Europski investicijski fond ulaže 32,55 milijuna eura u hrvatske tvrtke

Europski investicijski fond ulaže 32,55 milijuna eura u hrvatske tvrtke

Foto: Fotolia

Europski investicijski fond (EIF) uložit će 32,55 milijuna eura u hrvatska inovativna poduzeća u okviru fonda Fil Rouge Capital II („Fond”). Ulaganje je omogućila inicijativa Croatian Venture Capital Initiative (CVCi) koju su pokrenuli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i EIF u okviru Operativnog programa kohezijske politike Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Fond je pokrenut kako bi se ubrzao razvoj hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala, što je preduvjet bržeg gospodarskog rasta i modernog gospodarstva. Očekuje se da će Fond privući najmanje 7 milijuna eura dodatnog kapitala od privatnih ulagača. U njega su uključeni institucijski ulagači koji će pridonijeti održivom razvoju hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala i tržišta privatnog vlasničkog kapitala.

EIF je odabrao Fil Rouge u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na poziv CVCi-ja na iskazivanje interesa. EIF je postupak odabira završio u samo osam mjeseci, što je hrvatskim novoosnovanim poduzećima omogućilo da ubrzo nakon pokretanja CVCi-ja sredinom 2018. iskoriste vlasnička ulaganja. Akcelerator će omogućiti Fil Rougeu da uloži u više od 100 novoosnovanih poduzeća u ranoj fazi te u tvrtke čiji su se proizvodi već dokazali na tržištu.

Za CVCi će se izdvojiti i sredstva iz hrvatskog programa ulaganja (CROGIP) u vrijednosti od 70 milijuna eura, koji je u siječnju 2019. pokrenuo EIF u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) kao dio okvira za suradnju s nacionalnim razvojnim institucijama. Njime se podupiru hrvatska mala i srednja poduzeća, mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije te njihov pristup kapitalu za rast i širenje.

„Vlada je osigurala sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova za ovaj financijski instrument i time dala snažan poticaj inovativnim novoosnovanim poduzećima. Ona će dobiti dugoočekivanu potporu za globalno širenje, što će Hrvatskoj pomoći na putu da postane gospodarstvo koje se temelji na znanju”, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Još iz kategorije

Bosch donio etički pravilnik za uporabu umjetne inteligencije

Bosch donio etički pravilnik za uporabu umjetne inteligencije

25.02.2020. komentiraj

Bosch je utvrdio etička ograničenja za uporabu umjetne inteligencije (UI), a tvrtka je objavila smjernice za uporabu umjetne inteligencije u svojim inteligentnim proizvodima. Etički pravilnik Boscha o umjetnoj inteligenciji temelji se na sljedećem načelu: ljudi moraju zadržati kontrolu nad svim odlukama temeljenima na umjetnoj inteligenciji.

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

Revolut prikupio 500 milijuna dolara u seriji D financiranja

25.02.2020. komentiraj

Globalna financijska platforma s više od 10 milijuna klijenata diljem svijeta Revolut danas je prikupila dodatnih 500 milijuna dolara u seriji D financiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 milijuna dolara. Novu rundu financiranja predvodilo je investicijsko društvo TCV sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u financiranju. U posljednjoj je rundi financiranja vrijednost poslovanja procijenjena na 5,5 milijardi DOLARA, što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području financijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin