EU projektima do 8.000 radnih mjesta u iduće dvije godine

EU projektima do 8.000 radnih mjesta u iduće dvije godine

„Svjedoci smo dobrih gospodarskih pokazatelja kojima su sredstva Europskih fondova značajno pridonijela, no taj novac koji nam je na raspolaganju ne povlačimo dovoljno brzo i u dovoljnoj količini“, istaknuo je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU otvarajući Okrugli stol “Provedba ESI fondova – iskustva i očekivanja“ u organizaciji Zajednice poslovnih savjetnika HGK.

“Složene procedure i nedostatak informacije pokazali su se kao najveći problem u korištenju novca iz EU fondova. Upravo su poslovni savjetnici udruženi u Zajednicu oni koji znaju kako se treba pripremiti da bi što bolje iskoristili sve ono što nam je na raspolaganju”, naglasio je Barbarić.

Predsjednica Zajednice poslovnih savjetnika HGK Mirjana Samardžić Novoselec ističe kako  je 2018. godina bila u korištenju fondova vrlo zanimljiva. “Ove godine bilježimo veliki broj novih natječaja za poduzetnike i javni sektor, a mnogo je projekata već ušlo u provedbu. Najveći interes u ovoj godini bio je za operativne programe ruralnog razvoja, pomorstva i ribarstva, te konkurentnosti i kohezije. I naša Zajednica nalazi se pred izazovom i u siječnju ćemo pokušati naći novi okvir za rad i način uključivanja velikog broja naših pasivnih članova”, zaključila je Samardžić Novoselec.

Na panelu posvećenom provedbi operativnog programa Konkurentnost i kohezija Spomenka Đurić, državna tajnica u ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, rekla je kako je iz ovog operativnog programa ugovoreno 62 posto projekata. “Najveći postotak ugovorenog novca odnose se na prioritetne osi zaštite okoliša koji su ugovoreni na razini 76 posto i mobilnosti - 69 posto, dok je najmanje ugovora potpisano za korištenje korištenja informacijskih tehnologija, njih samo 9 posto”, kazala je Đurić.

Načelnik Sektora za programiranje, praćenje i financijsko upravljanje u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Neven Kos  ističe kako je poduzetnički sektor, prema interesu, najspremniji za povlačenje EU novca. “Na raspolaganju nam je za sada nešto manje od milijardu eura, a već je ugovoreno više od 2300 projekata ukupne vrijednosti tri milijarde kuna. Vjerujem da ćemo s ovim projektima do 2021. godine otvoriti više od 8 tisuća novih radnih mjesta”, dodao je Kos.

Ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric  ističe kako Agencija provodi 401 projekt ukupno vrijedan 20 milijardi kuna. “Niti jedan projekt nije blokiran i našli smo riješenja za sve zastoje. Dugotrajni veliki infrastrukturni projekti imaju probleme jer su projekti dugi pa se situacija na tržištu mjenja, no naš je posao da sve projekte provedemo prema potpisanim ugovorima i prema obvezama javne nabave”, naglašava Petric.

Članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb kaže kako Vlada najavljuje povećanje kvota za uvoz radne snage koji bi trebao olakšati ključne procese u provedbi mnogih projekata. “Imamo ljudi na Zavodu za zapošljavanje, no nemamo dovoljno kvalitetnih radnika za provedbu pojedinih projekata”, upozorila je Oreb.

Direktorica Sektora Hrvatske banke za obnovu i razvitak Martina Jus ističe kako HBOR 70 posto EU sredstava priznaje u sufinanciranju kao vlastita sredstva poduzetnika. “Mi vidimo našu ulogu upravo kao centar kompetencija za provedbu financijskih instrumenata”, poručila je Jus.

Još iz kategorije

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.