Google u zadnjem kvartalu ostvario 3,37 milijardi dolara neto dobiti

Google u zadnjem kvartalu ostvario 3,37 milijardi dolara neto dobiti

Foto: Google

Google je objavio svoje izvješće o zaradi u četvrtom kvartalu, a rezultati su uglavnom u skladu s očekivanjima s Wall Streeta, međutim Google nije ispunio očekivanja po pitanju dobiti po dionici, zbog Motorolinih gubitaka koji su bili veći od očekivanih. Tijekom posljednja tri mjeseca, tvrtka je ostvarila 16,86 milijardi dolara prihoda i 3,37 milijardi neto dobiti. Non-GAAP zarada po dionici iznosila je 12,01 dolara, dok je GAAP EPS zarada po dionici iznosila 9,90 dolara.

Uoči objave financijskih rezultata, većina analitičara je očekivala da će zarada po dionici narasti za 16 posto zbog boljih oglasnih prihoda koji su stigle s mobilnih uređaja i YouTube servisa. Analitičari su očekivali da će Google prijaviti dobit od 16,75 milijardi dolara prihoda (što je 37,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine) i zaradu po dionici od 12,26 dolara.

U posljednjem kvartalu, Google je ostvario 14,89 milijardi dolara prihoda i 2,97 milijardi dolara neto dobit, te GAAP EPS zaradu po dionici od 10,74 dolara. Googleov izvršni direktor Larry Page je izjavio da su 2013. godinu završili još jednim odličnim kvartalom, te da je Googleov samostalni prihod na godišnjoj razini porastao za 22 posto, na 15,7 milijardi dolara.

U posljednja tri kvartala za redom, Google je nadmašio očekivanja s Wall Streeta,za što su velikim dijelom zaslužni poboljšani rezultati iz AdWords Enhanced Campaigns. Cijena po kliku, je jedan od ključnih Googleovih podataka, kojim kompanija mjeri svoju uspješnost u oglašivanju, a cijena po kliku je pala u trećem kvartalu za 4 posto, dok je na godišnjoj razini pala za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, cijena plaćenih klikova je u trećem kvartalu narasla za 8 posto, dok je na godišnjoj razini narasla za 26 posto.

Posljednjih nekoliko tjedana bilo je osobito zanimljiv za Google. Tvrtka je objavila 3,2 milijarde dolara tešku akviziciju, kojom su stekli kompaniju Nest, te je jučer objavljena informacija da će veći dio Motorole prodati kompaniji Lenovo.

Motorola i dalje bilježi gubitke od kad ih je 2012. godine kupio Google. U posljednjem kvartalu, Motorola je zabilježila operativni gubitak od 248 milijuna dolara, a u ovom kvartalu je ostvarila 1,24 milijarde dolara prihoda ali su ostvarili i 384 milijuna dolara gubitaka.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.