Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Foto: Fotolia

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Situaciju naziva takvom iz razloga što "su privatne europske tehnološke kompanije razumnije no njihovi ekvivalentni u SAD-u". Primjerice, naglašava Zennstrom, velike privatne tehnološke kompanije "napumpale" su vrijednost do te mjere da neki od najvećih investitora jednostavno u takvom trgovanju moraju poslovati s gubitkom.

Ipak, njegove tvrdnje baš i ne potvrđuje Spotify, koji se u travnju ove godine odlučio ponuditi dionice na američkom Nasdaqu, čime je dosegnuo vrijednost od 30 milijardi američkih dolara.

"To nije indikator problema na europskom tržištu, nama je želja da europske kompanije postanu globalne i gdje će nuditi dionice nije ni najmanje bitno", kazao je Zennstrom za Bloomberg.

Ipak, malo je situacija, ako i postoje one pamtljive, da su američke kompanije u svom uzletu izabrale neameričko burzovno tržište pri prvom izlasku pred potencijalne dioničare. Uostalom, Zennstrom je postao milijarder tek kad je Skype preuzet od strane eBaya za 2,6 milijardi dolara u 2006. godini. Kritičari će mu zamjeriti da je prvom prilikom prodao to što ima pa se odlučio igrati na sigurno kroz investicije i da mu zato odgovara mirnije europsko tržište, s kojeg se lakše plasiraju oni koji izrastu u veću priču, kao Spotify.

"Tad nije postojalo previše prilika za veće poslovanje u Europi pa je to što smo učinili bilo jedino logično. Možda bi bilo bolje za europsko tehnološki ekosustav da je Skype ostao neovisan i ponudio dionice na nekoj od europskih burza, ali i prodaja je na kraju bila okidač za širenje "scene" pa se ne može kazati da smo pogriješili", zaključio je osnivač Skypea...

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.