Fiskalizirani računi u SMS poruci

Fiskalizirani računi u SMS poruci

Među 250 milijuna SMS poruka, koliko se mjesečno pošalje u Hrvatskoj, uskoro bi se mogli naći i maloprodajni fiskalizirani računi. Ova mogućnost bit će posebno zanimljiva obveznicima fiskalizacije koji rade na terenu, a dnevno izdaju nekoliko desetaka računa, poput servisera, taksista, dimnjačara, masera i dr.

Postupak fiskalizacije prema poreznoj upravi i preuzimanja jedinstvenog identifikatora računa (JIR) vrši se bez obzira na kojem mediju se račun izdaje. Razmišljajući kako korisnicima smanjiti troškove i omogućiti da na postojećim telefonima ispune svoje obveze prema Zakonu o fiskalizaciji, programeri porečke tvrtke Infosit došli su do ove korisne ideje.

Prema čl. 15. Zakona o PDV-u, račun je svaka isprava prema kojoj porezni obveznik ili osoba kojoj on naloži obračunava isporučena dobra i obavljene usluge, bez obzira na to kako se ta isprava naziva u poslovnomu prometu. Zakon o fiskalizaciji propisuje način provedbe postupka fiskalizacije te podatke koje račun mora sadržavati.

Budući da FiskalPhone već od ranije podržava slanje izvještaja o dnevnom zaključku blagajne putem SMS poruka, tehnička implementacija bila je prilično jednostavna. Od porezne uprave zatražena je službena potvrda kako bi računi izdani putem SMS poruka mogli u potpunosti zamijeniti standardne, papirnate račune. Sve ukazuje da bi rješenje trebalo biti pozitivno.

Nova funkcionalnost je putem besplatnog ažuriranja već dostupna i svim postojećim korisnicima, kojih je gotovo 3.000.Osim putem SMS poruka račune je moguće izdati i na klasičan način, ispisom na mobilne prijenosne printere.

Još iz kategorije

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

21.01.2020. komentiraj

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.