Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Foto: DepositPhotos

Google više nije želio biti predmetom istrage regulatornih tijela u Francuskoj te se nagodio s tamošnjim vlastima, što znači da će platiti gotovo milijardu eura kazni.

Riječ je o fiskalnoj prevari, oko koje se posljednje četiri godine vodi istraga, a činjenica da ju je Google priznao označava presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj. Da se ne bi dalje previše "kopalo", Google se odlučio nagoditi pa platiti 500 milijuna eura kazne i dodatnih 465 milijuna eura poreza.

Samo, neće se samo tako riješiti daljnjih provjera jer regulatori i dalje promatraju načine na koje Google posluje u Francuskoj. Naime, kompanija svoje europsko središte ima u Dublinu, gdje su porezne stope iznimno niske, ali kako i tamo koristi razne "rupe", tako pokušava svugdje pa je pitanje je li baš sva aktivnost u Francuskoj zabilježena ili se "kamuflira" kroz Irsku.

Kako god, ovih 965 milijuna eura osjetno je manje od 1,6 milijardi eura, koliko je Ministarstvo financija tražilo još 2016. i pritom navelo da neće biti nagodbi s Googleom. Jasno, to nije ispala istina s obzirom da se Francuska nagodila s moćnom američkom kompanijom, no to ne znači i da je Francuska sad odlučila skrenuti glavu od svega što Google radi. Dapače!

Naime, Francuska je najglasnija kad se radi o mogućnosti uvođenja digitalnog poreza u Europskoj uniji, ali nema podršku svih članica. U prvom redu Irske, Danske, Švedske i Finske, koje su i same iznimno moćne na tehnološkom planu, ili kao Irska privlače, moćne tehnološke kompanije u zemlju. Srećom po Francusku, krajem 2020. doći će otprilike do onoga što želi, a time će i oponenti biti zadovoljni.

Jervelike bi kompanije trebale platiti tri posto ostvarenog od digitalnog poslovanja. Također, to se ne odnosi na sve kompanije već samo za one koje su "preusmjeravale" profit prema državama s nižim poreznim stopama. Sami plan nazvan je "brzo rješenje" (eng., quick fix) i prvenstveno se odnosi na Google i Facebook, koji čine najviše problema svojim poslovanjem na području Europske unije., prema kompromisnom rješenju

Još iz kategorije

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

25.02.2020. komentiraj

Globalna financijska platforma s više od 10 milijuna klijenata diljem svijeta Revolut danas je prikupila dodatnih 500 milijuna dolara u seriji D financiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 milijuna dolara. Novu rundu financiranja predvodilo je investicijsko društvo TCV sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u financiranju. U posljednjoj je rundi financiranja vrijednost poslovanja procijenjena na 5,5 milijardi DOLARA, što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području financijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.