Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Foto: Fotolia

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Situaciju naziva takvom iz razloga što "su privatne europske tehnološke kompanije razumnije no njihovi ekvivalentni u SAD-u". Primjerice, naglašava Zennstrom, velike privatne tehnološke kompanije "napumpale" su vrijednost do te mjere da neki od najvećih investitora jednostavno u takvom trgovanju moraju poslovati s gubitkom.

Ipak, njegove tvrdnje baš i ne potvrđuje Spotify, koji se u travnju ove godine odlučio ponuditi dionice na američkom Nasdaqu, čime je dosegnuo vrijednost od 30 milijardi američkih dolara.

"To nije indikator problema na europskom tržištu, nama je želja da europske kompanije postanu globalne i gdje će nuditi dionice nije ni najmanje bitno", kazao je Zennstrom za Bloomberg.

Ipak, malo je situacija, ako i postoje one pamtljive, da su američke kompanije u svom uzletu izabrale neameričko burzovno tržište pri prvom izlasku pred potencijalne dioničare. Uostalom, Zennstrom je postao milijarder tek kad je Skype preuzet od strane eBaya za 2,6 milijardi dolara u 2006. godini. Kritičari će mu zamjeriti da je prvom prilikom prodao to što ima pa se odlučio igrati na sigurno kroz investicije i da mu zato odgovara mirnije europsko tržište, s kojeg se lakše plasiraju oni koji izrastu u veću priču, kao Spotify.

"Tad nije postojalo previše prilika za veće poslovanje u Europi pa je to što smo učinili bilo jedino logično. Možda bi bilo bolje za europsko tehnološki ekosustav da je Skype ostao neovisan i ponudio dionice na nekoj od europskih burza, ali i prodaja je na kraju bila okidač za širenje "scene" pa se ne može kazati da smo pogriješili", zaključio je osnivač Skypea...

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Lemax širi poslovanje u Aziji

Hrvatska tvrtka Lemax širi poslovanje u Aziji

17.10.2018. komentiraj

Domaća IT tvrtka Lemax, koja se bavi proizvodnjom softvera namijenjenog turističkim agencijama i turoperatorima na globalnom tržištu, potpisala je ugovor s vodećom tajlandskom turističkom agencijom Asian Trails. Riječ je o najvećem ugovoru kojeg je hrvatski proizvođač potpisao na globalnom tržištu.

Apploev App Store ostvaruje dvostruko veću zaradu od Google Play Storea

Apploev App Store ostvaruje dvostruko veću zaradu od Google Play Storea

16.10.2018. komentiraj

Bitka e-trgovina aplikacijama između Google Play Storea i App Storea traje otkako su Google i Apple rivali na tržištu pametnih telefona u softverskom smislu. Ali, jednako tako, situacija je konstantno identična pa App Store bilježi daleko više prihoda i profita, dok Google Play Store bilježi daleko više preuzimanja aplikacija. No, novac se broji i 93 posto više profita za Apple u trećem kvartalu ove godine velika je stvar.

Amazon osigurao nove ugovore sa SAP-om i Symantecom teške milijardu dolara

Amazon osigurao nove ugovore sa SAP-om i Symantecom teške milijardu dolara

15.10.2018. komentiraj

Amazon Web Services (AWS) potpisao je nove ugovore s klijentima SAP SE i Symantec Corp., koji vrijede kombinirano milijardu američkih dolara. To je samo još jedan od brojnih velikih uspjeha koje Amazon u svom cloud poslovanju bilježi proteklih godinu dana, zbog čega i jest druga najvrednija kompanija svijeta, odmah iza Applea.