. Sada se cijela priča ponovno aktualizirala. U  vrijeme kada država želi objedinjenu informacijsku infrastrukturu, sve baze na jednom mjestu, jednostavnije upravljanje IT resursima u vrijeme kada je postalo jasno kako je potreban državni cloud ovakva odluka da se kupi udjel koji ima grad u APIS IT-u je sasvim logičan i očekivan. I da nije prvi put, treba vidjeti hoće li se sada i dogoditi. Međutim u prvoj potencijalnoj transakciji politički odnosno su bili sasvim drugačiji što u cijeloj ovoj transakciji treba uzeti u obzir.

I na IT tržištu se može čuti kako je ova transakcija gotova stvar, ali i da je opet riječ o trgovini između državne vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, i zagrebačkim gradonačelnikom Milan Bandićem.

Iz sfere politike vratimo se onome što APIS IT danas nudi na tržištu i neki ga na IT tržištu smatraju velikom konkurencijom, pa i onom nelojalnom domaćem privatnom IT tržištu i tvrtkama koje na njemu posluju. To je neka sasvim druga tema. Među uslugama koje APIS IT danas nudi svojim korisnicima je i APIS IT u svojoj ponudi ima modernu virtualiziranu cloud infrastrukturu namijenjenu vanjskim korisnicima. APIS IT virtualizirana cloud infrastruktura izgrađena je na pouzdanom visoko-performansnom hardveru pri čemu su sve hardverske komponente izvedene redundantno.

Neki od najpoznatijih projekata na kojima je APIS IT posljednjih godina radio je projekt e-Građani, e-poreza, fiskalizacija, ali i centar dijeljenih usluga i objedinjavanje svih baza koje postoje u državnim institucijama na kojima se i dalje radi.

Još iz kategorije

Sony Europe imenovao novog predsjednika tvrtke

Sony Europe imenovao novog predsjednika tvrtke

14.01.2019. komentiraj

Aktualni predsjednik Sonyja Europe, Shigeru Kumekawa, vraća se u Tokio nakon što je imenovan na poziciju izvršnog direktora i predsjednika tvrtke Sony Marketing koju će preuzeti od 1. travnja. Hideyuki Furumi, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj marketinga prodaje u tvrtki Sony Mobile Communications, zamijenit će Kumekawu na mjestu predsjednika europske podružnice japanskog tehnološkog giganta.

PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

14.01.2019. komentiraj

U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

Predstečajnu nagodbu dosad sklopilo 3168 tvrtki i obrta

Predstečajnu nagodbu dosad sklopilo 3168 tvrtki i obrta

14.01.2019. komentiraj

Pokretanje postupka predstečajne nagodbe od listopada 2012. do 4. siječnja zatražilo je 8.959 tvrtki i obrta, od čega je njih 3.168 sklopilo nagodbu pred nadležnim trgovačkim sudom, pokazuju najnoviji podaci Financijske agencije (Fine).