NOVA ANALIZA

Europska komisija će istražiti Qualcommovu akviziciju tvrtke Autotalks

Europska komisija će istražiti Qualcommovu akviziciju tvrtke Autotalks
Depositphotos

Europska komisija će ispitati predloženu akviziciju izraelske tvrtke za proizvodnju automobilskih čipova Autotalks od strane Qualcomma. Istraga slijedi zahtjeve 15 država članica.

Zemlje uključujući Francusku, Italiju, Španjolsku i Nizozemsku zatražile su od EK-a da istraži dogovor u skladu sa zakonima EU o spajanju, što znači da će Qualcomm sada morati osigurati odobrenje prije nego što može zatvoriti vezu. Qualcomm je sklopio ugovor o preuzimanju Autotalksa u svibnju za neobjavljenu sumu. Izraelska tvrtka proizvodi čipove koji pomažu u sprječavanju sudara vozila. Američki čipski div namjerava integrirati Autotalksovu tehnologiju vozila za sve (V2X) u portfelj Snapdragon Digital Chassis, budući da cilja na rast u sektorima električnih vozila i autonomne vožnje.

U priopćenju, EK je objasnila da će se transakcijom spojiti dva glavna dobavljača V2X poluvodiča u Europskom gospodarskom prostoru, s ključnom tehnologijom za poboljšanje sigurnosti na cestama, upravljanje prometom i smanjenje emisije CO2.

Stoga je važno osigurati da kupci kao što su proizvođači originalne opreme ili upravitelji infrastrukture zadrže pristup V2X tehnologiji po konkurentnim cijenama i uvjetima.