Facebook nadmašio očekivanja za četvrti kvartal 2013. godine

Facebook nadmašio očekivanja za četvrti kvartal 2013. godine

Foto: Facebook

Društvena mreža je, zahvaljujući čvrstom mobilnom oglašivačkom poslovanju, nadmašila kvartalna očekivanja s rastom prihoda od 63 posto u odnosu na prethodnu godinu. Mark Zuckerberg je objavio da je Facebook u kvartalu koji završava 31. prosinca ostvario 2,58 milijardi dolara prihoda, što je rast od 63 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Zarada po dionici je iznosila 0,31 dolar,a Facebook je u 2013. godini ostvario 7,87 milijardi dolara prihoda, što je povećanje od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je, od ukupnih 7,87 milijardi dolara ostvarenih prihoda, imala 1,5 milijardi dolara čiste dobiti.

Facebook je financijske rezultate objavio tjedan dana nakon što je sveučilište Princeton objavilo kontroverznu studiju u kojoj tvrde da će Facebook do 2015. godine izgubiti 80 posto svojih korisnika, te da će ova društvena mreža nestati jednakom brzinom kojom se i proširila.

Dionice Facebooka su skočile za 90 posto od sredine prošle godine. Kompanija je u svibnju 2012. godine započela s javnom prodajom dionica, te je ova inicijalna javna ponuda dionica najveća u povijesti interneta. Međutim, prodaju dionica su ugrozili tehnički propusti i zabrinutost da kompanija gubi novac od oglašavanja zbog korisnika koji sve više prelaze na mobilne uređaje. Facebooku je trebalo godinu dana da se oporavi i da uvjeri ulagače da ova društvena mreža ima mobilnu budućnost.

Tvrtka je također priopćila da sada ima 1,23 milijarde mjesečno aktivnih korisnika, što je 16-postotno povećanje u donosu na prethodnu godinu, međutim rast je u odnosu na treći kvartal iznosio samo 3,4 posto, što bi moglo značiti da se rast usporava. Facebook je 31. prosinca imao 945 milijuna mjesečno aktivnih mobilnih korisnika, te se je taj broj povećao za 39 posto u odnosu na prethodnu godinu i 8,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Prihodi od oglašavanja su porasli za 76 posto u odnosu na prethodnu godinu, te sada iznose 2,34 milijarde dolara, a prihodi od mobilnog oglašavanja čine 53 posto prihoda od ukupnog oglašavanja, što je značajan porast u odnosu na 23-postotni udio u ukupnom oglašavanju iz četvrtog kvartala 2012. godine.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.