FRC uložio 200 tisuća eura u SpectreXR

FRC uložio 200 tisuća eura u SpectreXR

SpectreXR, start-up tvrtka koja se bavi razvojem softvera i aplikacija u XR (AR-VR-MR) industriji, osigurala 200.000 eura od Fil Rouge Capital fonda za razvoj jedinstvenog alata za Unity 3D platformu. Sredinom 2020. godine rodila se ideja o razvoju alata koji će programerima i korisnicima olakšati razvoj i korištenje Unity 3D platforme u razvoju Augmented, Virtual i Mixed reality aplikacija i iskustava.

Hrvatski start-up SpectreXR uspješno je prikupio 200.000 eura iz start-up/seed faze iz fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital sa sjedištem u Zagrebu. Tvrtka će najnovije ulaganje u ovoj fazi iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj OctoXR alata.

OctoXR je dodatak Unity 3D razvojnoj platformi koji je zasnovan na low-code/no-code načinu vizualnog razvoja i upravljanja aplikacijama, a rješava problem potrebe visokog stupnja poznavanja programiranja kod razvoja AR,VR ili MR aplikacija i rješenja. Razvojem vlastitih modula i tehnologija za fiziku, upravljanje rukama, umrežavanja više korisnika/igrača, in display debug alata, modula za implementaciju strojnog učenja, kretanja u virtualnom prostoru, vizualnog programiranja i brojnih drugih značajki, proizvod će  značajno pridonositi bržem i jednostavnijem razvoju XR aplikacija na globalnom tržištu.

„Provodeći brojne vlastite projekte i projekte za naše klijente uvidjeli smo veliku potrebu za ovako disruptivnim rješenjem koje će olakšati i ubrzati razvoj krajnjih proizvoda i omogućiti developerima i manje iskusnim korisnicima koji već razvijaju ili se tek žele početi baviti razvojem u grani XR tehnologija da se fokusiraju na ideje i kreativnost umjesto na tehnički dio poznavanja razvoja aplikacija na području XR tehnologija. Razvojem i dolaskom 5G mreže značaj i važnost XR tehnologija raste nezaustavljivo i vertikalno što znači da smo na pravom putu kada gledamo sadašnjost i  budućnost u kojem smjeru želimo razvijati vlastite potencijale“, kaže Ivan Rajković osnivač i izvršni direktor SpectreXR.

Kao potvrdu uspješnosti u inovacijama tvrtka SpectreXR vidi i u dosadašnjoj suradnji s tvrtkama na EU i globalnom tržištu poput tvrtke Huawei, XR Bootcamp GmbH i Inside360 GmbH.

„Naša mlada ekipa, njihova znanja i kreativnost su najveća vrijednost SpectreXR tvrtke. Kada smo krenuli u potragu što želimo u ovoj fazi razvoja, zaključili smo da je upravo Fil Rouge Capital fond pravi izbor za nas. S obzirom da XR tehnologije još uvijek nisu mainstream tražili smo fond koji će zajedno sa nama hrabro kročiti naprijed, i s toga je „Capital for the Bold“ upravo moto koji smo tražili. U Fil Rouge-u vidimo pravog partnera s kojim ćemo brže i kvalitetnije rasti i razvijati se.“ dodaje Rajković.

„Ivan i SpectreXR rade na proizvodu koji je sam po sebi platforma i omogućuje ostalim razvijateljima XR aplikacija da brže, jednostavnije i bolje razvijaju svoje proizvode. Potencijal takvog pristupa na mladom tržištu je velik i sretni smo što s Ivanom dijelimo jednaku viziju“, ističe Stevica Kuharski iz FRC-a.

Još iz kategorije

Rast online trgovina gura cijelo tržište

Rast online trgovina gura cijelo tržište

25.07.2021.

Tradicija je out, a digitalizacija je in i polako postaje jedini razuman način poslovanja u tvrtkama svih sektora. Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

24.07.2021.

Tvrtka LG Electronics (LG) danas se javno obvezala da će u potpunosti prijeći na obnovljivu energiju do 2050. godine, što predstavlja ključni dio njihove strategije održivosti. Najava u netom objavljenom Izvješću o održivosti kompanije dolazi povrh njezinog ranijeg obećanja o postizanju neutralizacije ugljika do 2030. godine kroz inicijativu Zero Carbon 2030., prema kojoj se LG obvezao do 2030. smanjiti emisiju ugljika u proizvodnji na 50 posto u odnosu na 2017. godinu.

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

23.07.2021.

Američki tehnološki gigant Oracle nadmašio je prognozirani profit za fiskalnu 2021., ali je istovremeno imao manje prihoda no što je prognozirano. Svejedno, kako navodi Buy Shares, Oracle je ostvario 40,5 milijardi američkih dolara prihoda i rekordnih 13,75 milijardi dolara profita.