Grad Zagreb prodaje svoj udjel u APIS IT-u državi za više od 160 milijuna kuna

Grad Zagreb prodaje svoj udjel u APIS IT-u državi za više od 160 milijuna kuna

Foto: DepositPhotos

Ovog tjedna bi se na zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak trebala donijeti odluka o pokretanju prodaje udjela kojeg u Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama - APIS IT drži grad Zagreb. Prema procjenama riječ o transakciji koja će državu koštati između 160 i 180 milijuna kuna i to za 49 postotni udjel koliko sada u kompaniji drži Grad Zagreb. Ovime država postaje 100-tni vlasnik APIS IT-a.

Pojasnimo kako je nastao APIS IT. Trgovačko društvo Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama  - APIS IT osnovano je krajem 2005. ugovorom između Vlade RH i Grada Zagreba kako bi na pozitivnim iskustvima Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka (GZAOP-a) obavljalo poslove razvoja i podrške ključnim informacijskim sustavima Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Što se tiče poslovanja u 2017. godini APIS IT je ostvario 209,31 milijun kuna prihoda, dobit od 6,63 milijuna kuna. Broj zaposlenih na kraju prošle poslovne godine bio je 375.

Podsjetimo, o prodaji udjela Grada Zagreba u APIS IT-u pričalo se još 2014. godine kada su donesene i takve odluke no to se na kraju ipak nije dogodilo. Sada se cijela priča ponovno aktualizirala. U  vrijeme kada država želi objedinjenu informacijsku infrastrukturu, sve baze na jednom mjestu, jednostavnije upravljanje IT resursima u vrijeme kada je postalo jasno kako je potreban državni cloud ovakva odluka da se kupi udjel koji ima grad u APIS IT-u je sasvim logičan i očekivan. I da nije prvi put, treba vidjeti hoće li se sada i dogoditi. Međutim u prvoj potencijalnoj transakciji politički odnosno su bili sasvim drugačiji što u cijeloj ovoj transakciji treba uzeti u obzir.

I na IT tržištu se može čuti kako je ova transakcija gotova stvar, ali i da je opet riječ o trgovini između državne vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, i zagrebačkim gradonačelnikom Milan Bandićem.

Iz sfere politike vratimo se onome što APIS IT danas nudi na tržištu i neki ga na IT tržištu smatraju velikom konkurencijom, pa i onom nelojalnom domaćem privatnom IT tržištu i tvrtkama koje na njemu posluju. To je neka sasvim druga tema. Među uslugama koje APIS IT danas nudi svojim korisnicima je i APIS IT u svojoj ponudi ima modernu virtualiziranu cloud infrastrukturu namijenjenu vanjskim korisnicima. APIS IT virtualizirana cloud infrastruktura izgrađena je na pouzdanom visoko-performansnom hardveru pri čemu su sve hardverske komponente izvedene redundantno.

Neki od najpoznatijih projekata na kojima je APIS IT posljednjih godina radio je projekt e-Građani, e-poreza, fiskalizacija, ali i centar dijeljenih usluga i objedinjavanje svih baza koje postoje u državnim institucijama na kojima se i dalje radi.

Još iz kategorije

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.