Google doslovce „rastura“, dionica prešla od 1.000 dolara

Google doslovce „rastura“, dionica prešla od 1.000 dolara

Google nezaustavljivo ide prema naprijed, a dokaz tome je skok dionica 11. listopada nakon objave kvartalnih rezultata za 14 posto na rekordnu razinu od 1.014,63 dolara, čime je vrijednost tvrtke u tom trenutku tako porasla za 40 milijardi dolara. Ipak, do kraja dana, dionica je nešto izgubila na vrijednosti, no zaustavila se na i dalje impresivnih 8 posto rasta. Jučer se dionica Googlea po završetku trgovanja zaustavila na 1007 dolara uz rast od 3,7 posto.

Glavna faca Googlea, Larry Page, zaradio je 3 milijarde dolara u manje od 24 sata. Sasvim pristojan novac za toliko utrošenog vremena. Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na oko 28,3 milijarde dolara. Njegov kolega i prijatelja Brin je nešto "lošije" prošao - bogatiji je za 2,9 milijarde dolara i sada vrijedi 27,7 milijardi.

Bitno je  spomenuti kako je Google dionica 2004. godine vrijedila 85 dolara. U svakoj uspješnoj priči uvijek se nađu skeptici pa tako Brian Wieser iz Pivotal Research Group upozorava kako bi projekti poput self-driving automobila, Google Glassa, ali i kupovina  Motorole mogli snažno utjecati na dionicu. U negativnom smislu, naravno.

Izgleda da sve to ne zabrinjava previše Google jer oni rade po svome i ne obaziru se na razne konzultante i špekulante.  Ako uspoređujemo brojke prema tržišnoj kapitalizaciji, Google je ovime pretekao Microsoft i tako postao treća najvrjednija kompanija na svijetu. Odmah ispred njega nalaze se Apple i Exxon Mobilea.

Stručnjaci prognoziraju kako će Google do kraja godine zauzeti oko 35% tržišnog udjela u online oglašavanju. To bi  predstavljalo rast u odnosu na prošlu godinu, kada je ta brojka iznosila oko 32%.

Još iz kategorije

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

21.09.2020. komentiraj

Na međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka CITUS osvojila je dva najviša priznanja za rješenje Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije i to Gold Award i Platinum Award.

Uspjeh Nanobita nije došao preko noći

Uspjeh Nanobita nije došao preko noći

21.09.2020. komentiraj

I dok pripremamo nastavak velike ICT Analize jedna se tvrtka nametnula da ju analiziramo zasebno jer Nanobit je prodan za skoro milijardu kuna što dokazuje da se u softverskoj industriju u segmentu gaminga može uspjeti. Treba imati upornosti, malo i sreće, no uspjeh nije došao preko noći, a rezultat je i to i više od 20 izdanih igara.

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

21.09.2020. komentiraj

Sapunica oko TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama završila je u nedjelju 13. rujna, samo dva dana prije isteka konačnog roka, a umjesto Microsofta će “pouzdani tehnološki partner” biti Oracle. Odlučila je tako TikTokova matična kompanija ByteDance.