EU projektima do 8.000 radnih mjesta u iduće dvije godine

EU projektima do 8.000 radnih mjesta u iduće dvije godine

„Svjedoci smo dobrih gospodarskih pokazatelja kojima su sredstva Europskih fondova značajno pridonijela, no taj novac koji nam je na raspolaganju ne povlačimo dovoljno brzo i u dovoljnoj količini“, istaknuo je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU otvarajući Okrugli stol “Provedba ESI fondova – iskustva i očekivanja“ u organizaciji Zajednice poslovnih savjetnika HGK.

“Složene procedure i nedostatak informacije pokazali su se kao najveći problem u korištenju novca iz EU fondova. Upravo su poslovni savjetnici udruženi u Zajednicu oni koji znaju kako se treba pripremiti da bi što bolje iskoristili sve ono što nam je na raspolaganju”, naglasio je Barbarić.

Predsjednica Zajednice poslovnih savjetnika HGK Mirjana Samardžić Novoselec ističe kako  je 2018. godina bila u korištenju fondova vrlo zanimljiva. “Ove godine bilježimo veliki broj novih natječaja za poduzetnike i javni sektor, a mnogo je projekata već ušlo u provedbu. Najveći interes u ovoj godini bio je za operativne programe ruralnog razvoja, pomorstva i ribarstva, te konkurentnosti i kohezije. I naša Zajednica nalazi se pred izazovom i u siječnju ćemo pokušati naći novi okvir za rad i način uključivanja velikog broja naših pasivnih članova”, zaključila je Samardžić Novoselec.

Na panelu posvećenom provedbi operativnog programa Konkurentnost i kohezija Spomenka Đurić, državna tajnica u ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, rekla je kako je iz ovog operativnog programa ugovoreno 62 posto projekata. “Najveći postotak ugovorenog novca odnose se na prioritetne osi zaštite okoliša koji su ugovoreni na razini 76 posto i mobilnosti - 69 posto, dok je najmanje ugovora potpisano za korištenje korištenja informacijskih tehnologija, njih samo 9 posto”, kazala je Đurić.

Načelnik Sektora za programiranje, praćenje i financijsko upravljanje u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Neven Kos  ističe kako je poduzetnički sektor, prema interesu, najspremniji za povlačenje EU novca. “Na raspolaganju nam je za sada nešto manje od milijardu eura, a već je ugovoreno više od 2300 projekata ukupne vrijednosti tri milijarde kuna. Vjerujem da ćemo s ovim projektima do 2021. godine otvoriti više od 8 tisuća novih radnih mjesta”, dodao je Kos.

Ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric  ističe kako Agencija provodi 401 projekt ukupno vrijedan 20 milijardi kuna. “Niti jedan projekt nije blokiran i našli smo riješenja za sve zastoje. Dugotrajni veliki infrastrukturni projekti imaju probleme jer su projekti dugi pa se situacija na tržištu mjenja, no naš je posao da sve projekte provedemo prema potpisanim ugovorima i prema obvezama javne nabave”, naglašava Petric.

Članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb kaže kako Vlada najavljuje povećanje kvota za uvoz radne snage koji bi trebao olakšati ključne procese u provedbi mnogih projekata. “Imamo ljudi na Zavodu za zapošljavanje, no nemamo dovoljno kvalitetnih radnika za provedbu pojedinih projekata”, upozorila je Oreb.

Direktorica Sektora Hrvatske banke za obnovu i razvitak Martina Jus ističe kako HBOR 70 posto EU sredstava priznaje u sufinanciranju kao vlastita sredstva poduzetnika. “Mi vidimo našu ulogu upravo kao centar kompetencija za provedbu financijskih instrumenata”, poručila je Jus.

Još iz kategorije

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

17.01.2019. komentiraj

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

16.01.2019. komentiraj

Njemačka banka N26, mobilna banka kako ju mnogi nazivaju, ostvarila je novu rundu financiranja u D seriji investicijskog ciklusa s novih 300 milijuna dolara i time dostigla tržišnu kapitalizaciju veću od 2,7 milijardi dolara. N26 kao banka koja ima samo mobilnu aplikaciju dosad je imala 500 milijuna dolara investicija. Ovu posljednju investiciju predvodili su Venture Partners i GIC, kao i postojeći investitoru. Među njima su Tencent, Allianz X, Valar Ventures, Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Redalpine Ventures i Greyhound Capital.