Europski investicijski fond ulaže 32,55 milijuna eura u hrvatske tvrtke

Europski investicijski fond ulaže 32,55 milijuna eura u hrvatske tvrtke

Foto: Fotolia

Europski investicijski fond (EIF) uložit će 32,55 milijuna eura u hrvatska inovativna poduzeća u okviru fonda Fil Rouge Capital II („Fond”). Ulaganje je omogućila inicijativa Croatian Venture Capital Initiative (CVCi) koju su pokrenuli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i EIF u okviru Operativnog programa kohezijske politike Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Fond je pokrenut kako bi se ubrzao razvoj hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala, što je preduvjet bržeg gospodarskog rasta i modernog gospodarstva. Očekuje se da će Fond privući najmanje 7 milijuna eura dodatnog kapitala od privatnih ulagača. U njega su uključeni institucijski ulagači koji će pridonijeti održivom razvoju hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala i tržišta privatnog vlasničkog kapitala.

EIF je odabrao Fil Rouge u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na poziv CVCi-ja na iskazivanje interesa. EIF je postupak odabira završio u samo osam mjeseci, što je hrvatskim novoosnovanim poduzećima omogućilo da ubrzo nakon pokretanja CVCi-ja sredinom 2018. iskoriste vlasnička ulaganja. Akcelerator će omogućiti Fil Rougeu da uloži u više od 100 novoosnovanih poduzeća u ranoj fazi te u tvrtke čiji su se proizvodi već dokazali na tržištu.

Za CVCi će se izdvojiti i sredstva iz hrvatskog programa ulaganja (CROGIP) u vrijednosti od 70 milijuna eura, koji je u siječnju 2019. pokrenuo EIF u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) kao dio okvira za suradnju s nacionalnim razvojnim institucijama. Njime se podupiru hrvatska mala i srednja poduzeća, mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije te njihov pristup kapitalu za rast i širenje.

„Vlada je osigurala sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova za ovaj financijski instrument i time dala snažan poticaj inovativnim novoosnovanim poduzećima. Ona će dobiti dugoočekivanu potporu za globalno širenje, što će Hrvatskoj pomoći na putu da postane gospodarstvo koje se temelji na znanju”, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Još iz kategorije

Wikipedia ima problema s Google Translate

Wikipedia ima problema s Google Translate

18.05.2019. komentiraj

Wikipedia je osnovana s ciljem omogućenja znanja svima u cijelom svijetu, nadohvat ruke, no osim engleskog jezika, čini se da stvari ne idu najbolje. Dok na najraširenijem jeziku svijeta ta online enciklopedija broji 5,5 milijuna tekstova, koji kvalitetom podosta variraju, tek 15 drugih edicija broji milijun ili više. Od njih 301!

HAMAG-BICRO predstavio uspješne tvrtke koje su podržali u razvoju

HAMAG-BICRO predstavio uspješne tvrtke koje su podržali u razvoju

16.05.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u sklopu kampanje #prvih25 predstavila je neke od svojih najuspješnijih korisnika te naglasila uspješnost poslovanja kroz 9,3 milijardi kuna investicija. Riječ je o kampanji koja predstavlja 25 priča poduzetnika koji su kroz usluge i podršku ostvarili izvrsne poslovne rezultate, prvih 25 godina postojanja i uspješnog poslovanja Agencije te 25 programa potpore poduzetničkom poslovanju.

Include dobio privatnu investiciju od četiri milijuna kuna

Include dobio privatnu investiciju od četiri milijuna kuna

16.05.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, potvrdila je prvog izravnog ulagača u novoj investicijskoj rundi. Radi se o Stjepanu Talanu, direktoru Varaždinske tvrtke Solvis. Solvis je jedini hrvatski proizvođač fotonaponskih modula koji zapošljava 180 djelatnika, a u 2017. godini zabilježili su više od 600 milijuna kuna prihoda. Osim toga, tvrtka se dvije godine za redom našla na listi Londonske burze među 1000 tvrtki koje inspiriraju Europu.