GALERIJA: Mjesto gdje nastaju patenti – IBM Research Zürich

GALERIJA: Mjesto gdje nastaju patenti – IBM Research Zürich

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Švicarska je zemlja poznata po CERN-u, po financijskim institucijama, no glavni grad Zürich krije i najstariji IBM-ov istraživački centar izvan SAD-a osnovan prije više od šezdeset godina. Točnije osnovan je 1956. godine i jedan je od 12 globalnih istraživačkih centara IBM-a.

Kako ističe dr. Alessandro Curioni potpredsjednik za Europu i direktor IBM Research Laba ističe kako su njihovi znanstvenici dobili četiri Nobelove nagrade. Prema njegovim riječima danas se u Zürichu razvijaju rješenja u segmentu umjetne inteligencije, interneta stvari i bilo da je riječ o javno-privatnim partnerstvima kod velikih projekata ili vlastitim istraživanjima ta istraživanja su temelj rješenja u budućnosti.

IBM je već 25 godina vodeći kada je riječ o patentima, ukupno u njihovim istraživačkim laboratorijima radi više od tri tisuće znanstvenika, od čega čak 6 nobelovaca i mnoštvo dobitnika drugih prestižnih znanstvenih nagrada.

Kako bi otvorili uspješan istraživački centar, a IBM ih danas ima posvuda u svijetu potrebno je imati nekoliko ključnih faktora. Prije svega dobru podršku u obrazovnim institucijama, postojećim istraživačkim institucijama, ali to mjesto također treba biti i dobro za živjeti gdje jednostavno ljudi žele doći. Naravno, ističe Curioni, bitan je jako i ekonomski ekosustav.

Što se tiče inovacija on napominje kako danas inovacije moraju biti testirane brzo i efikasno stoga je cijeli sustav oko istraživačkog centra iznimno važan. Prema njegovim riječima oni sudjeluju na mnogima projektima koriste različite oblike eksternog financiranja tako u ovome trenutku sudjeluju na 43 projekta financirana iz europskog sustava Horizon 2020 i na njima rade s više od 500 partnera.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.