Ford odgodio predstavljanje samovozećih taksija za 2022.

Ford odgodio predstavljanje samovozećih taksija za 2022.

Ford je tijekom CES sajma 2019. najavio samovozeće automobile za 2021., ali zbog pandemije koronavirusa odlučio se prolognirati razvoj tehnologije i plasman na prometnice za godinu kasnije. Dakle, za 2022.

Konkretno, riječ je o taksijima i Ford se želio postaviti kao lider i pionir u tom segmentu na američkom tržištu, no aktualna situacija jednostavno je odgodila cijelu priču, što nimalo ne čudi. Sad treba vidjeti hoće li u potpunosti razvoj samovozećih automobila stati, barem što se tiče Forda.

Jer, njegovo "utopijsko viđenje" prijevoza u budućnosti ponajprije je u V2X komunikaciji, odnosno, komunikaciji vozila "sa svime" (eng., vehicle-to-everything) i trebalo se predstaviti svijetu 2022. Bilo bi to godinu nakon pojave taksija, koji bi poslužili kao svojevrsno testiranje potpunog zaokretu prema automobilima bez vozača.

Kao što govori u nazivu, ta tehnologija omogućava vozilima međusobnu interakciju, ali i interakciju sa svime oko sebe, što sprečava nesreće i velike gužve. Na svemu se radilo u suradnji s Qualcommom, dosadašnjim partnerom i kompanijom s kojom je demonstrirao V2X komunikaciju kroz posljednje dvije godine.

Također, s obzirom da želi biti pionir, Ford tehnologiju na kojoj radi naziva C-V2X umjesto V2X i "C" je iznimno bitna stavka. Ona označava "cellular" (hrv., mobilno) i daje do znanja da će tehnologija biti izvedena na postojećim mobilnim mrežama koje pogone naše mobilne uređaje svih ovih godina. Upravo to je ključni dio priče, koji je bio potreban za izvesti kako bi sve skupa funkcionirali na adekvatan način. I bez gubljenja vremena ili dodatnog novca zbog rada na potpuno novoj infrastrukturi.

Dosad se industrija oslanjala na DSRC (dedicated short-range communications), odnosno komunikaciju kraćeg dometa. I tako desetljećima, što već s dolaskom mobilne mreže četvrte generacije (4G) nije bilo potrebno, a posebno neće biti kad se narednih godina etablira 5G. Ford je odlučio tim putem, odbaciti zastarjelu tehnologiju i okrenuti se novoj, većeg dometa i većih mogućnosti.

Ali, ulaganja vrijedna nekoliko milijardi američkih dolara zasad će pričekati bolje dane!

Još iz kategorije

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.