Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Foto: DepositPhotos

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

No, prije svega... Apple je premašio bilijun dolara vrijednosti u kolovozu 2018. te postao prva kompanija koja se mogla time pohvaliti. U travnju prošle godine to je uspio i Microsoft, što se prije samo nekoliko godina činilo podosta nemogućim. Kao treća kompanija s vrijednosti iznad bilijun dolara postao je Amazon u svibnju prošle godine, a sad je to uspio i Alphabet, za koji se s razlogom očekivalo da bi to mogao daleko prije.

Ipak, u ovom trenutku samo su tri na bilijun ili više. Amazon je pao posljednjih mjeseci i trenutno se nalazi na 930 milijardi dolara vrijednosti, Apple je na 1,4 bilijuna dolara, a Microsoft na 1,3 bilijuna.

Što se Alphabeta tiče, magičnu je granicu premašio nakon što mu je cijena dionice sa 16. na 17. siječnja dosegla 1450,16 dolara vrijednosti. Teško je sad u kratkoročnom smislu vidjeti da bi Alphabet mogao igdje osim još snažnije prema naprijed po pitanju podizanja vrijednosti.

A kad se 2004. Google pojavio na burzi, vrijedio je 23 milijarde dolara, uz dionice od svega 85 dolara vrijednosti. Malo tko bi tad mogao i sanjati ovako nešto, no dogodilo se. Nemali posao je kroz 16 godina postignut pa Google, odnosno Alphabet, iza sebe ima Search, Gmail, Maps, Android, Chrome, YouTube, Android Auto i cijeli niz drugih proizvoda i usluga koji tek moraju ispuniti potencijal.

Logično, sljedeći cilj koji si je kompanija postavila jest doći prije svih do dva bilijuna dolara vrijednosti, ali to će biti malo teže s obzirom da je Appleu još malo preostalo do tog cilja, a i nisu se svi dijelovi Alphabetova poslovanja dovoljno uhodali.

Još iz kategorije

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

21.02.2020. komentiraj

Scenarij 1:

Petak 14.2. Valentinovo – kreće napad – neki tvrde ransomware CLOP zblokirao rad INA-e, kriptirao backupove, kriptirao kompove – sve staje