Francuska će uvelike profitirati na Brexitu

Francuska će uvelike profitirati na Brexitu

Foto: DepositPhotos

Kad Velika Britanija 31. prosinca napusti Europsku uniju, zbit će se mnoge promjene, ponajviše u financijskom sektoru. Trend se već vidi jer velike banke sele iz Londona u Frankfurt ili Pariz. Upravo zbog toga bi oko 150 milijardi eura moglo završiti u Francuskoj, što je veliki financijski impuls toj članici Europske unije.

Naime, gverner središnje francuske banke François Villeroy de Galhau otkrio je taj podatak i objasnio ga "jednostavnim preseljenjem sredstava". Tako nešto čine francuske kompanije kojima nije u interesu ostati u Londonu nakon Brexita, kao i one britanske koje žele osigurati poslovanje s francuskim kompanijama nakon Brexita. Istovremeno, JPMorgan Chase & Co. sele 200 milijardi eura u Frankfurt, koji će na taj način postati jedna od najvećih bankovnih središnjica u Njemačkoj.

Ostale velike međunarodne banke i financijske kompanije, pa i one manje, razmatraju kamo će preseliti nakon Brexita, ali činjenica je da hoće. U Londonu će im ostati uredi, ali novčana sredstva i zaposleni preselit će u gradove najvećih zemalja Europske unije. Odrazit će se to uvelike na britansku ekonomiju, koja neće patiti samo zbog preseljenja novčanih sredstava, već i gašenja radnih mjesta. Naime, neće patiti samo oni u financijskom sektoru već i oni koji su posredno živjeli od njega.

U slučaju nestanka stotina i stotina radnih mjesta, pa i tisuća, zatvarat će se pubovi, restorani, trgovine... i ostalo što je ovisilo o kupovnoj moći onih koji će ostati bez te se morati snaći na nekim drugim lokacijama.

Bez obzira na sve to, britanski premijer Boris Johnson smatra da je u poziciji prijetiti i postavljati uvjete pa konstantno ponavlja da će prekinuti pregovore ako se ne postigne sporazum koji će smatrati odgovarajućim. Naravno, popuštanja nema ni s europske strane, koja ima više aduta u rukavu, tako da bi u konačnici patiti moglo upravo stanovništvo...

Još iz kategorije

Ulaganje u zaštitu podataka je neophodno, ali i dugoročno isplativo

Ulaganje u zaštitu podataka je neophodno, ali i dugoročno isplativo

04.12.2020. komentiraj

Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je besplatnu online interaktivnu radionicu Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) za mikro, srednje i male poduzetnike s područja Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Studeni donio tek nešto više od 100 milijuna kuna ugovorenih IT javnih nabava

Studeni donio tek nešto više od 100 milijuna kuna ugovorenih IT javnih nabava

03.12.2020. komentiraj

Najnovija analiza domaćeg IT tržišta kada je riječ o javnim nabavama pokazuje kako je iznos ugovorenih poslova u studenom dosegao 101,42 milijuna kuna, što je manje od procijenjenih 112,62 milijuna kuna za te javne nabave. Procijenjena vrijednost javnih nabava u 2019. godine u studenom bila je čak za 83,6 posto više i bila je veća od 206 milijuna kuna. Istovremeno, vrijednost ugovorenih poslova bila je 106,45 milijuna kuna što je više za 5 posto više od ugovorene vrijednosti IT javnih nabava u studenom ove godine.

Analiza pokazala da je Vertiv svjetski lider na tržištu hlađenja podatkovnih centara

Analiza pokazala da je Vertiv svjetski lider na tržištu hlađenja podatkovnih centara

03.12.2020. komentiraj

Vertiv rangiran je od strane analitičke tehnološka tvrtke Omdia kao najveći svjetski dobavljač na promjenjivom i inovativnom tržištu hlađenja podatkovnih centara. Novo objavljeno istraživanje naglašava da uspostavljene tehnologije odbijanja topline poput izravnog širenja (DX), hladne vode i hlađenja isparavanjem i dalje dominiraju, a istovremeno postaju i održivije. Uz to, predviđa se rast novih tehnologija, poput raznih oblika hlađenja tekućinom, budući da operateri podatkovnih centara traže načine za daljnje poboljšanje učinkovitosti zbog povećavanja rasta power-intensive računarstva.