Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Foto: Fotolia

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Situaciju naziva takvom iz razloga što "su privatne europske tehnološke kompanije razumnije no njihovi ekvivalentni u SAD-u". Primjerice, naglašava Zennstrom, velike privatne tehnološke kompanije "napumpale" su vrijednost do te mjere da neki od najvećih investitora jednostavno u takvom trgovanju moraju poslovati s gubitkom.

Ipak, njegove tvrdnje baš i ne potvrđuje Spotify, koji se u travnju ove godine odlučio ponuditi dionice na američkom Nasdaqu, čime je dosegnuo vrijednost od 30 milijardi američkih dolara.

"To nije indikator problema na europskom tržištu, nama je želja da europske kompanije postanu globalne i gdje će nuditi dionice nije ni najmanje bitno", kazao je Zennstrom za Bloomberg.

Ipak, malo je situacija, ako i postoje one pamtljive, da su američke kompanije u svom uzletu izabrale neameričko burzovno tržište pri prvom izlasku pred potencijalne dioničare. Uostalom, Zennstrom je postao milijarder tek kad je Skype preuzet od strane eBaya za 2,6 milijardi dolara u 2006. godini. Kritičari će mu zamjeriti da je prvom prilikom prodao to što ima pa se odlučio igrati na sigurno kroz investicije i da mu zato odgovara mirnije europsko tržište, s kojeg se lakše plasiraju oni koji izrastu u veću priču, kao Spotify.

"Tad nije postojalo previše prilika za veće poslovanje u Europi pa je to što smo učinili bilo jedino logično. Možda bi bilo bolje za europsko tehnološki ekosustav da je Skype ostao neovisan i ponudio dionice na nekoj od europskih burza, ali i prodaja je na kraju bila okidač za širenje "scene" pa se ne može kazati da smo pogriješili", zaključio je osnivač Skypea...

Još iz kategorije

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

DaiBau primio višemilijunsko ulaganje

18.01.2019. komentiraj

DaiBau, internetska platforma posvećena tržištu izgradnje i obnove nekretnina je u početnoj A seriji primila investiciju od 700.000 eura odnosno oko 5 milijuna kuna. Vodeći investitor je South Central Ventures, dok je u investiciji sudjelovao i Vito ONE. Cilj ulaganja je unaprijeđenje platforme i ubrzano ostvarenje strategije njenog širenja na tržišta Srednje i Istočne Europe.

CES 2019: Može li se brendovima vjerovati u digitalno doba?

CES 2019: Može li se brendovima vjerovati u digitalno doba?

18.01.2019. komentiraj

Povjerenje korisnika u brendove prošle se godine uvelike narušilo, počevši od Facebookovih afera pa sve do proboja u Marriott i stiglo je vrijeme razmišljati kako to povjerenje vratiti jer 2019. će biti godina mobilnih mreža pete generacije (5G), a samim time i Interneta stvari (IoT). Dakle, bez povjerenja, prihodi bi mogli kaskati.

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.