Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke

Foto: Fotolia

Sjedinjene Američke Države pojam su po pitanju poslovanja na burzi, barem kad se radi o laicima koji površno prate situaciju i oslanjaju se na holivudska filmska ostvarenja. U praksi to i nije baš tako, a tako tvrdi investitor Niklas Zennstrom, inače suosnivač Skypea. On tvrdi da europske burze trenutno nude mnogo više potencijala no američke.

Situaciju naziva takvom iz razloga što "su privatne europske tehnološke kompanije razumnije no njihovi ekvivalentni u SAD-u". Primjerice, naglašava Zennstrom, velike privatne tehnološke kompanije "napumpale" su vrijednost do te mjere da neki od najvećih investitora jednostavno u takvom trgovanju moraju poslovati s gubitkom.

Ipak, njegove tvrdnje baš i ne potvrđuje Spotify, koji se u travnju ove godine odlučio ponuditi dionice na američkom Nasdaqu, čime je dosegnuo vrijednost od 30 milijardi američkih dolara.

"To nije indikator problema na europskom tržištu, nama je želja da europske kompanije postanu globalne i gdje će nuditi dionice nije ni najmanje bitno", kazao je Zennstrom za Bloomberg.

Ipak, malo je situacija, ako i postoje one pamtljive, da su američke kompanije u svom uzletu izabrale neameričko burzovno tržište pri prvom izlasku pred potencijalne dioničare. Uostalom, Zennstrom je postao milijarder tek kad je Skype preuzet od strane eBaya za 2,6 milijardi dolara u 2006. godini. Kritičari će mu zamjeriti da je prvom prilikom prodao to što ima pa se odlučio igrati na sigurno kroz investicije i da mu zato odgovara mirnije europsko tržište, s kojeg se lakše plasiraju oni koji izrastu u veću priču, kao Spotify.

"Tad nije postojalo previše prilika za veće poslovanje u Europi pa je to što smo učinili bilo jedino logično. Možda bi bilo bolje za europsko tehnološki ekosustav da je Skype ostao neovisan i ponudio dionice na nekoj od europskih burza, ali i prodaja je na kraju bila okidač za širenje "scene" pa se ne može kazati da smo pogriješili", zaključio je osnivač Skypea...

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.