Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Foto: Fotolia

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Situaciju naziva takvom iz razloga što "su privatne europske tehnološke kompanije razumnije no njihovi ekvivalentni u SAD-u". Primjerice, naglašava Zennstrom, velike privatne tehnološke kompanije "napumpale" su vrijednost do te mjere da neki od najvećih investitora jednostavno u takvom trgovanju moraju poslovati s gubitkom.

Ipak, njegove tvrdnje baš i ne potvrđuje Spotify, koji se u travnju ove godine odlučio ponuditi dionice na američkom Nasdaqu, čime je dosegnuo vrijednost od 30 milijardi američkih dolara.

"To nije indikator problema na europskom tržištu, nama je želja da europske kompanije postanu globalne i gdje će nuditi dionice nije ni najmanje bitno", kazao je Zennstrom za Bloomberg.

Ipak, malo je situacija, ako i postoje one pamtljive, da su američke kompanije u svom uzletu izabrale neameričko burzovno tržište pri prvom izlasku pred potencijalne dioničare. Uostalom, Zennstrom je postao milijarder tek kad je Skype preuzet od strane eBaya za 2,6 milijardi dolara u 2006. godini. Kritičari će mu zamjeriti da je prvom prilikom prodao to što ima pa se odlučio igrati na sigurno kroz investicije i da mu zato odgovara mirnije europsko tržište, s kojeg se lakše plasiraju oni koji izrastu u veću priču, kao Spotify.

"Tad nije postojalo previše prilika za veće poslovanje u Europi pa je to što smo učinili bilo jedino logično. Možda bi bilo bolje za europsko tehnološki ekosustav da je Skype ostao neovisan i ponudio dionice na nekoj od europskih burza, ali i prodaja je na kraju bila okidač za širenje "scene" pa se ne može kazati da smo pogriješili", zaključio je osnivač Skypea...

Još iz kategorije

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

21.08.2018. komentiraj

Facebook je prije četiri godine za ukupne 22 milijardi američkih dolara preuzeo WhatsApp i obećao da neće dirati u politiku koju su postavili prethodni vlasnici. Dakle, aplikacija je ostala besplatna i potpuno slobodna od oglasa bilo kakvog tipa, ali naravno da su se u Facebooku trudili pronaći način kako monetizirati bogatu mu akviziciju.

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

19.08.2018. komentiraj

Nastavljamo s analizom domaćeg ICT tržišta i završavamo s računalnim tržištem, a sve prema podacima koje je prikupila tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr. I ovog puta želimo još jednom napomenuti kako je analiza domaćeg ICT tržišta rađena prema važećoj nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to prema nekoliko skupina u koje smo podijelili tvrtke-. Znači prema NKD-ovima u softverski segment dolaze tvrtke kojima je NKD 62.01, 62.02, 62.03,  62.09, 63.11. Inače ovo je segment koji još nismo analizirali i to krećemo danas nakon što u sektoru IT/računala proanaliziramo najveće prosječne neto plaće u tvrtkama u IT segmentu kojem pripadaju sljedeći NKD-ovi 26.20. 58.21, 58.29, 95.11.

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

18.08.2018. komentiraj

Možda smo nekima dosadni s brojkama i s pojedinačnim analizama pojedinog segmenta ICT tržišta prema ključnim pokazateljima koje je prikupio Bisnode i portal Poslovna.hr ali podaci u nekim segmentima mogu biti vrlo zanimljiv.