Facebook nema više prostora za rast, pa pokušava izvući još novca iz Instagrama

Facebook nema više prostora za rast, pa pokušava izvući još novca iz Instagrama

Facebook na primarnoj istoimenoj društvenoj mreži više nema previše prostora za oglašavanje, što onemogućava konstantnu potrebu za rastom iz godine u godinu, što znači da kompanija mora pronaći nove načine kako do prihoda i prilika se u ovom trenutku vidi kroz Instagram. Što je potpuno logično i bilo je za očekivati.

Ono što je plan za Instagram aplikaciju jesu oglasi na Explore tabu, koji je dosad služio kako bi korisnicima davao savjete što od sadržaja "konzumirati" unutar nje. Automatski, želja Facebooka jest da korisnici kroz te savjete pronađu za sebe nešto što inače ne bi pa počnu pratiti nove profile, tako im dati širinu, odnosno, isplativost oglašavanja masi.

Tako nešto potrebno je jer dovoljno je vidjeti rast prihoda od oglašavanja na Facebooku kroz kvartale. Primjerice, u prvom kvartalu ove godine taj rast iznosio je nešto manje od 30 posto u odnosu na posljednji kvartal prošle godine. Isto tako, u četvrtom kvartalu 2018. rast u odnosu na treći kvartal iznosio je 30 posto, oko tri posto manje negi što je bio rast trećeg u odnosu na drugi. Posljednji put je kvartalni rast premašio onaj iz prethodnog kvartala bio u prva tri mjeseca prošle godine, kad je dosegao skoro 50 posto i time za oko dva posto bio uspješniji nego posljednji kvartal 2017.

Ali, sad kad je rast u odnosu na kvartal prije pao ispod 30 posto, uslijedila je panika. Zato mora "uskočiti" Instagram kao nikad dosad pa dati Facebooku vremena smisliti strategiju kojoj će se okrenuti kad ponestane prostora za oglašavanje i na toj društvenoj mreži, koja je toliko popularna i iz razloga što nema nasilnih i učestalig oglasa.

Kako god, Explore tab prati 50 posto korisnika Instagrama, što je oko 550 milijuna njih, aktivnih na mjesečnoj razini! Takva brojka ljudi iznimna je prilika oglašivačima pa će sasvim sigurno pohrliti kako bi pronašli svoje mjesto na Explore tabu...

Još iz kategorije

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

19.10.2019. komentiraj

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU je u prosjeku bio rastao  za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj  je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.