GoPro otpušta 20% djelatnika i odustaje od dronova

GoPro otpušta 20% djelatnika i odustaje od dronova

Tvrtka GoPro, poznata po akcijskim kamerama, objavila je kako će smanjiti broj radnika za 20 posto te će okončati rad na proizvodnji dronova. Glavni razlog za takvu odluku su vrlo loši poslovni rezultati za četvrti kvartal 2017. godine.

GoPro je objavio kako je smanjio očekivane prihode od prodaje s 480 na svega 340 milijuna dolara. Tomu je najviše doprinijelo odustajanje od serije dronova nazvane Karma koja nije uspjela zainteresirati kupce, kao i slaba prodaja njihovih poznatih kamera serije Hero tijekom blagdanske sezone.

Tvrtka se suočava sa sve većom konkurencijom na tržištu akcijskih kamera, a u taj su segment potrošačke elektronike ušle i velike tvrtke, poput Samsunga, Sonya i Googlea, kojima mali, specijalizirani igrači, kao što je GoPro, ne mogu konkurirati. Analitičari tržišta komentirali su kako je segment kamera koje nudi GoPro postao zasićen i ono što trenutačno najbolje mogu prodavati na tržištu je njihov brend.

Pritisnuti konkurencijom i osjetnim padom prodaje, čelnici tvrtke odlučili su se na poteze koji bi trebali donijeti uštede. Tako je generalni direktor Nicholas Woodman objavio da će u 2018. njegova plaća iznositi jedan dolar, dok je operativni direktor Charles Prober najavio odlazak iz kompanije.

Uprava je odlučila štedjeti i na radnicima pa će otpustiti njih 250 čime će se spustiti ispod tisuću zaposlenih. Cijena takvog restrukturiranja stajat će između 23 i 33 milijuna dolara što će se, kažu iz uprave, uglavnom osjetiti na rezultatima za prvi ovogodišnji kvartal.

Unatoč svim problemima, Woodman je optimističan i smatra da će koraci koje su poduzeli biti dostatni za polagani izlazak iz krize. U objavi za medije navodi se njegova izjava da su odlučni okrenuti negativni trend do polovice ove godine.

"Očekujem da će promjene u poslovanju i smanjenje troškova donijeti bolje rezultate i povratak u profitabilnost već u drugoj polovini 2018.", stoji u Woodmanovoj izjavi.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

Microsoft Hrvatska ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj i to više od 41 tisuću kuna

19.07.2018. komentiraj

Najnovija analiza poslovanja poduzetnika u 2017. godini koju je napravila FINA pokazuje kako među tvrtkama s više od 10 zaposlenih i koje su najbolje prema ukupnim prihodima po prosječnoj neto plaći vodi Microsoft Hrvatska s vrlo visokih 41,4 tisuće kuna po zaposleniku. Među najboljima su pretežito tvrtke iz tehnološkog sektora i farmaceutskog sektora, jer financijske institucije nisu niti promatrane kako tvrde u FINA-i.

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

Ericsson bilježi rast u segmentu mreža, ukupni prihodi blago u padu

18.07.2018. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati Ericssona pokazuju kako prihod od prodaje bilježi smanjenje od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja u segmentu Mreže pokazuje rast od 2% u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi.

Sedam IT slavi 15. rođendan

Sedam IT slavi 15. rođendan

17.07.2018. komentiraj

Jedna od značajnijih hrvatskih ICT tvrtki, Sedam IT, ovih dana obilježava petnaestu obljetnicu postojanja. Od nastajanja do danas, ta je kompanija uspješno radila i rasla te je danas prepoznatljiva u Hrvatskoj i izvan granica.