Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Foto: DepositPhotos

Google više nije želio biti predmetom istrage regulatornih tijela u Francuskoj te se nagodio s tamošnjim vlastima, što znači da će platiti gotovo milijardu eura kazni.

Riječ je o fiskalnoj prevari, oko koje se posljednje četiri godine vodi istraga, a činjenica da ju je Google priznao označava presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj. Da se ne bi dalje previše "kopalo", Google se odlučio nagoditi pa platiti 500 milijuna eura kazne i dodatnih 465 milijuna eura poreza.

Samo, neće se samo tako riješiti daljnjih provjera jer regulatori i dalje promatraju načine na koje Google posluje u Francuskoj. Naime, kompanija svoje europsko središte ima u Dublinu, gdje su porezne stope iznimno niske, ali kako i tamo koristi razne "rupe", tako pokušava svugdje pa je pitanje je li baš sva aktivnost u Francuskoj zabilježena ili se "kamuflira" kroz Irsku.

Kako god, ovih 965 milijuna eura osjetno je manje od 1,6 milijardi eura, koliko je Ministarstvo financija tražilo još 2016. i pritom navelo da neće biti nagodbi s Googleom. Jasno, to nije ispala istina s obzirom da se Francuska nagodila s moćnom američkom kompanijom, no to ne znači i da je Francuska sad odlučila skrenuti glavu od svega što Google radi. Dapače!

Naime, Francuska je najglasnija kad se radi o mogućnosti uvođenja digitalnog poreza u Europskoj uniji, ali nema podršku svih članica. U prvom redu Irske, Danske, Švedske i Finske, koje su i same iznimno moćne na tehnološkom planu, ili kao Irska privlače, moćne tehnološke kompanije u zemlju. Srećom po Francusku, krajem 2020. doći će otprilike do onoga što želi, a time će i oponenti biti zadovoljni.

Jervelike bi kompanije trebale platiti tri posto ostvarenog od digitalnog poslovanja. Također, to se ne odnosi na sve kompanije već samo za one koje su "preusmjeravale" profit prema državama s nižim poreznim stopama. Sami plan nazvan je "brzo rješenje" (eng., quick fix) i prvenstveno se odnosi na Google i Facebook, koji čine najviše problema svojim poslovanjem na području Europske unije., prema kompromisnom rješenju

Još iz kategorije

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

14.10.2019. komentiraj

Razgovori s Nikolom Dujmovićem, suosnivačem Spana, uvijek imaju sasvim neku drugačiju notu od one koji imate s klasičnim IT direktorom i vlasnikom odnosno suvlasnikom neke IT tvrtke, o predstavnicima stranih tvrtki da i ne govorimo koji s e uvijek drže korporativnih strogih i gotovo pa uvijek uštogljenih pravila.

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

13.10.2019. komentiraj

Konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, mjerena Globalnim indeksom konkurentnosti koji izrađuje i objavljuje Svjetski gospodarski forum, ocijenjena je 63. pozicijom od 141 zemlje. Iako je time napredovala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, ostala je najlošije ocijenjena članica EU. Druga najlošije ocijenjena članica, Grčka, bila je za četiri mjesta bolja od Hrvatske, a najlošije ocijenjene članice iz tzv. nove Europe, Rumunjska i Bugarska, bile su za 12 (Rumunjska), odnosno 14 (Bugarska) mjesta bolje od Hrvatske. Poboljšanjem ranga Hrvatske smanjilo se njezino zaostajanje za ostalim članicama EU u odnosu na prošlu godinu kada je druga najlošija članica Grčka bila bolja za 11 mjesta.

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

12.10.2019. komentiraj

Digitalizacija i digitalna transformacija danas su riječi koje upotrebljavaju svi od političara do gospodarstvenika, analitičara i novinara, no iza svega stoji spoj transformacije poslovanja potaknut ICT tehnologijama. Upravo zbog toga nametnuo se i razgovor s Ivom Sladoljevim, senior regional manager za Srednju Europu u VMwareu koji govori o trenutno stanju na tržištu, ali i planovima u narednom razdoblju.