EU poziva male poduzetnike na pripremu za Brexit bez dogovora

EU poziva male poduzetnike na pripremu za Brexit bez dogovora

Foto: Pixabay

Europska unija poručila je malim poduzetnicima da budu spremni za dugotrajne carinske procedure i veće troškove ako Britanija izađe iz članstva bez dogovora o trgovinskom režimu. Rizik izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora sve je veći, a ako se taj scenarij ostvari, EU i Velika Britanija odmah će uvesti kontrole na promet robe, upozorio je u ponedjeljak povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici.

"To je ključno da bi se zaštitili naši potrošači i naše unutarnje tržište. Puno će toga ovisiti o sposobnosti kompanija s poslovnim vezama s Britanijom da uhvate korak sa carinskim propisima koji će odmah stupiti na snagu ako ne bude postignut dogovor", istaknuo je Moscovici u priopćenju.

Poduzeća koja posluju s Velikom Britanijom moraju se pripremiti za carinske formalnosti i namete te uključiti u planove obavezu pribavljanja izvoznih odnosno uvoznih dozvola i restriktivnije aranžmane o PDV-u ako na snagu stupe propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), upozoravaju iz Europske komisije.

Do Brexita je ostalo još nešto više od mjesec dana, a ratifikacija sporazuma EU-a i Velike Britanije o razlazu zapela je u britanskom parlamentu, povećavajući rizik izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora koji bi ublažio poremećaje u gospodarstvu.

Iako EU sada forsira Brexit iz Velike Britanije stižu jasni signali da tamo zapravo mnogo nisu zadovoljni ovakvim scenarijem izlaska, ali i izlaskom uopće. Postoji jedna sasvim luda priča je da će Velika Britanija nakon izlaska zatražiti ponovni ulazak ili nešto slično i prema tom ludom scenariju Hrvatska može tražiti posebne provjere pristupnih pregovora po poglavljima. Ludo? Možda i nije jer tako su mnogi mislili, a ima onih koji tako i misle još uvijek.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.