Facebook nema više prostora za rast, pa pokušava izvući još novca iz Instagrama

Facebook nema više prostora za rast, pa pokušava izvući još novca iz Instagrama

Facebook na primarnoj istoimenoj društvenoj mreži više nema previše prostora za oglašavanje, što onemogućava konstantnu potrebu za rastom iz godine u godinu, što znači da kompanija mora pronaći nove načine kako do prihoda i prilika se u ovom trenutku vidi kroz Instagram. Što je potpuno logično i bilo je za očekivati.

Ono što je plan za Instagram aplikaciju jesu oglasi na Explore tabu, koji je dosad služio kako bi korisnicima davao savjete što od sadržaja "konzumirati" unutar nje. Automatski, želja Facebooka jest da korisnici kroz te savjete pronađu za sebe nešto što inače ne bi pa počnu pratiti nove profile, tako im dati širinu, odnosno, isplativost oglašavanja masi.

Tako nešto potrebno je jer dovoljno je vidjeti rast prihoda od oglašavanja na Facebooku kroz kvartale. Primjerice, u prvom kvartalu ove godine taj rast iznosio je nešto manje od 30 posto u odnosu na posljednji kvartal prošle godine. Isto tako, u četvrtom kvartalu 2018. rast u odnosu na treći kvartal iznosio je 30 posto, oko tri posto manje negi što je bio rast trećeg u odnosu na drugi. Posljednji put je kvartalni rast premašio onaj iz prethodnog kvartala bio u prva tri mjeseca prošle godine, kad je dosegao skoro 50 posto i time za oko dva posto bio uspješniji nego posljednji kvartal 2017.

Ali, sad kad je rast u odnosu na kvartal prije pao ispod 30 posto, uslijedila je panika. Zato mora "uskočiti" Instagram kao nikad dosad pa dati Facebooku vremena smisliti strategiju kojoj će se okrenuti kad ponestane prostora za oglašavanje i na toj društvenoj mreži, koja je toliko popularna i iz razloga što nema nasilnih i učestalig oglasa.

Kako god, Explore tab prati 50 posto korisnika Instagrama, što je oko 550 milijuna njih, aktivnih na mjesečnoj razini! Takva brojka ljudi iznimna je prilika oglašivačima pa će sasvim sigurno pohrliti kako bi pronašli svoje mjesto na Explore tabu...

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.