Europski investicijski fond ulaže 32,55 milijuna eura u hrvatske tvrtke

Europski investicijski fond ulaže 32,55 milijuna eura u hrvatske tvrtke

Foto: Fotolia

Europski investicijski fond (EIF) uložit će 32,55 milijuna eura u hrvatska inovativna poduzeća u okviru fonda Fil Rouge Capital II („Fond”). Ulaganje je omogućila inicijativa Croatian Venture Capital Initiative (CVCi) koju su pokrenuli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i EIF u okviru Operativnog programa kohezijske politike Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Fond je pokrenut kako bi se ubrzao razvoj hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala, što je preduvjet bržeg gospodarskog rasta i modernog gospodarstva. Očekuje se da će Fond privući najmanje 7 milijuna eura dodatnog kapitala od privatnih ulagača. U njega su uključeni institucijski ulagači koji će pridonijeti održivom razvoju hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala i tržišta privatnog vlasničkog kapitala.

EIF je odabrao Fil Rouge u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na poziv CVCi-ja na iskazivanje interesa. EIF je postupak odabira završio u samo osam mjeseci, što je hrvatskim novoosnovanim poduzećima omogućilo da ubrzo nakon pokretanja CVCi-ja sredinom 2018. iskoriste vlasnička ulaganja. Akcelerator će omogućiti Fil Rougeu da uloži u više od 100 novoosnovanih poduzeća u ranoj fazi te u tvrtke čiji su se proizvodi već dokazali na tržištu.

Za CVCi će se izdvojiti i sredstva iz hrvatskog programa ulaganja (CROGIP) u vrijednosti od 70 milijuna eura, koji je u siječnju 2019. pokrenuo EIF u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) kao dio okvira za suradnju s nacionalnim razvojnim institucijama. Njime se podupiru hrvatska mala i srednja poduzeća, mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije te njihov pristup kapitalu za rast i širenje.

„Vlada je osigurala sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova za ovaj financijski instrument i time dala snažan poticaj inovativnim novoosnovanim poduzećima. Ona će dobiti dugoočekivanu potporu za globalno širenje, što će Hrvatskoj pomoći na putu da postane gospodarstvo koje se temelji na znanju”, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.