Globalna nestašica poluvodiča prilika je za ubrzavanje procesa digitalizacije

Globalna nestašica poluvodiča prilika je za ubrzavanje procesa digitalizacije

Foto: DepositPhotos

Globalna tehnološka kompanija Huawei Technologies smatra kako će ulaganje u digitalne tehnologije te ubrzavanje digitalne transformacije, čak i u vremenu nestašice poluvodiča, dovesti do boljih poslovnih rezultata te da će prednosti ubrzane digitalizacije nadmašiti eventualne rizike. Za tvrtke diljem svijeta ključan je korak odabira kompatibilne i kvalitetne tehnologije s kojom će uspješno premostiti digitalni jaz te biti ukorak s vremenom.

Transpacifičke tenzije i gospodarska zatvaranja zemalja smanjile su proizvodne kapacitete industrije između 30 do 50 posto, a rast cijena sirovina poput bakra, čelika, zlata, aluminija i rijetkih metala dodatno su pogodile ovaj dio ekonomije. Iako su TSMC, Intel te Samsung najavili povećanje proizvodnje, rezultati tih poteza bit će vidljivi tek za par godina, navode u Huaweiju.

S druge strane pojavili su se i problemi s rastućom potražnjom. Prema predviđanjima MMF-a iz listopada ove godine, globalna ekonomija će rasti 5,9 posto, a glavni pokretač tog rasta pojačana je potražnja za visokotehnološkim proizvodima te digitalnom infrastrukturom kao rezultat promjene u ponašanju potrošača i sve prisutnog rada od kuće.

Iako se naziru znakovi oporavka, nesigurnost koja još vlada u poslovnom svijetu potrajat će i tijekom 2022., a jedan od razloga nestašice poluvodiča ostaju problemi su na strani ponude. Naime, pandemija je značajno utjecala na nestabilne lance opskrbe te rapidne promjene u ponudi i potražnji.

Rezultati IDC-jevog Global Performance Indexa pokazuju kako kompanije usvajanjem tehnologije u svojim procesima uvijek postižu bolje rezultate od svojih konkurenata koji tako postaju žrtve „digitalnog jaza“. Težnja organizacija koje se odluče na ovaj korak jest odabir globalnog partnera kako bi se smanjio rizik od iznenadnih prekida isporuke te kako bi imale širok uvid u konkretnu industriju, tržišne prakse, trendove te probleme.

Također, sve je važnije osigurati i kontinuitet suradnje te osigurati dugoročnu suradnju, kako bi se jamčio kontinuitet tekućih digitalnih projekata te profitabilnost.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.