Gospodarske prepreke ne predstavljaju problem za nezaustavljive poduzetnike

Gospodarske prepreke ne predstavljaju problem za nezaustavljive poduzetnike

Od ključne važnosti za gospodarski rast, no suočene s ozbiljnim izazovima, manje hrvatske tvrtke pokazale su nesavladiv poduzetnički duh - govori novo istraživanje koje je naručila tvrtka Regus, svjetski dobavljač fleksibilnih poslovnih prostora. Iako su neki od poduzetnika vlastitu tvrtku osnovali zbog nedostatka zaposlenja, nevjerojatnih 79% hrvatskih poduzetnika izjavilo je da bi ponovo učinilo istu stvar. Na globalnoj razini taj broj raste na 85%.

U najnovijem Regus istraživanju ispitano je više od 26.000 menadžera i vlasnika tvrtki iz 90 zemalja te je potvrđeno da snalažljivi i fleksibilni hrvatski poduzetnici birokraciju vide kao trenutno najveću zapreku prilikom osnivanja tvrtke (90%). Na ljestvici slijede stanje u gospodarstvu (73%) i tržišna dominantnost velikih korporacija (67%). Gotovo dvije trećine hrvatskih poduzetnika kao ozbiljne je zapreke navelo poteškoće pri dobivanju kredita te nedostatak vladine podrške.

Katarina Manou, regionalna direktorica tvrtke Regus je na slijedeći način komentirala rezultate istraživanja: „Sva sreća da imamo nezaustavljive poduzetnike! Tko zna u kakvom bi stanju bilo gospodarstvo da su poduzetnici odlučili igrati na sigurno i smanjiti obujam poslovanja poput njihovih mnogo većih konkurenata koji vjerojatno imaju i bolje resurse. Izazovi s kojima su suočeni nisu novi, no jasno su odgovorili da podrška od strane vlade nije imala značajni učinak, bez obzira na uložene napore.“

Među malim poduzetnicima vlada mišljenje kako se nisu mogli osloniti na službene mehanizme te da su vlastitim trudom i upornošću uspjeli generirati rast usprkos gospodarskim poteškoćama. Također ističu kako bi bilo bolje da je vlada prepoznala njihove potencijale i obratila više pažnje na one koji generiraju gotovo pola državnog prihoda.

Mali poduzetnici pokretači su rasta i na njih otpada do 99% tvrtki te 40-50% bruto nacionalnog dohotka. (Brown S, Harris K, Toward an Understanding of Consumer Perspectives on Experiences, Journal of Services Marketing, 24, 2012.) Mali poduzetnici na svjetskoj razini generiraju 50% svih radnih mjesta, no unatoč tome privlače samo mali postotak ukupnih ulaganja u G20. (Izvor: Ernst & Young).

Katarina Manou je dodatno istaknula: “Poduzetnici trebaju ostati fleksibilni kako bi prevladali poteškoće i uspjeli. Nedostatak državne podrške znači da će vlasnicima tvrtki i dalje biti potrebni fleksibilni uvjeti rada kako bi izbjegli dugoročne najmove, oslobodili svoj kapital i usredotočili se na poslovni rast. Na globalnoj razini više od polovice poduzetnika većinu vremena koristi fleksibilne poslovne prostore, u usporedbi s 39% onih koji ne posjeduju vlastitu tvrtku.”

Najveći izazovi za poduzetnike

Globalno

Hrvatska

Nemogućnost dobivanja kredita

76%

61%

Birokracija

74%

90%

Nedostatak vladine podrške

61%

60%

Trenutni gospodarski uvjeti

55%

73%

Tržišna dominacija velikih korporacija

48%

67%

Još iz kategorije

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

21.01.2020. komentiraj

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.