Globalni prihodi od usluga cloud infrastrukture porasli u prvom kvartalu 2022. za 34 posto

Globalni prihodi od usluga cloud infrastrukture porasli u prvom kvartalu 2022. za 34 posto

Foto: DepositPhotos

Globalni prihodi od usluga cloud infrastrukture porasli su u prvom kvartalu ove godine za 34 posto, odnosno, na 55,9 milijardi američkih dolara, navodi Canalys.

Konkretnije, potrošnja je u ovom segmentu porasla za dvije milijarde dolara u odnosu na prethodni kvartal i za 14 milijardi dolara u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana. Najjača tri poslužitelja su pritom najviše profitirala i ukupno porasla za 42 posto na godišnjoj razini te imaju udio 62 posto od svih ostvarenih prihoda.

Razlog rasta jest transformacija organizacija prema cloudu, koji je postao prioritet u trenucima krize s nestašicom komponentni, kibernetičkih prijetnji i geopolitičke nestabilnosti. Stoga, organizacije svih veličina, kao i vertikalna tržišta, okreću se cloudu kako bi osigurale što veću otpornost na sve te izazove i realne probleme.

Posebno se to odnosi na manja i srednja poduzeća (SMB), koja su pojačala ulaganja u usluge cloud infrastrukture kako bi rasteretile posao, odnosno, njegovo nagomilavanje, ali i da bi poboljšale usluge za pohranu podataka i razvoj nativnih cloud aplikacija.

Istovremeno, nestašica hardvera u infrastrukturi organizacija natjerala je lidere na potpisivanje višegodišnjih ugovora s poslužiteljima, ali i osjetno povećana ulaganja u cloud. Zbog toga su svi na dobitku jer u takvoj situaciji ponuđene su brojne povlastice, kojih se organizacije nisu odrekle već su objeručke to prihvatile te se okrenule dugoročnoj strategiji.

U ovoj situaciji profitiraju apsolutno svi, ne samo najveći poslužitelji kao Amazon Web Services (33 posto udjela i rast od 37 posto), Microsoft Azure (21 posto udjela i 46 posto rasta) i Google Cloud (osam posto udjela i 54 posto rasta), već i partneri koji nude razna rješenja. Pod time se misli na kompanije kao Accenture, Atos, Deloitte, HCL Technologies, TCS, Kyndryl, Tech Mahindra i Wipro. Sve one zajedno imaju desetke tisuća zaposlenih i traže ih na tisuće novih...

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.