Google: Ponudit ćemo konkurentske tražilice na Androidu, ali to će morati platiti

Google: Ponudit ćemo konkurentske tražilice na Androidu, ali to će morati platiti

Google se nakon kazne Europske komisije od 5,04 milijarde američkih dolara odlučio prilagoditi europskim kriterijima što znači da je europskim Android korisnicima omogućio drugačije iskustvo korištenja mobilnih uređaja od onih izvan Europske unije.

Ukratko, mogu birati koju tražilicu ili internetski preglednik žele koristiti kako bi se stalo na kraj monopolu, što znači da više Googleove aplikacije nisu predinstalirane. Samo, odsad će konkurencija morati platiti želi li se nalaziti u prijedlozima prvotne instalacije na uređaju!

S obzirom da je Google kažnjen zbog onemogućavanja proizvođačima postavljati softver "treće strane" na Android uređaje, to je sad moralo biti omogućeno. Odnosno, proizvođači više ne moraju postavljati Google Search i Chrome unaprijed na uređaje koje plasiraju na komercijalno tržište, što otvara mogućnost postavljanja konkurentskog softvera. U teoriji...

Svjesni svoje snage, u Googleu su vrlo jednostavno doskočili europskim odredbama i nitko im ne može zamjeriti da rade nešto krivo, dapače. Pa tako kad korisnik tek pokrene uređaj i prvi put otvori Google Play, pred očima mu se pojave dva posebna prikaza na ekranu. Na jednom se nalaze sve najpopularnije internetske tražilice, poredane po tome koja ima najviše korisnika, dok je na drugom identična priča, ali za internetske preglednike.

Na samom je vrhu s jedne strane Google Search, a s druge strane Google Chrome. Za Search su konkurencija Qwant, DuckDuck Go, Ecosia i Seznam.cz, a za Chrome Firefox, Edge, Opera i Puffin. Neki od njih dobili su pokojeg novog korisnika, ali Google je ponovno odlučio pokazati moć pa traži novac za takvu besplatnu reklamu na stotinama milijuna europskih uređaja.

Odredba će vrijediti od 1. siječnja 2020. i odnosi se isključivo na tražilice. Zasad... Također, nije poznato koliko će morati plaćati tu "uslugu".

Još iz kategorije

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.