Facebook i dalje ruši rekorde na krilima mobilnih oglasa

Facebook i dalje ruši rekorde na krilima mobilnih oglasa

Foto: Antonio Jularić

Facebookova zarada od oglašavanja ruši rekorde iz kvartala u kvartal, zbog čega lideri te kompanije mogu biti više nego zadovoljni. Konkretnije, riječ je o 12,97 milijardi dolara prihoda u četvrtom kvartalu prošle godine, što je rast od 47 posto na godišnjoj razini. Profit je pak porastao za 20 posto i iznosio je 2,27 milijardi dolara. Većinu od 11,37 milijardi dolara čini mobilno oglašavanje, a na razini kompanije to je 88 posto svih prihoda.

A sve je počelo još 2012. godine, kad bi se malo tko mogao nadati da će Facebook uspjeti napraviti toliki iskorak i protresti tržište do te mjere da se nametne kao apsolutni lider. Jer, ni Google još uvijek ne zna kako mobilno oglašavanje učiniti profitabilnijim i isplativijim no što je (bilo) desktop oglašavanje.

U brojkama to izgleda tako da osim spomenutih 11,37 milijardi dolara od mobilnog oglašavanja, 1,41 milijarda dolara otpada na prihode od desktop oglasa.

Ukratko, u Facebooku su našli rješenje za mobilne uređaje i uživaju u situaciji kojoj svjedočimo. Neki će se čuditi, ali ne trebaju, nije Facebook samo društvena mreža kakvu poznajemo. Riječ je o kompaniji čiji su dio WhatsApp (1,3 milijarde korisnika), Messenger (1,2 milijarde korisnika) i Instagram (700 milijuna korisnika), što automatski daje odgovor zašto je situacija takva kakva jest. A bit će samo bolja!

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.