GALERIJA: Mjesto gdje nastaju patenti – IBM Research Zürich

GALERIJA: Mjesto gdje nastaju patenti – IBM Research Zürich

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Švicarska je zemlja poznata po CERN-u, po financijskim institucijama, no glavni grad Zürich krije i najstariji IBM-ov istraživački centar izvan SAD-a osnovan prije više od šezdeset godina. Točnije osnovan je 1956. godine i jedan je od 12 globalnih istraživačkih centara IBM-a.

Kako ističe dr. Alessandro Curioni potpredsjednik za Europu i direktor IBM Research Laba ističe kako su njihovi znanstvenici dobili četiri Nobelove nagrade. Prema njegovim riječima danas se u Zürichu razvijaju rješenja u segmentu umjetne inteligencije, interneta stvari i bilo da je riječ o javno-privatnim partnerstvima kod velikih projekata ili vlastitim istraživanjima ta istraživanja su temelj rješenja u budućnosti.

IBM je već 25 godina vodeći kada je riječ o patentima, ukupno u njihovim istraživačkim laboratorijima radi više od tri tisuće znanstvenika, od čega čak 6 nobelovaca i mnoštvo dobitnika drugih prestižnih znanstvenih nagrada.

Kako bi otvorili uspješan istraživački centar, a IBM ih danas ima posvuda u svijetu potrebno je imati nekoliko ključnih faktora. Prije svega dobru podršku u obrazovnim institucijama, postojećim istraživačkim institucijama, ali to mjesto također treba biti i dobro za živjeti gdje jednostavno ljudi žele doći. Naravno, ističe Curioni, bitan je jako i ekonomski ekosustav.

Što se tiče inovacija on napominje kako danas inovacije moraju biti testirane brzo i efikasno stoga je cijeli sustav oko istraživačkog centra iznimno važan. Prema njegovim riječima oni sudjeluju na mnogima projektima koriste različite oblike eksternog financiranja tako u ovome trenutku sudjeluju na 43 projekta financirana iz europskog sustava Horizon 2020 i na njima rade s više od 500 partnera.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.