EU poziva male poduzetnike na pripremu za Brexit bez dogovora

EU poziva male poduzetnike na pripremu za Brexit bez dogovora

Foto: Pixabay

Europska unija poručila je malim poduzetnicima da budu spremni za dugotrajne carinske procedure i veće troškove ako Britanija izađe iz članstva bez dogovora o trgovinskom režimu. Rizik izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora sve je veći, a ako se taj scenarij ostvari, EU i Velika Britanija odmah će uvesti kontrole na promet robe, upozorio je u ponedjeljak povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici.

"To je ključno da bi se zaštitili naši potrošači i naše unutarnje tržište. Puno će toga ovisiti o sposobnosti kompanija s poslovnim vezama s Britanijom da uhvate korak sa carinskim propisima koji će odmah stupiti na snagu ako ne bude postignut dogovor", istaknuo je Moscovici u priopćenju.

Poduzeća koja posluju s Velikom Britanijom moraju se pripremiti za carinske formalnosti i namete te uključiti u planove obavezu pribavljanja izvoznih odnosno uvoznih dozvola i restriktivnije aranžmane o PDV-u ako na snagu stupe propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), upozoravaju iz Europske komisije.

Do Brexita je ostalo još nešto više od mjesec dana, a ratifikacija sporazuma EU-a i Velike Britanije o razlazu zapela je u britanskom parlamentu, povećavajući rizik izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora koji bi ublažio poremećaje u gospodarstvu.

Iako EU sada forsira Brexit iz Velike Britanije stižu jasni signali da tamo zapravo mnogo nisu zadovoljni ovakvim scenarijem izlaska, ali i izlaskom uopće. Postoji jedna sasvim luda priča je da će Velika Britanija nakon izlaska zatražiti ponovni ulazak ili nešto slično i prema tom ludom scenariju Hrvatska može tražiti posebne provjere pristupnih pregovora po poglavljima. Ludo? Možda i nije jer tako su mnogi mislili, a ima onih koji tako i misle još uvijek.

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.