Google investira 600 milijuna eura u podatkovni centar u Finskoj

Google investira 600 milijuna eura u podatkovni centar u Finskoj

Foto: DepositPhotos

Google će platiti oko 600 milijuna za izgradnju podatkovnog centra u Finskoj te na taj način nastaviti strategiju matičnog mu Alphabeta, što podrazumijeva sve osjetnija ulaganj u servere.

Nova će građevina biti dodatak uz postojeći podatkovni centar u Hamini, gradu koji se nalazi na južnoj obali Finske, što znači da cijeli kompleks ukupno vrijedi 1,4 milijarde eura. Matematika je jednostavna, u postojeću je zgradu Google već "utukao" 800 milijun eura. No, tako nešto itekako je potrebno u današnjem vremenu, kad sve više podataka kola "zrakom".

Također, potrebe koje Google ima su nikad izraženije, ipak nudi usluge kao što su Gmail, Maps, YouTube, Drive, Search, Photos... Sve to zahtijeva prostor, kapacitete koji se konstantno šire. Zato Google i ima diljem svijeta 58 podatkovnih centara, a samo u Europi na njih je pet od 2007. uložio 4,3 milijardi eura. Ukupno, na sve koje posjeduje, Google je tijekom prvog kvartala ove godine namijenio 4,5 milijardi američkih dolara.

No, to su sve postojeći kompleksi, a Google ima plan koji se sastoji od nekoliko koraka izvedenih unaprijed. Primjerice, još u prvoj polovici prošle godine doznalo se da je na europskom tlu Google novom kupovinom zemljišta nastavio ekspanziju. Tad je bila riječ o površini od 70 hektara u nizozemskom Noord-Hollandu, a prethodila su joj kupljena zemljišta u Luksemburgu, Švedskoj i Danskoj te jedno u nizozemskom Eemshavenu. I sve to će jednog dana vrlo vjerojatno biti podatkovni centri.

Zna se da je podatkovni centar u Eemshavenu koštao 610 milijuna eura te da će u Noord-Hollandu investicija iznositi otprilike 90 milijuna eura manje. Glavna motivacija za takvu kupovinu zemljišta unaprijed jest priprema za budućnost, koja nije tako daleko, a tiče se podosta clouda, koji je pak direktno vezan uz umjetnu inteligenciju. Primjerice, Google kvartalno ulaže oko osam milijardi dolara na svjetskoj razini u umjetnu inteligenciju, cloud i infrastruktura potrebna da te tehnologije funkcioniraju besprijekorno.

Naravno, Google nije jedini koji čini ovakve "građevinske poteze" jer šire se i Amazon, Microsoft, Facebook...

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.