Facebook nadmašio očekivanja za četvrti kvartal 2013. godine

Facebook nadmašio očekivanja za četvrti kvartal 2013. godine

Foto: Facebook

Društvena mreža je, zahvaljujući čvrstom mobilnom oglašivačkom poslovanju, nadmašila kvartalna očekivanja s rastom prihoda od 63 posto u odnosu na prethodnu godinu. Mark Zuckerberg je objavio da je Facebook u kvartalu koji završava 31. prosinca ostvario 2,58 milijardi dolara prihoda, što je rast od 63 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Zarada po dionici je iznosila 0,31 dolar,a Facebook je u 2013. godini ostvario 7,87 milijardi dolara prihoda, što je povećanje od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je, od ukupnih 7,87 milijardi dolara ostvarenih prihoda, imala 1,5 milijardi dolara čiste dobiti.

Facebook je financijske rezultate objavio tjedan dana nakon što je sveučilište Princeton objavilo kontroverznu studiju u kojoj tvrde da će Facebook do 2015. godine izgubiti 80 posto svojih korisnika, te da će ova društvena mreža nestati jednakom brzinom kojom se i proširila.

Dionice Facebooka su skočile za 90 posto od sredine prošle godine. Kompanija je u svibnju 2012. godine započela s javnom prodajom dionica, te je ova inicijalna javna ponuda dionica najveća u povijesti interneta. Međutim, prodaju dionica su ugrozili tehnički propusti i zabrinutost da kompanija gubi novac od oglašavanja zbog korisnika koji sve više prelaze na mobilne uređaje. Facebooku je trebalo godinu dana da se oporavi i da uvjeri ulagače da ova društvena mreža ima mobilnu budućnost.

Tvrtka je također priopćila da sada ima 1,23 milijarde mjesečno aktivnih korisnika, što je 16-postotno povećanje u donosu na prethodnu godinu, međutim rast je u odnosu na treći kvartal iznosio samo 3,4 posto, što bi moglo značiti da se rast usporava. Facebook je 31. prosinca imao 945 milijuna mjesečno aktivnih mobilnih korisnika, te se je taj broj povećao za 39 posto u odnosu na prethodnu godinu i 8,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Prihodi od oglašavanja su porasli za 76 posto u odnosu na prethodnu godinu, te sada iznose 2,34 milijarde dolara, a prihodi od mobilnog oglašavanja čine 53 posto prihoda od ukupnog oglašavanja, što je značajan porast u odnosu na 23-postotni udio u ukupnom oglašavanju iz četvrtog kvartala 2012. godine.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.