Facebook i dalje ruši rekorde na krilima mobilnih oglasa

Facebook i dalje ruši rekorde na krilima mobilnih oglasa

Foto: Antonio Jularić

Facebookova zarada od oglašavanja ruši rekorde iz kvartala u kvartal, zbog čega lideri te kompanije mogu biti više nego zadovoljni. Konkretnije, riječ je o 12,97 milijardi dolara prihoda u četvrtom kvartalu prošle godine, što je rast od 47 posto na godišnjoj razini. Profit je pak porastao za 20 posto i iznosio je 2,27 milijardi dolara. Većinu od 11,37 milijardi dolara čini mobilno oglašavanje, a na razini kompanije to je 88 posto svih prihoda.

A sve je počelo još 2012. godine, kad bi se malo tko mogao nadati da će Facebook uspjeti napraviti toliki iskorak i protresti tržište do te mjere da se nametne kao apsolutni lider. Jer, ni Google još uvijek ne zna kako mobilno oglašavanje učiniti profitabilnijim i isplativijim no što je (bilo) desktop oglašavanje.

U brojkama to izgleda tako da osim spomenutih 11,37 milijardi dolara od mobilnog oglašavanja, 1,41 milijarda dolara otpada na prihode od desktop oglasa.

Ukratko, u Facebooku su našli rješenje za mobilne uređaje i uživaju u situaciji kojoj svjedočimo. Neki će se čuditi, ali ne trebaju, nije Facebook samo društvena mreža kakvu poznajemo. Riječ je o kompaniji čiji su dio WhatsApp (1,3 milijarde korisnika), Messenger (1,2 milijarde korisnika) i Instagram (700 milijuna korisnika), što automatski daje odgovor zašto je situacija takva kakva jest. A bit će samo bolja!

Još iz kategorije

Inlude ostvario rast prihoda 46 posto i dosegao 9 milijuna kuna

Inlude ostvario rast prihoda 46 posto i dosegao 9 milijuna kuna

24.04.2019. komentiraj

Tvrtka Ivana Mrvoša koja se bavi proizvodnjom pametnih kupa ostvarila je prošle godine oko 9 milijuna kuna, ističe ovaj mladi poduzetnik za ICTbusiness.info. Prema njegovim riječima neto dobit iznosila je oko 200 tisuća kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) iznosila 520 tisuća kuna

South Central Ventures uložio u AdScanner

South Central Ventures uložio u AdScanner

23.04.2019. komentiraj

Investicijska kuća South Central Ventures, koja raspolaže s 40 milijuna eura vrijednim fondom, prepoznala je potencijal u tehnologiji tvrtke AdScannera. Kapital tog startupa tako će se u ovom investicijskom ciklusu s postojećih 6 povećati na 20 milijuna kuna. Tvrtka se ovim potezom pridružila probranoj ekipi startupa koji su postali dio SCV obitelji, a čine ju firme poput Bulb Technologies i Agrivi.

Domaći marketingaši žele bolju zakonsku regulativu

Domaći marketingaši žele bolju zakonsku regulativu

20.04.2019. komentiraj

Na Sjednici Udruženja marketinga Hrvatske gospodarske komore okupile su se vodeće tvrtke domaće marketinške industrije, a glavne teme o kojima se raspravljalo su bile novi Zakon o elektroničkim medijima i pomoć HGK u traženju studenata za praksu.