UTRKA SE NASTAVLJA

Google će uložiti dodatne 2 milijarde dolara u Anthropic

Google će uložiti dodatne 2 milijarde dolara u Anthropic
Depositphotos

Google planira uložiti 2 milijarde dolara u AI tvrtku Anthropic. Div tražilice želi pojačati konkurenciju s Microsoftom, glavnim pokroviteljem konkurentskog OpenAI-ja.

Glasnogovornik Anthropica rekao je Reutersu da je Google unaprijed uložio 500 milijuna dolara i obvezao se na dodatnih 1,5 milijardi dolara tijekom vremena. Google već posjeduje 10% udjela u Anthropicu i do danas je u tvrtku uložio ukupno 550 milijuna dolara. Anthropic nastavlja privlačiti podršku, a Googleov potez dolazi mjesec dana nakon što je Amazon najavio strateško partnerstvo s tvrtkom AI kako bi preuzeo manjinski udio i uložio 4 milijarde dolara.

Anthropic također ima potporu južnokorejskog operatera SK Telecoma, koji je u kolovozu najavio kapitalno financiranje u vrijednosti od 100 milijuna dolara kao dio poticaja za poticanje primjene umjetne inteligencije u telekomunikacijama, kao što su višejezični chatbotovi za kontakt centre. Nadalje, Anthropic je imenovan od strane globalnog AI telekomunikacijskog saveza kao jedna od AI tvrtki s kojom će raditi na razvoju modela specifičnih za telekomunikacije.