Facebook dijeli otkaze za skoro 12 tisuća svojih zaposlenika

Facebook dijeli otkaze za skoro 12 tisuća svojih zaposlenika
DepositPhotos

Facebookova matična kompanija Meta u težoj je situaciji nego se mislilo početkom rujna pa bi umjesto najavljenih desetak posto otkaza, moglo uslijediti njih 15 posto, što je otprilike 12.000 zaposlenih! A njih će se izabrati po principu performansi koje pokažu u periodu od 30 dana. Kriteriji za tako nešto poznati su samo rukovodećima u kompaniji.

Pod time se misli na smanjenje broja zaposlenih zbog interne reorganizacije poslovanja, što je potez kojim se želi izbjeći nešto službenije "rezanje" radne snage. Na ovaj način Meta zapravo poručuje da nisu svi odjeli više u mogućnosti imati identičan broj ljudi u odnosu na potrebe kompanije.

Sve ovo stiglo je nakon lošeg drugog kvartala, u kojem su se troškovi povećali za 22 posto na godišnjoj razini i iznosili su gotovo 20,4 milijarde američkih dolara. A to je pak posljedica zaokreta prema metaverzumu.

Iako je izvršni direktor (CEO) i osnivač Mete Mark Zuckerberg još u svibnju rekao da će do kraja desetljeća zapravo trajati postavljanje temelja za ono što metaverzum donosi, kao i da će nakon 2030. uslijediti "iznimno profitabilno razdoblje za kompaniju", počela su "pucanja" već nakon nekoliko mjeseci lošijeg poslovanja nego što je ono na koje su u Meti navikli.

Konkretnije, posljednji kvartal prošle godine bio je prvi ikad u kojem se zabilježio manjak dnevnih korisnika - njih milijun. Zatim je uslijedila identična negativna situacija u prvom i spomenutom drugom kvartalu, zbog čega se donijela ove teška odluka.

Ipak, najgore od svega je što se u drugom kvartalu prvi put u povijesti Mete i nekad Facebooka zabilježio pad prihoda na godišnjoj razini. No, malo tko se može čuditi svemu jer od 2016. i kontroverznih izbora za američkog predsjednika, u smislu onoga što je za njih predstavljao Facebook, imidž platforme i kompanije srozavao se.

Uz silne istrage, pritiske, dokazana kršenja regulativa i zakona te lošu percepciju u javnosti, stigao je iOS 14, koji je podosta otežao praćenje korisnika i plasiranje oglasa u njihovom smjeru. U konačnici, to je samo pokazalo da bez zadiranja u privatnost korisnika i bez prakse koja je u najmanju ruku sporna, Facebook gubi tlo pod nogama. Kao što bi i Google, odnosno Alphabet.

Zapravo je ovaj posrtaj Mete primjer u kojem smjeru odgovorni moraju ići i na taj način uspostaviti ravnotežu koja je pogubljena "po putu", nakon čega su se velike tehnološke kompanije pretvorile u svijet za sebe, koji funkcionira po nekim svojim pravilima...