Funderbeam hrvatskim startupima omogućava pristup ulagačima iz Azije

Funderbeam hrvatskim startupima omogućava pristup ulagačima iz Azije

Hrvatske startup kompanije i mala i srednja poduzeća uskoro će imati izravan pristup kapitalu azijskih ulagača, zahvaljujući novim poslovnim potezima Funderbeama, globalne platforme za prikupljanje kapitala i trgovinu udjelima startup kompanijama, koja u suvlasništvu sa Zagrebačkom burzom d.d. upravlja i Funderbeamom SEE koji sjedište ima u Zagrebu.

Naime, singapurskoj podružnici, Funderbeam Markets Pte LTD regulatorno tijelo odobrilo je  dvije licence za obavljanje financijskih usluga, konkretno Capital Market Services i Recognised Market Operator licence.

„Funderbeamova vizija je postati jedna od glavnih platformi za financiranje rasta i razvoja, te trgovinu udjelima globalnih privatnih kompanija. Zbog toga smo se odlučili na uvođenje novog poslovnog modela i tehnologije u usporedbi s dosad poznatim alternativnim tržištima. Veseli nas što nas je singapurski regulator prepoznao i pokazao da vjeruje u našu viziju. Uskoro ćemo poslovati na dva kontinenta, što nas jača u odnosu na pružatelje sličnih usluga te potvrđuje robusnost naše platforme i globalnog poslovnog modela“, izjavila je Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama.

Kao što je poznato hrvatskim startup kompanijama, Funderbeamova je misija premostiti jaz između tržišta rizičnog kapitala i malih i srednjih poduzeća osiguravanjem pristupa kapitalu i likvidnosti za kompanije kojima je potreban novac za rast i razvoj.

Licenca za usluge tržišta kapitala omogućit će da se kompanije i investitori iz Singapura odmah uključe, kako u ulaganja, tako i u prikupljanje kapitala. Kako je Singapur azijsko regionalno središte za inovacije i financiranje rasta, mnoge kompanije koje nemaju sjedište u Singapuru tamo imaju otvorene svoje holding podružnice, što Funderbeamu omogućava pristup široj azijskoj regiji, najmnogoljudnijoj na svijetu. Sam je Singapur rastuće tržište i smatra ga se jednim od svjetskih financijskih centara.

Funderbeamu će u Singapuru dozvola za upravljanje tržištem (Recognised Market Operator) omogućiti da pokrene automatiziranu trgovinu i sekundarna listanja za privatne kompanije, čime se za investitore rješava najveći problem ulaganja u startupe i mala i srednja poduzeća, nedostatak likvidnosti. Riječ je o mogućnosti koju investitori prisutni na Funderbeamu u Europi koriste još od lansiranja same platforme 2016. godine.

„Nakon širenja poslovanja Funderbeama SEE na Sloveniju i Makedoniju, gdje ćemo uskoro imati i prve kampanje prikupljanja kapitala, razveselile su nas vijesti iz Singapura. Pristup golemom azijskom bazenu investitora spremnih na ulaganja u startup kompanije i mala i srednja poduzeća s dobrim poslovnim pričama dodatno jača i ulogu Zagrebačke burze kao katalizatora rasta hrvatskih kompanija“, objašnjava predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Kroz osam uspješnih kampanja za prikupljanje kapitala na Funderbeamu SEE u Zagrebu, hrvatski su startupi i mala i srednja poduzeća prikupili ukupno više od četiri i pol milijuna eura. Solinski proizvođač pametnih klupa, Include vlasnika Ivana Mrvoša prikupio je na Funderbeamu kroz dvije kampanje preko dva milijuna eura. Slijede ga Pivovara Medvedgrad, Sense Consulting, TDA, Omolab, Aspida i Entrio. Globalno, na Funderbeamu je dosad izlistano 39 kompanija s visokim stopama rasta, a registrirano je više od dvanaest tisuća investitora iz čak 122 zemlje svijeta.

Još iz kategorije

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

25.02.2020. komentiraj

Globalna financijska platforma s više od 10 milijuna klijenata diljem svijeta Revolut danas je prikupila dodatnih 500 milijuna dolara u seriji D financiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 milijuna dolara. Novu rundu financiranja predvodilo je investicijsko društvo TCV sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u financiranju. U posljednjoj je rundi financiranja vrijednost poslovanja procijenjena na 5,5 milijardi DOLARA, što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području financijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.