Gospodarske prepreke ne predstavljaju problem za nezaustavljive poduzetnike

Gospodarske prepreke ne predstavljaju problem za nezaustavljive poduzetnike

Od ključne važnosti za gospodarski rast, no suočene s ozbiljnim izazovima, manje hrvatske tvrtke pokazale su nesavladiv poduzetnički duh - govori novo istraživanje koje je naručila tvrtka Regus, svjetski dobavljač fleksibilnih poslovnih prostora. Iako su neki od poduzetnika vlastitu tvrtku osnovali zbog nedostatka zaposlenja, nevjerojatnih 79% hrvatskih poduzetnika izjavilo je da bi ponovo učinilo istu stvar. Na globalnoj razini taj broj raste na 85%.

U najnovijem Regus istraživanju ispitano je više od 26.000 menadžera i vlasnika tvrtki iz 90 zemalja te je potvrđeno da snalažljivi i fleksibilni hrvatski poduzetnici birokraciju vide kao trenutno najveću zapreku prilikom osnivanja tvrtke (90%). Na ljestvici slijede stanje u gospodarstvu (73%) i tržišna dominantnost velikih korporacija (67%). Gotovo dvije trećine hrvatskih poduzetnika kao ozbiljne je zapreke navelo poteškoće pri dobivanju kredita te nedostatak vladine podrške.

Katarina Manou, regionalna direktorica tvrtke Regus je na slijedeći način komentirala rezultate istraživanja: „Sva sreća da imamo nezaustavljive poduzetnike! Tko zna u kakvom bi stanju bilo gospodarstvo da su poduzetnici odlučili igrati na sigurno i smanjiti obujam poslovanja poput njihovih mnogo većih konkurenata koji vjerojatno imaju i bolje resurse. Izazovi s kojima su suočeni nisu novi, no jasno su odgovorili da podrška od strane vlade nije imala značajni učinak, bez obzira na uložene napore.“

Među malim poduzetnicima vlada mišljenje kako se nisu mogli osloniti na službene mehanizme te da su vlastitim trudom i upornošću uspjeli generirati rast usprkos gospodarskim poteškoćama. Također ističu kako bi bilo bolje da je vlada prepoznala njihove potencijale i obratila više pažnje na one koji generiraju gotovo pola državnog prihoda.

Mali poduzetnici pokretači su rasta i na njih otpada do 99% tvrtki te 40-50% bruto nacionalnog dohotka. (Brown S, Harris K, Toward an Understanding of Consumer Perspectives on Experiences, Journal of Services Marketing, 24, 2012.) Mali poduzetnici na svjetskoj razini generiraju 50% svih radnih mjesta, no unatoč tome privlače samo mali postotak ukupnih ulaganja u G20. (Izvor: Ernst & Young).

Katarina Manou je dodatno istaknula: “Poduzetnici trebaju ostati fleksibilni kako bi prevladali poteškoće i uspjeli. Nedostatak državne podrške znači da će vlasnicima tvrtki i dalje biti potrebni fleksibilni uvjeti rada kako bi izbjegli dugoročne najmove, oslobodili svoj kapital i usredotočili se na poslovni rast. Na globalnoj razini više od polovice poduzetnika većinu vremena koristi fleksibilne poslovne prostore, u usporedbi s 39% onih koji ne posjeduju vlastitu tvrtku.”

Najveći izazovi za poduzetnike

Globalno

Hrvatska

Nemogućnost dobivanja kredita

76%

61%

Birokracija

74%

90%

Nedostatak vladine podrške

61%

60%

Trenutni gospodarski uvjeti

55%

73%

Tržišna dominacija velikih korporacija

48%

67%

Još iz kategorije

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

07.07.2020. komentiraj

Novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe postaje Neven Kaić koji je bogato menadžersko iskustvo stekao tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Bosch završio je 2019. fiskalnu godinu s oko 442 milijuna HRK (58.9 milijuna EUR) u konsolidiranoj prodaji te time zabilježio stabilan rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu. „Povećanje prodaje u 2019. godini uglavnom je rezultat našeg širokog portfelja inovativnih proizvoda, usredotočenosti na kupce i snažne timske suradnje među odjelima“, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2019. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je 65.

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

07.07.2020. komentiraj

Kakve aktivnosti provode hrvatske kompanije po pitanju digitalne transformacije, koji su im prioriteti u području tehnologije, organizacijske kulture, marketinga i edukacija te kakav utjecaj krize očekuju na buduće poslovne aktivnosti, neka su od pitanja na koja nastoji odgovoriti Digital Leadership istraživanje koje provodi revizorsko-konzultantska kompanija EY u suradnji s Algebra MBA studijem.